Sundhed

- Da han får at vide, at han skal dø, siger han til mig, at han godt kunne tænke sig en grøn LA og et glas rosé

Der er rosende ord til det personale, som brød hospitalets regler for at opfylde Carstens sidste ønske.

- Se DET er god, værdig, medmenneskelig, og kærlig pleje. RESPEKT for de fantastiske mennesker, der tør trodse reglerne, og sætte et menneskes ønsker i fokus. Mere af det. Alle de forbandede regler, krav og meget firkantede systemer, kan desværre tit være stopklodsen for den gode, kærlige og værdige pleje af syge/døende, skriver Dorthe Porsborg på Facebook.

De rosende ord kommer fra Dorthe og mange andre danskere, efter personalet på Aarhus Universitetshospital valgte at bryde reglerne på hospitalet for at opfylde patienten Carsten Flemming Hansens sidste ønske.

Stik imod sygehusets rygeforbud kørte plejepersonalet nemlig onsdag aften Carsten Flemming Hansen ud på altanen, hvor han sammen med familien kunne nyde sit sidste ønske: En LA cigaret, et køligt glas hvidvin og en smuk solnedgang.

Regler måtte være regler

Det var blandt andre sygeplejerske Rikke Kvist, der tog imod Carsten, og også hende der fik ført hans sidste ønske ud i livet.

- Da han får at vide, at han skal dø, siger han til mig, at han godt kunne tænke sig en grøn LA og et glas rosé, siger Rikke Kvist til Avisen.dk.

Og Rikke besluttede sig i samarbejde med sin chef, at regler måtte være regler. Carsten skulle have sin smøg og lidt vin.

- Det var en meget hyggelig og afslappet stemning. Selvfølgelig var de pårørende også påvirket af, at han skulle dø, og de var kede af det. Men der var hyggeligt og der var humor. En rigtig fin stemning. De grinte jo af, at han skulle have sin sidst grønne LA-cigaret. For det var sådan, han var, siger Rikke Kvist til Avisen.dk.

- Det har også betydet meget for os

Carstens datter er også imponeret over hospitalets medmenneskelighed.

- Min fars sidste ønske var at få lov at nyde sin vin og nogle smøger. Det var det bedste for ham. Det har betydet meget for ham igennem hele livet. Han var irriteret over, at han ikke måtte ryge indenfor. For han ville jo gerne have sin allersidste smøg, siger Mette Guldbech Demuth til BT og fortsætter:

- Jeg tror, at sygeplejerskerne valgte at bøje reglerne, fordi det er et menneskeligt fag. De viste nærvær, empati og omsorgsfuldhed for min far. Det er alt, hvad de står for. Det har også betydet meget for os som familie, at min far kunne få sit sidste ønske opfyldt.

Sund fornuft

Gert Christiansen er endnu en af de begejstrede danskere.

- Dejligt at sund fornuft og medmenneskelighed skubber firkantede regler i baggrunden, skriver han på Facebook.

Rikke Højlund fortæller på Facebook, at hun har oplevet noget af den samme medmenneskelighed fra personalet på hospitalet.

- Da min far døde på samme hospital, var hans største/sidste ønske at komme op og sidde i en stol. Han var lammet af sygdommen ALS. Vel vidende at min far kun kunne sidde oppe ganske få minutter, fik to sygeplejesker basket min far op. Det tog 10-15 minutter at få det gjort. Han sad og nød det i fem minutter, og så brugte de 10-15 minutter på at få ham ned igen. Det var ingen sure miner. For selvfølge skulle han det. Han var så glad, skriver hun.

Selvom hospitalet var i tvivl om, om de skulle dele historien om den nu afdøde Carsten, mener pressechef for sygehuset Lars Elgård Pedersen, at det var det rigtige at gøre.

- Det er empati og god sygepleje af personalet, der turde tænke selv og gøre det, der var rigtigt i momentet, i stedet for at følge reglerne, siger Lars Elgård Pedersen til TV 2. 

Torsdag valgte pressechefen at dele et billedet af Carsten Flemming Hansens sidste stund på altanen på sygehusets Facebookside, hvor det er blevet liket, kommenteret og delt af flere tusinde danskere.