Tina fik hjælp til at få to børn - men hun følte skyld og skam
En ny messe skal sætte gang i snakken om barnløshed og hjælpe de ramte par. Det er der brug for, lyder det fra to kvinder, der har prøvet det selv.
Det kan være skamfuldt, tabubelagt, stressende og forvirrende, hvis man kæmper for at blive gravid – og det bare ikke lykkes.
For selvom tusindvis af kvinder i Danmark hvert år får hjælp til at blive gravide, findes der endnu ikke ét sted, hvor de kan finde de svar, som de søger - og hvor emnet for alvor kan blive sat danmarkskortet.
Èn af de kvinder, som har måttet gå alternative veje for at blive gravid, er Tina Teglgaard, som har fået sine to børn via reagensglasbefrugtning.
Denne weekend åbner Danmarks og Nordens første fertilitetsmesse – for kvinder som hende. Kvinder, der har brug for hjælp til at blive gravide.
For det er der brug for, lyder det fra messens stifter og arrangør, Vicki Budden. Hun mener, at emnet trænger til at komme frem i lyset i Danmark. Tina Teglgaard er enig.
- Det er en naturlig ting at blive mor. Sådan følte jeg det. Og lige pludseligt var det bare ikke en naturlig ting. Lige pludselig skulle man have hjælp til at blive gravid. Det var ikke bare, at min mand og jeg havde det hyggeligt sammen – der gik videnskab i det hele, fortæller hun i Go' morgen Danmark.
Kvinder rammes af skyld og skam
Der fødes i cirka 65.000 børn om året i Danmark, og mellem 8 og 10 procent af disse er resultatet af kunstig befrugtning, og de seneste tal på området viser, at der hvert år foretages over 37.500 fertilitetsbehandlinger.
Alligevel kæmper mange af de berørte kvinder og par med følelser som "skam" og "skyld", lyder det fra messens arrangør.
Inspirationen til den danske fertilitetsmesse er hentet i London, hvor en lignende messe har eksisteret i ni år, og hvor de besøgende kan få informationer og svar på nogle af de spørgsmål, som de brænder inde med, lyder det.
Vicki Budden har besøgt den flere gange, og hun håber, at interessen for emnet i Danmark vil være lige så stor, som den er i England.
- Jeg har set, hvor meget gavn det kan gøre, at der bliver åbnet op, og at man deler, fremfor at man går og putter med det hele selv, fortæller hun.
Bliver jeg nogensinde gravid?
Vicki Budden har i femten år arbejdet som akupunktør, hvor hun udelukkende har behandlet fertilitetspatienter, og hendes erfaring er, at kvinderne har mange spørgsmål, som de har svært ved at finde svar på i Danmark.
Spørgsmål som: ”Hvad kan jeg gøre” og ”Bliver jeg nogensinde gravid” hører hun ofte fra sine klienter – sammen med ordene ”skyld” og ”skam”.
- Det er ord, jeg hører ordene dagligt. Det er fuldstændig forrykt. For hvordan kan skyld og skam komme ind i billedet? Men det er ikke desto mindre det, som rigtig mange føler, siger Vicki Budden.
Følelserne kan komme mange steder fra. Det kan være, at man kæmper med tanken om, at man bliver ”straffet” med barnløshed for en tidligere abort, man har fået foretaget, eller noget helt andet, forklarer Vicki Budden.
Tina: Der gik videnskab i det hele
Tina Teglgaard kan sagtens genkende det, som Vicki Budden, fortæller.
Udover at hun selv har været igennem en fertilitetsbehandling, har hun mødt mange klienter, gennem sit arbejde som terapeut, der er i fertilitetsbehandling, og som kæmper med de følelser, som Vicki Budden beskriver.
- Jeg hører det igen og igen hos mine klienter. De føler skyld, de føler skam, de føler sig utilstrækkelige og ikke gode nok. De bliver ramt, fortæller Tina Teglgaard.
I dag har hun to drenge på tre og fire, Villads på fire og Elliot på tre år, men hun husker tydeligt, hvordan hun selv blev ramt, da hun erfarede, at hun og hendes mand ikke kunne få børn uden hjælp.
Kristine: Det var stressende
Èn af de kvinder, som også måttet gå alternative veje for at blive gravid, er Kristine Foss, som i dag har to børn – med en mand, en donor, hun aldrig har mødt.
Hendes situation var ikke, at hun ikke kunne få børn. Det var ikke lykkedes hende at finde en mand og en far til de børn, som hun brændende ønskede, så derfor valgte hun at ty til fertilitetsbehandling, forklarer Kristine Foss.
- Jeg tænkte både på adoption og måske at få børn med en ven, der er homoseksuel, og så pludseligt løb tiden i denne her proces, og så gik det hurtigt. Jeg nærmede mig fyrre, og så skulle det være nu, fortæller hun i Go’ morgen Danmark.
For hende var det også en stressende oplevelse at forsøge at få de børn, som hun ønskede. For frygten for at gøre noget forkert spøgte i kulissen, lyder det.
- Det var stressende, og det tror jeg, at der er rigtig mange, der lever med. Vi føler, at vi har en enorm indflydelse på, om vi kan blive gravide, og det kan blive virkelig stressende, siger Kristine Foss, der i dag har to børn - Asta på 3,5, og Thea på 6.
Derfor hilser de begge den nye messe velkommen.
- Det er fantastisk, at det her emne bliver sat i tale – at der bliver talt om det, og det bliver åbent. For der er så mange kvinder, der står i denne her situation, slutter Tina Teglgaard.