Sundhed

Nu kommer myggene: Alt fra klukkende høns til stærk spiritus. TV 2 afliver og bekræfter myggemyter.

Alt fra klukkende høns til stærk spiritus. TV 2 afliver og bekræfter myggemyter.

Hvis du sveder lidt, kan du være næsten sikker på at blive et par kløende og bulende stik rigere inden længe.

Varmen gør nemlig, at det er lige i disse dage, myggene kommer frem. Et ægte sommertegn, men også en ægte sommerplage.

- De sidste fire dage har der næsten været dobbelt så mange, som dagen før. Så det kan opleves som om, at der pludselig er masser af myg, hvis man går en tur i skovbrynet nu sammenlignet med for blot en uge siden, fortæller René Bødker, som er epidemiolog på DTU Veterinærinstituttet.

Heldigvis findes der masser af tips til, hvordan man skræmmer myggene væk, så man undgår at klø sig til blods.

Folk finder på alt fra alkohol til høns, der skulle have en effekt. Men hvad er egentlig fakta, og hvad er mere kreativt end virksomt?

Vi gennemgår råd og fakta med René Bødker her.

Råd nummer 1: Sov ved siden af en høne

Forskere fra Sverige og Etiopien har fundet ud af, at lugten af høns, kan holde malariamyg væk. Så selvom vi ikke har malariabærende myg i Danmark, så kunne det måske være en idé at få sig en kælekylling?

Ekspert: - Altså, nogle myg bliver faktisk tiltrukket af fugle. Nemlig fuglemyggen og nilfebermyggen. Men altså, at høns skulle holde andre myggearter på afstand? Tjah, måske er der noget om det, men jeg kender ikke til det. Og så er det måske lidt svært i praksis? siger René Bødker.

Gin har en effekt. Men nok modsat af den ønskede

René Bødker, epidemiolog på DTU Veterinærinstituttet

Råd nummer 2: Lad være med at blive gravid

- Lad være med at blive gravid, for specielt sidst i graviditeten har du en meget større CO2-produktion, og der har myggene meget nemmere ved at finde dig, siger Karl-Martin Vagn Jensen, der er seniorforsker ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet til DR.

Men skal vi så helst lade være med at blive gravide i myggesæsonen?

Ekspert: - Man får jo en større overflade som myggene kan stikke. Ej, det er rigtigt at man får et større stofskifte, når man er gravid og derfor også en højere overfladetemperatur, og det tiltrækker myg. Men måske er det en dum idé at undgå at blive gravid, bare af den grund? siger René Bødker.

d nummer 3: Sid i bålets røgsølje

Myg hader røg. Så hvis I har et bål, skal du bare sætte dig direkte i røgens blæseretning.

Ekspert: - Det er velkendt, at når man griller, så kommer myggene alligevel. Jeg kan ikke afvise, at røg betyder noget mod myg, men jeg har svært ved at se det virke i praksis. Er det virkelig det værd, tænker jeg, siger René Bødker.

Råd nummer 4: Brug ventilator

Myg er ikke vilde med, at det blæser, så når du hygger udenfor til sommer, så er det bare med, at sætte et par ventilatorer op hele vejen rundt om selskabet. Hvis I stadig kan høre hinanden snakke, er det bare en bonus.

Ekspert: - Det er rigtigt, at hvis det blæser meget udenfor, så kan din duft blive spredt, og så har myggene sværere ved at finde dig. Men jeg har oplevet at blive stukket i Afrika, selvom jeg lå under en blæser. Og pointen ved at sidde på terrassen på en sommeraften, er vel ikke at være ved at blive blæst omkuld, siger René Bødker.

Råd nummer 5: Spis B-vitamin

Mange danskere fortæller, at de spiser en masse B-vitamin kosttilskud, og at det holder myggene væk.

Ekspert: - Det ved jeg ikke. Man ser jo af og til undersøgelser, der understøtter den teori, men de er ofte useriøse. Men altså... det kan godt være. Men det holder jo ikke i praksis at fylde sig med vitaminer for at holde insekter væk, siger René Bødker.

Råd nummer 6: Tænd en grill og smør den med madolie

En svensk kvinde gik i 2015 viralt med et tip til, at 'fange' myg og mitter (en mindre myggeart) ved at lade en grill varme i lang tid og så putte madolie på låget.

Ekspert: - Det passer. Mitter bliver tiltrukket af den kuldioxid, der bliver dannet i grillen, og så vil de hænge fast i olien på låget. Men en mitte- eller myggefælde er altså mere effektiv. Og så kan varmen fra en grill jo trække flere myg og mitter til, siger René Bødker.

Råd nummer 7: Brug en app med høj pibelyd

Her på TV 2 har vi selv afprøvet en app mod myg uden den store succes. Appen udsender en høj pibelyd, som eftersigende skulle holde de små flyvere væk. Men virker lyd overhoved på myg?

Ekspert: - Der har været solgt maskiner med høje lyde, siden jeg var barn, men intet beviser, at det rent faktisk kan skræmme myggene væk. Faktisk er der en historie fra en stor generator i USA, som udsendte en højfrekvens lyd, og deres generatorrør blev altid stoppet til af hanmyg, som faktisk blev tiltrukket af lyden. De ændrede frekevensen, og så stoppede problemet. Såeh..., siger René Bødker.

Råd nummer 8: Drik gin

Uden tvivl det bedste af disse råd, for hvem vil ikke gerne drikke sig fri for kløende insektbid? Det er en stående myte, at en gin og tonic holder myg på afstand, men spørgsmålet er, om det er fup eller fakta?

Ekspert: - Gin har en effekt. Men nok modsat af den ønskede. Al alkohol hæver nemlig kroppens overfladetemperatur, og det tiltrækker myggene. Tonic har dog den effekt, at det forebygger malaria, fordi den bitre smag i tonic kommer fra kinin, som er et effektivt malariamiddel. Men ingen grund til at tilsætte gin - og så har vi jo ikke malaria i Danmark, siger René Bødker.

Råd nummer 9: Sved ikke

Myggene registrerer menneskers bevægelser og vores overfladetemperatur - hvis du kan, skal du altså undgå at svede eller på nogen måde blive varm.

Ekspert: - Overfladetemperaturen på kroppen betyder noget. Så ja, det virker på en måde at holde sig kølig, siger René Bødker.

Desværre holder mange at disse alternative råd ikke 'stik'. Myg vil nemlig gøre meget for at få deres blodmåltid.

- De bliver ikke så nemt skræmt væk. De er nødt til at tage nogle chancer, fortæller René Bødker.

Ønsker du at holde øje med antallet af mygge i Danmark, kan det nemt gøres på myggetal.dk.

Skal du beskytte dig mod myg, er der ifølge eksperter kun få (og logisk kedelige) ting, man kan gøre:

Gode råd: Sådan beskytter du dig mod myg

 1. Dæk huden til

  Myg går efter huden, da den oser af varme og duftstoffer, som gør det lettere for myggene at finde en. Derfor gælder det om at dække sig til.

  - Det er bedst med løst tøj. Myg kan stikke gennem tøj, men hvis det sidder løst på kroppen, er det sværere for dem at nå ind til huden. Har man stramt tøj på, er det blot som at stikke igennem tyk hud for myggene, siger Thomas Pape. 

 2. Smør dig ind i myggemiddel

  De steder på huden, hvor man er blottet, kan man smøre sig ind i myggemiddel. Det gælder især hænderne, nakken, panden og anklerne.

  - Det er ikke alle myggemidler, der er lige gode. I mange år har det ikke været muligt at købe myggemidler med DEET i, som er et kemisk stof, der er særligt godt mod myg, siger Thomas Pape. 

  Dog kan man i dag købe 'Mygfri', som har DEET i sig. Kan man ikke lide ideen om at smøre sig ind i et kemisk stof, kan man bruge citroneukalyptusolie.

  - Det er næsten lige så godt, mener Thomas Pape. 

 3. Vær opmærksom på, hvor du sætter dig

  Myg holder til i områder, hvor der er vindstille og fugtigt. Derfor kan det være en god ide at tænke over, hvor man sætter sig. 

 4. Undgå stillestående vand

  Sørg for at minimere områder, der tiltrækker myg. Stillestående vand er et ideelt ynglested for myg, og derfor er det med at få tømt vandkanden, krukkerne og trillebøren for vand.

 5. Andre myggeredskaber

  Ifølge Thomas Pape kan man godt købe myggelys eller andre ting, men det er ofte mere til besvær, end de har en reel effekt, mener han.