GO'

Dansk pop-duo tæt på tragisk endeligt, men så kom Per til undsætning

Lis og Per har været gift i 54 år og brugt en stor del af dem på dansktopmusikken. Men det var lige ved at ende tragisk, da Lis faldt om.

En efterårsdag i baghaven havde nær sat en stopper for Lis og Per Kauczkis mangeårige parløb, da Lis pludselig faldt bevidstløs om. At hun i dag sidder med livet i behold kan tilskrives en ordentlig portion held, viljestyrke og ifølge dem selv en indgriben fra de højere magter.

Lis Kauczki befandt sig i haven den dag i oktober, hvor Per netop var kørt til lægen for at hente medicin. Men han nåede ikke langt, før det slog ham, at der var noget, han havde glemt. Han vendte derfor om, parkerede bilen i indkørslen og gik ind i huset, da chokket meldte sig.

Lis lå i blomsterbedet. Bevidstløs.

- Når der sker Lis noget, går jeg ofte i baglås. For jeg kan simpelthen ikke klare, når hun ikke har det godt. Men jeg fik hende ind i stuen og lagt hende på sofaen, fortæller Per Kauczki i 'Go' aften Danmark' tirsdag.

Nægtede at tage på hospitalet

Men da Lis kort efter kom til bevidsthed, mente hun bestemt ikke, at hun fejlede noget.

- Jeg havde jo ikke ondt nogen steder, så jeg behøvede da ikke komme på sygehuset, forklarer Lis Kauczki.

Og Per, der ved, at hvis Lis siger noget, så mener hun det, kunne derfor ikke tvinge hende på hospitalet. Men det skulle vise sig, at heldet ikke var udløbet endnu.

Et døgn mere, så havde jeg været væk.

Lis Kauczki

For mens hun lå dér på sofaen, dukkede parrets datter, Gitte, uanmeldt op. Og hun fik om noget sat sin stædige mor på plads.

- Så siger vores datter: Mor, du skal på hospitalet. Og du skal af sted nu, forklarer Per Kauczki.

Og heldigvis for det. Lægerne kunne nemlig konstatere, at Lis led af en meget slem urinvejsinfektion, der havde spredt sig til blodbanerne og dermed resulteret i en blodforgiftning.

- Et døgn mere, så havde jeg været væk, erkender Lis Kauczki.

Fortsætter karrieren

I otte dage i træk sad Per ved hendes side fra klokken otte om morgenen til klokken 22 om aftenen. Heldigvis kom Lis sig, og i dag, fem måneder efter, er hun klar til at fortsætte livet, hvor hun slap.

- Jeg må indrømme, at jeg har takket mange gange for livet, fortæller Lis, der samtidig også fastslår at nærdødsoplevelsen ikke afholder parret fra at fortsætte med musikken.

- Jeg tror, det er vigtigt at holde sig i gang. Og så længe vi synes, at det er sjovt, og så længe vi har kræfter til det, så bliver vi ved, konstaterer Lis Kauczki.

Parret har heller ikke ændret deres tilværelse oven på oplevelsen, men vil fortsætte det aktive liv akkurat som før.

- Lis og jeg har en fast tro på, at vi har en Gud, der passer på os, og det tror vi også, var tilfældet her, fortæller Per Kauczki.

Dansktop-duoen har optrådt siden 1966 og samlet set solgt over én million albums.