10-årig har haft angst siden børnehaveklassen - sådan har hun det i dag

Børnetelefonen oplever en markant stigning af henvendelser fra børn med angst. Signe og Laura er to af de børn, der har haft sygdommen inde på livet.

- Jeg er bange for elevatorer, lejrture, at tale højt foran klassen, mørke, monstre, at lyset vælter, og der går ild i huset, og at blive syg.

Opremsningen kom fra 10-årige Signe Elken tilbage i 2016. Hun led af angst og havde gjort det, siden hun startede i børnehaveklasse, men det gik først op for hendes forældre, hvor galt det stod til, da Signe gik i 2. klasse.

- Hun ville ikke i skole, så til sidst tog jeg med derop for at se, hvad der skete i klassen, og det var en helt anden Signe, jeg så deroppe. Hun var fuldstændig passiv, bleg i hovedet og stiv af skræk. Hun var slet ikke den Signe, vi kendte, fortæller hendes mor Pernille Elken.

Hos BørneTelefonen oplever man angst som et stigende problem blandt børn og unge.

- Jeg har siddet ved BørneTelefonen siden 1999, og der er flere børn, der kontakter os omkring angstsymptomer i dag, end tidligere. Det er bekymrende, når angsten bliver invaliderende for børnene, forklarer Bente Boserup, leder af BørneTelefonen.

På bare fem år har landets børnetelefoner oplevet en tredobling i antallet af henvendelser fra børn, der er bange og har angst. I 2016 fik de opkald fra næsten 3000 børn, der var angste, og det er derfor den fjerde mest hyppige årsag til, at børn ringer til BørneTelefonen.

I TV 2-dokumentaren 'Mor, jeg er bange' møder vi Signe og Laura, der begge lider af angst. Men der er sket meget siden tv-optagelserne.

Tegn på, at dit barn har angst

Et barn med angst kan gøre nogle eller flere af følgende ting: 

  • Klynge sig til forælderen i situationer uden for hjemmet.
  • Være bekymret for, at ”slemme” ting skal ske.
  • Miste fatningen, hvis en nær ven ikke er i skole.
  • Ofte stille  spørgsmål af typen: ”hvad nu hvis?”
  • Ungå eller undvige vanskelige eller uvante situationer, fx. ved at finde på undskyldninger eller blive syg.
  • Have svært ved at sove, tage lang tid om at falde i søvn eller vågne i løbet af natten og have brug for trøst fra forældrene.
  • Jævnligt have hovedpine eller mavepine.

Kilde: Angstklinikken på Aarhus Universitet

Græd, når hun blev vækket

Da Signe havde det allerværst, var det hverdagskost, at hun hulkede, når hun blev vækket om morgenen, og tryglede sine forældre om ikke at skulle i skole. Gråden fortsatte hele vejen hen til skolen, hvor forældrene satte hende af i bilen.

- Jeg synes, det er så svært, at hun har det så hårdt og faktisk har haft det siden 0. klasse, forklarede Pernille Elken og fik tårer i øjnene.

Angst i Danmark

  • I 2013 oplyste Psykiatrifonden, at hver femte dansker rammes af angst. 
  • Omkring 3000 børne henvendte sig i 2016 til BørneTelefonen, fordi de var angst og bange. 
  • Det anslås, at 5-10 procent af danske børn lider af angst.
  • Danskere, der er sygemeldte på grund af angst koster hvert år samfundet 8,6 millioner kroner i tabt produktion, det viser en rapport fra Sundhedssstyrelsen om 'Sygdomsbyrden i Danmark' fra 2015.
  • Angst er den hyppigste årssag til førtidspension i Danmark. 

Da det først gik op for hende og manden Tonni, hvor galt det stod til med deres datter, begyndte de at lede efter hjælp til hende. Her fandt de Cool Kids-programmet i Roskilde, som er en børne- og ungdomsklinik, hvor psykologer blandt andet hjælper børn med angst.

Måtte tage datteren med til træning

Her mødte Signe den jævnaldrende pige Laura Andersen, der også led af angst. Laura var primært bange for at være væk fra sine forældre og for, at der skulle ske dem noget. Derfor har hendes forældre skåret meget ned på deres sociale aktiviteter, så Laura ikke skulle være alene.

- Jeg kunne ikke gå ud og handle eller til træning, uden at hun tog med. Hun ville hellere sidde og se på mig træne end at være hjemme hos en veninde, fortæller Lauras mor, Ida Pedersen.

- Vi vil jo gerne have, at Laura har et så normalt børneliv, som alle andre, fordi det er jo invaliderende, det hæmmer både Laura og os andre, sagde Lauras far Rasmus Andersen.

Laura er en af de mange børn, der lider af angst. Video: Simone Kirstine Hansen

Sådan går det i dag

Hos Cool Kids blev Laura og Signe blandt andet præsenteret for en trappestige, hvor de skulle sætte sig nogle delmål for angsten, de gerne ville overvinde.

I programmet ser vi, hvordan Signe med hjertebanken og hovedet gemt væk i en bamse for første gang i lang tid overvinder frygten og tager en elevator med sin mor og far. Det lykkes også Laura at være alene hjemme et helt kvarter, mens hendes forældre går en tur.

I dag er det cirka et år siden, at Signe tog elevatorturen, og Laura var alene hjemme et helt kvarter. Det var det første skridt i kampen mod angst, men hvordan har pigerne det i dag?

- Signe har haft så meget gavn af forløbet og været helt enormt god. Hun har taget en glaselevator til 10. sal, hun tør være hjemme hos veninder, og hun gennemførte sin lejrtur, fortæller Signes mor Pernille Elken.

Angsten for at tale højt foran klassekammeraterne er også forsvundet, i hvert fald har Signe nu læst højt foran intet mindre end seks klasser på skolen.  

- Signe har faktisk være med til at vise et engelsk læseteater foran hele mellemtrinnet på skolen, siger Pernille Elken.

Klarede at komme på lejrtur

Behandlingsforløbet har også hjulpet Laura. Da hun havde angst, sov hun i forældrenes seng eller i sin egen seng, mens søsteren lå på en madras på gulvet. I dag er hun rykket ind i sin egen seng på sit eget værelse. Hun tør godt være alene hjemme nu, og så har hun været en hel uge på lejrskole.

- Hun var selv helt overrasket over, at hun ikke blev ked af det på lejrturen. Hun havde øvet ved at sove hos min søster og sin kusine inden, fortæller hendes mor Ida Pedersen.

Både hun og manden Rasmus Andersen skal dog stadigvæk lige vænne sig til, at de nu har fået mere luft i hverdagen og faktisk kan tage ud uden Laura.

- Vi er ikke kommet så meget i gang med at være ude endnu. Vi afventer stadigvæk, at det hele bliver ved med at gå godt, fortæller hun.

Vigtigt med hjælp

Hvis Signe og Laura ikke havde fået hjælp til at komme af med deres angst, kunne det have haft vidtrækkende konsekvenser. Det vurderer professor og børnepsykolog Mikael Thastum, der står bag programmet Cool Kids.

- Konsekvenserne for børn med angst på den korte bane er, at de præsterer dårligere i skolen, fordi de har svært ved at koncentrere sig og er optaget af bekymringer. De har typisk færre venner, dropper de alderssvarende aktiviteter og har meget sygdom, som betyder, at mor og far også må sygemelde sig eller gå på orlov, og det koster penge for samfundet, siger han.