Sundhed

Her er de tre tips, der giver dig mindre hvidløgsånde

Hvidløg er lækkert og sundt, men dunsten hænger ved. Er der noget, man kan gøre mod hvidløgsånden? Ja, siger ernæringsekspert.

Udover at være delikat i det varme flute eller i en simrende madret, så har hvidløget også været brugt som et naturlægemiddel siden oldtiden.

Det skyldes det svovlholdige stof allicin, som bliver frigjort, når feddene snittes eller knuses - stoffet virker bakteriehæmmende og skulle være gavnligt mod eksempelvis åreforkalkning og hjertekarsygdomme.

Ernæringsekspert Marie Steenberger anbefaler, at man spiser den ægte vare i rå form frem for tabletter eller syltede hvidløg for at få det maksimale ud af hvidløget.

Derfor får vi hvidløgsånde

Men en irriterende konsekvens ved at spise den hvide løgplante er den dårlige ånde, som varer ved i timevis. Det skyldes svovlforbindelserne i hvidløget, som både kan lugtes gennem din ånde og gennem sved. 

- Der er det med hvidløg, at svovlforbindelserne allerede optages inde i munden og ikke kun i marve-tarm-kanalen, og det er derfor, vi lugter ud af munden og lugter ud af porerne, siger Marie Steenberger, der er forfatter til flere bøger om sundhed og vægttab, i 'Go' morgen Danmark'.

Tre tips mod hvidløgsånde

 1. Fjern kimen i midten

  En af de ting, man kan gøre, er at åbne hvidløget og fjerne kimen. Det er det lille skud i midten af hvidløget. På den måde undgår man noget af lugten, forklarer ernæringsekspert Marie Steenberger. 

   

 2. Grønt er godt

  Man kan også spise sig til at lugte mindre af hvidløg, for bestemte grønne ingredienser, der indeholder stoffet klorofyl, kan neutralisere lugten. 

  - Det kan spinat, man kan også få det fra persille, grønne æbler eller mynte, og det binder svovlforbindelserne, fortæller Marie Steenberger og uddyber, at de grønne fødevarer ser ud til at sænke dannelsen til allicin, som skaber lugten. 

  I efteråret slog et studie fra Ohio State University også fast, at salat, mynteblade og æbler i deres rå form var det bedste middel til at mindske hvidløgsånde.

  Det skal indtages samtidig med eller lige efter en hvidløgsret, lyder konklusionen. 

 3. Drik mælk

  Man kan også drikke sig til en bedre ånde.

  Forskere fra Ohio State University har i 2010 påvist, at hvis man drikker et lille glas mælk samtidig med indtagelsen af hvidløg, kan det mindske op til 50 procent af den dårlige ånde.

  Det er bedst at drikke en federe type mælk som eksempelvis sødmælk og letmælk - "fordi fedtmolekylerne lægger sig rundt om svovlforbindelserne", forklarer ernæringsekspert Marie Steenberger.