GO'

Der er mindst én god grund til, at du skal spise danske jordbær

De fleste jordbær, man finder i supermarkedet, indeholder rester af sprøjtegifte. Du kan dog minimere dit indtag af de uønskede stoffer.

Sommervejret er over Danmark, og traditionen tro er jordbærrene også kommet på spisebordet.

Jordbær er generelt sunde for os, men du skal være kritisk, når du putter dem i kurven, for langt de fleste jordbær i de danske supermarkeder indeholder pesticidrester.

Sådan lyder det fra ernæringsekspert Marie Steenberger i 'Go’ morgen Danmark'

Med eller uden sprøjtegift er jordbær dog generelt sunde.

Jordbær indeholder E-vitaminer, der er gode for huden, og spiser du 100 gram om dagen, svarer det til den mængde C-vitaminer, du har brug for i løbet af en hel dag, lyder det fra Marie Steenberger.

Derudover har jordbær, solbær, hindbær og blåbær den egenskab, at de ikke indeholder så mange kulhydrater, som andre frugter gør. Så du skal bare spise løs - gerne 100 til 200 gram om dagen, lyder det fra ernæringseksperten.

Det er dog ikke ligegyldigt, hvilke jordbær du spiser, mener Marie Steenberger.

Indeholder rester af sprøjtegift

Mere end tre ud af fire danske jordbær indeholder rester af pesticider, sprøjtegifte, viser en stikprøvekontrol fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsens Pesticidkontrol.

Og er der brugt sprøjtegift på marken, hvor bærrene vokser, får du nemlig dem med i købet, når du putter et bær i munden, lyder det fra Marie Steenberger.

- Det er jo et giftstof, som går ind og forstyrrer vores fine balance, og særligt for børn, fordi de er ved at vokse og udvikle sig, siger hun.

22 forskellige slags pesticider

Du kan dog selv gøre noget for at reducere mængden af de rester af sprøjtegifte, du indtager.

Pesticider

Hvad er pesticider?

Pesticider er en fællesbetegnelse for alle former af kemiske sprøjtemidler, der bruges mod ukrudt, svampe og insekter

Hvordan kommer pesticiderne ned i vores drikkevand?

Når der sprøjtes, vil de miljøskadelige stoffer blive afgivet til jorden. I jorden vil nogle af stofferne blive transporteret med regnvandet ned til grundvandet. 

Hvorfor er pesticider skadelige?

Pesticider er giftige, da de er designet til at slå skadedyr, ukrudt eller svamp ihjel. Nogle pesticider mistænkes for at være kræftfremkaldende, skade nervesystemet og være hormonforstyrrende.

I Danmark er der grænser for, hvor mange pesticidrester der må være i fødevarer, så hvis du køber dansk og ikke udenlandsk, skåner du ifølge eksperten din krop.

- Der er flere pesticidrester i udenlandske bær, så hvis man udelukkende spiser dansk frugt og grønt, kan man mindske pesticidmængden, man indtager, siger Marie Steenberger.

I stikprøvekontrollen var der ingen af de testede jordbær, der indeholdt spor af sprøjtegifter, der oversteg de tilladte grænseværdier, men i de udenlandske bær blev der fundet markant flere typer af sprøjtegifte end i de danske.

22 forskellige sprøjtegifte blev der ifølge rapporten fundet i de udenlandske jordbær. I de danske var tallet 13.

- Så man skal helt klart spise dansk, siger fødevareeksperten i 'Go’ morgen Danmark'.

Sådan slipper du for sprøjtegiften

Du kan ikke regne med, at de jordbær, man kan købe ved gårdene, er uden pesticidrester.

De kan indeholde ligeså mange pesticidrester som dem, der kan købes i supermarkedet, fortæller Marie Steenberger.

Hvis man vil have jordbær, der er helt fri for rester af sprøjtegifte, skal man have pengepungen frem.

For der blev i stikprøvekontrollen ikke fundet sprøjtegift i de økologiske jordbær – hverken de danske eller udenlandske.

Den eneste ulempe ved at købe økologisk – udover prisen - er, at de ikke holder sig ret længe. Og da jordbær ikke kan ligge og eftermodne, som for eksempel en banan kan, skal de spises næsten med det samme, fortæller Marie Steenberger i 'Go' morgen Danmark'.

- Man kan komme dem i køleskabet, men så mister de meget smag. Men man kan tage dem ud et par timer, inden de skal spises, og så genvinder de smagen, lyder rådet fra eksperten.

Man slipper dog ikke for cadmium, tungmetaller, uanset hvilken type jordbær, man spiser.

For de findes i stort set alle bær, da der er tungmetaller i vores grundvand. Der er dog et lavere indhold i de økologisk varer i forhold til ikke-økologiske, lyder det fra ernæringseksperten.