GO'

Ung kvinde lærte at redde liv med særlig næsespray - fik brug for det to dage efter

Næsesprayen har næsten ingen bivirkninger, men den kan faktisk redde en persons liv, hvis de har taget en overdosis.

Rebekka Normark er sygeplejerskestuderende, 26 år, og så har hun netop reddet en mands liv.

Den sidste dag i april blev ikke en stofmisbrugers sidste dag - og det kan han takke Rebekka for. Manden var nemlig faldet om tæt ved Rådhuspladsen af en overdosis, og så reagerede Rebekka hurtigt.

Jeg kigger ham i øjnene og kan se, at pupillerne er helt små, hvilket, jeg ved, stemmer overens med en overdosis heroin

Rebekka Normark, sygeplejerskestuderende

- Jeg kan se, at der er en masse mennesker, der er stimlet sammen, fordi der er en mand, der er faldet om. Og så kommer jeg i tanke om, at jeg har været på et kursus to dage inden, og at jeg har et sæt med modgift i min taske, forklarer Rebekka Normark i 'Go' morgen Danmark'.

Næsespray med modgift

  • Næsesprayen med modgiften Naloxone er ikke en almindelig næsespray.
  • Næsesprayen med Naloxone er lige nu et lægeordineret præperat. Det betyder, at der skal en ordinerende læge ind over - enten din egen praktiserende læge, lægen på dit kommunale stofcenter eller via Antidote Danmark.
  • Naloxone går ind og overtager pladserne i kroppen, hvor for eksempel heroinen ved en overdosis er i gang med at lukke ned for vejrtræningen.

Modgiften, som Rebekka har, er naloxone, der kan redde en person fra at dø fra en overdosis. Og den gives i en næsespray. Næsesprayen har Rebekka, fordi hun har været på kursus hos Antidote Danmark, hvor hun fik den udleveret.

Ud over den udleverede næsespray har Rebekka Normark også fået noget andet med hjem fra kurset. Nemlig værktøjerne til at spotte en overdosis.

- Jeg kigger ham i øjnene og kan se, at pupillerne er helt små, at hans vejrtrækning er svag, og at læberne er begyndt at blive blå, hvilket, jeg ved, stemmer overens med en overdosis heroin. Men jeg kan faktisk melde mig på banen og hjælpe ham i denne her situation, siger Rebekka Normark.

Hun får givet manden næsesprayen, og han reagerer hurtigt på modgiften.

- Efter kort tid begynder han at bevæge sig og komme tilbage til tilværelsen, siger Rebekka Normark.

Cirka 250 stofmisbrugere dør af en overdosis hvert år. I det tal er dog ikke udelukkende narkomaner - unge uden tidligere misbrug dør også af en for stor dosis narkotika. Og nu tilbyder organisationen Antidote Danmark kurser, hvor alle kan lære, hvordan de kan hjælpe, hvis nogen falder om af en overdosis.

Det var netop sådan et kursus, som Rebekka havde taget, to dage inden hun stødte på manden ved Rådhuspladsen.

Næsesprayen virker ikke som modgift mod alle former for narkotika - kun de såkaldte opiater: metadon, heroin, morfin og kodein.

Modgiften er ufarlig for andre og kan ikke bruges som et nydelsesmiddel. Det eneste, modgiften gør, er at neutralisere opiater, så de ikke længere virker i kroppen. Modgiften virker i cirka 60-90 minutter, så det er vigtigt også at tilkalde en ambulance.

- Modgiften går simpelthen ind og konkurrerer om de pladser i kroppen (hvor opiaterne ellers sidder, red.), så vejrtrækningen begynder igen, fortæller Jakob Hartvig Thomsen, der er læge og formand for Antidote Danmark.

Næsesprayen er udviklet, så alle kan bruge den. Både sundhedsfagligt personale og civile. Jakob Hartvig Thomsen mener, at den særligt vil blive brugt af misbrugere på deres ligesindede venner og bekendte. Men helt almindelige danskere kan også i høj grad have gavn af at komme på kurset og få udleveret en af de specielle næsespray.

Har man været på Antidotes kursus, får man lov til at bære modgiften naloxone. Kurset kan tages hos Antidote Danmark.