36-årig anorektiker om billeder af sig selv: - Jeg håber, folk kan se, det ligner en kz-fange
36-årige Signe Grønnebæk beskriver sig selv som to personer. Der er Signe, og så er der AnorekSigne.
- Det ser ulækkert ud. Signe kunne være en smuk kvinde, men i stedet har sygdommen overtaget, og hun ligner... en walking dead.
De fleste, der deler billeder af sig selv på de sociale medier, håber på masser af positive reaktioner. Men ikke Signe Grønnebæk.
- Jeg håber på, de bliver skræmte. Jeg håber, de kan se, det ligner en kz-fange, og at der ikke er noget liv i det, siger hun.
Signe Grønnebæk har i samarbejde med en fotograf fået taget billeder af sin krop - tæret af anoreksi.
Hun er 169 centimeter høj, og da hun vejede mindst, vejede hun 31 kilo.
Kan ikke kende sig selv
Signe Grønnebæk har lidt af anoreksi i 16 år. Sygdommen kom stille og roligt snigende i starten af tyverne.
Hun kender den så godt, at hun har givet sit syge jeg navnet AnorekSigne og oprettet en blog til sine anorektiske tanker.
Alligevel kan hun ikke kende den krop, sygdommen har givet hende, og som hun nu viser frem på billeder på Facebook.
- Jeg tænker, at det ikke er mig. Jeg kan godt se, det er mit ansigt, men det er som om, sprællemanden består af andres arme og andres ben. Jeg ser ikke, at jeg er tynd, forklarer hun.
Farligt både fysisk og psykisk
Magnus Sjögren er forskningsleder ved Region Hovedstadens Psykiatri, der tager sig af anoreksipatienter. Han forklarer, hvor farlig en situation Signes anoreksiramte krop er i.
- På den korte bane kan man dø, og på den lidt længere bane fører underernæring til svære fysiske komplikationer som knogleskørhed og organsvigt. Samtidig er der også en forhøjet risiko for selvmord. Selvmordsraten blandt anoreksipatienter er 18 gange højere end blandt deres raske jævnaldrende, siger han.
Han mener blandt andet, at de sociale medier er en medvirkende faktor til, at antallet af anoreksipatienter stiger på verdensplan.
- Jeg tror, risikoen i dag er forhøjet, fordi vi i medier og på sociale medier hele tiden bliver eksponeret for kropsidealer og slankekure. Unge mennesker ved ikke, hvad der er normalt, men bliver udfordret med indirekte krav til, hvordan de skal være og se ud. Samtidig oplever de i den alder, at deres kroppe udvikles. Det giver en øget risiko, siger han.
Kritiske røster
Netop på grund af den indflydelse, billederne på sociale medier kan have, er flere brugere bekymrede over Signes åbenhed.
- Hvis det er anoreksiens hæslige måde at få opmærksomhed på og føle sig stolt, så er det for farligt at lave sådan nogle billeder, skriver en kritiker til billederne på Facebook.
- Det har hun jo selvfølgelig ret i, men der er det så bare, jeg håber på, det bliver en diskussion, siger Signe Grønnebæk.
Hun lægger vægt på, hvor vigtigt det er at tale om sygdommen, især med unge.
Samtidig anbefaler Magnus Sjögren, at forældre holder øje med deres unges adfærd.
- Som forælder skal man være opmærksom på, om ens børn ikke spiser ordentlig og trækker sig væk fra det sociale. Man skal se, om de taler om kroppen og klæder sig på en måde, der viser, at de prøver at skjule den, anbefaler han.
Flere billeder på vej
For Signe Grønnebæk er det slut med at skjule sig. Hun håber, at hun har hjulpet nogle unge ved at stå frem, så de ikke havner i samme situation som hende.
- Hvis jeg kunne redde bare en halv patient, så ville de her 16 år ikke være spildt, siger hun.
Hun planlægger at få taget nye billeder igen om et halvt år, hvor hun håber at veje noget mere.