GO'

Her har chefen indført motion i arbejdstiden - og du kan ikke sige nej

En virksomhed i Odense har indført obligatorisk motion i arbejdstiden for alle ansatte. Nu har de fået en pris for initiativet.

Hvis du ikke bryder dig om motion, er it-sikkerhedsvirksomheden Chili Security nok ikke et sted for dig.

Tirsdag blev virksomheden, der ligger i Odense, kåret som ’Danmarks sundeste arbejdsplads' for at gøre noget helt anderledes for de ansatte. 

I begyndelsen af året besluttede virksomhedens administrerende direktør, Martin Larsen, sig for at afsætte to timer om ugen til fællesmotion i arbejdstiden - og træningen er obligatorisk. 

I dag, efter fem måneder med ugentlig motion, er Martin Larsen, stadig rigtig godt tilfreds, og det er de ansatte også.

- Vores primære medarbejder er en it-supporter, og de sidder foran en computer fra de møder ind til de går hjem, og hvis de er oppe at stå, så er det fordi, de skal på toilettet eller ud og spise mad. Så vi tænkte, at det ville være godt at gå forrest og trække den sunde linje ved at indføre det, siger han i Go’ morgen Danmark.

Derfor er motionen obligatorisk

I begyndelsen var det ikke alle de ansatte, der var lige begejstrede for den nye ordning.

Ikke desto mindre har Martin Larsen valgt at gøre motionen obligatorisk, så der ikke er nogen, der springer fællestræningen over på grund af travlhed eller manglende lyst.

- Vi vidste godt, at hvis det var et tilvalg, eller om man selv måtte bestemme, om man måtte være med, så ville det nok ikke have samme effekt, forklarer han.

Så hver mandag og onsdag klokken 14.15 skal de ansatte trække i træningstøjet og deltage i en omgang fællestræning i kantinen. To timer hver uge er der afsat, og de træner i to hold, så der altid er nogen ved telefonerne, lyder det.

Ansat: Vi har det bare sjovt

En af de ansatte, som har deltaget i chefens træningstimer, er Bolette Jørgensen, der er kontorelev i virksomheden, og hun er meget begejstret for initiativet.

Udover at det har gjort noget godt for hendes fysik, så har det også gavnet sammenholdet på kontoret, hvor hun arbejder, fortæller hun i Go’ morgen Danmark.

- Når vi er færdige med træningen, så er folk jo oppe og køre. Vi griner, og der er ingen fordomme. Vi har det bare sjovt sammen, siger Bolette Jørgensen, som selv har oplevet, hvordan en nakkeskade er blevet bedre, efter at træningen blev indført.

Forsker: Det kan være en investering værd

Det kan være vanskeligt at sætte pris på, hvad motionen i arbejdstiden reelt koster virksomheden, men forskning viser, at det kan aflæses på bundlinjen, hvis medarbejderne er i god form.

Det fortæller Just Bendix Justesen, der er forsker ved Syddansk Universitet. 

Så det som Chili Security bruger på motion i arbejdstiden, kan vise sig at være en investering værd.

- Vi ved, at når vi forbedrer vores kondition – det vil sige vores evne til at arbejde mere over tid – så har det en effekt på korttids-sygefraværet, og det har en effekt på vores produktivitet, siger Just Bendix Justesen.

Hvor meget sundere medarbejdere kan gavne bundlinjen afhænger af den enkelte virksomhed, men forskeren har set eksempler på, at den rigtige træning kan reducere sygefraværet med helt op til 50 procent.

Det håber Martin Larsen også kommer til at ske for sin virksomhed, men det er ikke derfor, han indførte motionen i begyndelsen af året.

- Det der med at komme ud og gøre noget helt andet, der intet har med arbejde at gøre, det giver bare et fantastisk sammenhold og en energi uden lige. Der er mange parametre i det, og jeg synes ikke altid, at tingene skal handle om kroner og ører, men jeg er sikker på, at det betaler sig, at vi har et fantastisk sammenhold og den energi, vi har på kontoret i dag, siger Martin Larsen.