Sundhed

Sexolog overrasker med alternativt tip

Er dobbeltsengen virkelig lig med lykke? - Tænk at gå på besøg i hinandens senge. Det, synes jeg faktisk, er ret romantisk, siger sexolog.

Det anses af mange som en selvfølge. Men er nat efter nat op ad din mand eller kone virkelig vejen frem for et lykkeligt parforhold?

Det spørgsmål stiller sexolog og journalist Sara Skaarup i dagens Politiken.

Afstemning

Hvordan sover du og din partner?

For hende er dobbeltsengen blevet symbolet på den ægteskabelige lykke, mere end den nødvendigvis gør et par lykkeligt.

- Hvis man altid ligger ved siden af hinanden, også når man er sur eller trænger til alenetid, så er samværet i sengen ikke længere et dejligt tilvalg, men en vane, skriver hun blandt andet.

Samhørighed og mere sex

Og det er der en pointe i. Men det er langt fra hele sandheden om konsekvenserne af at sove sammen, mener sexolog Signe V. Bentsen.

- Det er jo smart, hvis den ene snorker, eller man er er uvenner. Men de fleste par, jeg kender, føler, at parforholdet glider fra hinanden, hvis de sover hver for sig, siger hun.

Afstemning

Hvis det kun var op til dig og ej din partner - hvordan sov du da?

Og selv om det er forskelligt, hvad der fungerer for det enkelte par, er der et ret simpelt biologisk regnestykke, der forklarer, hvorfor det er godt at sove sammen.

- Jo mere tid vi har sammen, hvor vores kroppe rører ved hinanden, jo større intimitet og samhørighed oplever vi. Vores nerver falder til ro, og vi oplever mindre stress og angst. Samtidig får kvinden mere lyst til sex, og jo mere sex de har, jo mere har manden lyst til at røre ved hende i hverdagen. Og så har vi den gode cirkel, forklarer Signe V. Bentsen.

Pilfinger ved sengetid

Men selv om der er mange fordele ved at sove sammen, er der også klare ulemper, mener sexologen Sara Skaarup.

- Nogle har en partner, der stjæler dynen, skal på toilettet fire gange hver nat eller foretrækker en totalt anden rumtemperatur end de selv. Andre er trætte af, at de ofte ender med at tage uløste konflikter med ind i dobbeltsengen. Og så er der den - ikke så lille - gruppe, der føler sig belastet af, at den anden konstant gør tilnærmelser ved sengetid, når de selv er for trætte til at have sex. De vil de fleste aftener hellere bare læse en god bog og derefter nattero, skriver hun.

Romantisk at sove hver sig

Derfor har de hjemme hos Sara Skaarup og hendes mand endelig taget mod til sig og snakket om det.

- Så nu overvejer vi, om vi skal gå ind i en ny nattefase. Vi kan jo stadig sove sammen, hos hinanden, ligeså tit, vi ønsker, skriver hun.

- Tænk igen at kunne invitere sin kæreste ind i sit eget univers. At gå på besøg i hinandens senge. Det, synes jeg faktisk, er ret romantisk.