Sundhed

Sygehus hyldes for rørende gestus: Brød regler for at opfylde Carstens sidste ønske

Et glas hvidvin og en grøn LA. Det var alt, Carsten ønskede sig.

For få dage siden blev Carsten Flemming Hansen indlagt på sygehuset. Han havde en udposning på pulsåren i maven, som var bristet, og lægernes dom var ikke god.

Han var for syg til at blive opereret. Derfor ville det kun være et spørgsmål om få timer eller dage, før han ville dø af sin indre blødning.

Den korte prognose fik Carsten Flemming Hansen til at udtrykke et sidste ønske: Et glas hvidvin og en grøn LA.

- Det var den afslutning, han havde ønsket sig. Det ville gå stærkt, det vidste vi. Der var ikke tid til at tænke. Det var bare med at handle, siger Inge Pia Christensen, sygeplejefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, hvor Carsten Flemming Hansen var indlagt.  

Trodsede sygehusets regler

Handle var netop, hvad personalet på Carsten Flemming Hansens sengeafsnit gjorde.

Stik imod sygehusets rygeforbud kørte de onsdag aften Carsten Flemming Hansen ud på altanen, hvor han sammen med familien kunne nyde cigaretten, det kølige glas og en smuk solnedgang.

Vi har haft store overvejelser om, om vi kunne bringe billedet, men vi har en opgave i at aftabuisere døden. 

Lars Elgård Pedersen, pressechef, Aarhus Universitetshospital

- Det er empati og god sygepleje af personalet, der turde tænke selv og gøre det, der var rigtigt i momentet, i stedet for at følge reglerne, siger Lars Elgård Pedersen til TV 2. 

Han er pressechef for sygehuset, og torsdag har han delt et billede af Carsten Flemming Hansens sidste stund på altanen på sygehusets Facebookside, hvor det er blevet liket, kommenteret og delt af flere tusinde danskere.

Det er selvom Carsten Flemming Hansen døde få timer inden.

Vil af med tabu

- Vi har haft store overvejelser om, om vi kunne bringe billedet eller ej. Men familien var med på det, og vi har en opgave i at aftabuisere døden, lyder forklaringen fra Lars Elgård Pedersen. 

Billeder af døde er ellers meget ømtålelig på de sociale medier. 

- Facebook er et hverdagsmedie med livsbekræftende fortællinger om bryllupper og rejser. Når vi støder på døden på Facebook, er der stor forskel på, hvordan vi reagerer, men der er mange skjulte normer omkring det. Vi bliver gerne stødt af billeder af folk i kister og af døde. Det tolkes som at behandle døden for let, forklarer Jakob Sabra, Ph.d.-studerende på Aalborg universitet inden for mindekultur og digitale medier.

Vi tager og deler billeder af alt, så man skal ikke tænke langt frem, før vi kan have en virtuel kirkegård på Facebook.

Jakob Sabra, Ph.d.-studerende, Aalborg Universitet

Alligevel hyldes hospitalet for deres billede af den nu afdøde Carsten Flemming Hansen i nogle af hans sidste timer.

- Kondolerer til de pårørende, men sikke en smuk afslutning, når nu tiden var inde. Hvil i fred Carsten. Og stort af personalet, at der trods regler og lignende kunne gøres en undtagelse i sådan et tilfælde, skriver Mette Ebdrup i en blandt mange tusinde kommentarer. 

Kommentarer der varmer Carsten Flemming Hansens familie efter en svær afsked.

- Det er min kære far, der er på det smukke billede. Mange mange tak for alle de fine kommentarer fra jer - de varmer mere end I regner med, er reaktionen fra Carsten Flemming Hansens datter, Mette Guldbech Demuth. 

Kister nej, gravsteder ja

Spørger man Jakob Sabra afhænger en positiv modtagelse på de sociale medier af, hvordan man beskriver sit tab.

- Mindehilsner og billeder af gravsteder går an, men alt efter tætheden med sine Facebook-venner er der en grænse for, hvor mange følelser, man kan krænge ud. Hvis man bliver ved at begræde og sørge, tænker folk, at man skal komme videre, siger han og forudser, at vi vil blive konfronteret mere og mere med døden på de sociale medier fremover. 

Det er hans stund og hans afsked med livet. 

Inge Pia Christensen, sygeplejefaglig direktør, Aarhus Universitetshospital

- Vi tager og deler billeder af alt, så man skal ikke tænke langt frem, før vi kan have en virtuel kirkegård på Facebook med mindegrupper og mindeprofiler. Det gør det nemmere at tale om døden, men det trækker også grænserne op. Nogle kan ikke klare at se det, mens andre kommer tættere på sig selv og døden som en naturlig del af livet, siger Jakob Sabra.

Bryder rammerne

På Aarhus Universitetshospital er de godt klar over, at de med billedet af Carsten Flemming Hansens sidste smøg på altanen bryder normerne.

 - Vi var i tvivl om, om vi kunne gå på Facebook med det. Det er at bryde rammerne. Det er hans stund og hans afsked med livet. Billedet er et fantastisk minde om en mand med et langt liv, siger Inge Pia Christensen og takker for den positive modtagelse, billedet har fået. 

- Det går lige ind i hjertet. Vi hører tit, at vi har for travlt, så det er rart at høre, vi også leverer omsorg på patienternes præmisser og er nærværende, når det gælder, siger hun.