Faktor 30 er i virkeligheden 13: Tre kendte mærker af solcreme dumper i test

Det er ikke helt ligegyldigt, hvilken og hvor meget solcreme du bruger, hvis du vil undgĂĄ at blive forbrændt.

Prisforskellen er stor, nĂĄr det kommer til solcremer - og flere dyre cremer holder slet ikke det, de lover pĂĄ produktet.

SĂĄdan lyder konklusionen i en ny test fra ForbrugerrĂĄdet Tænk, der i ĂĄr har testet 19 forskellige solcremer med faktor 30 pĂĄ det danske marked.

- NĂĄr en solcreme lover faktor 30, skal den selvfølgelig holde en faktor 30. Man bruger jo faktoren som en vejledning i forhold til, hvor meget beskyttelse man fĂĄr, siger Stine MĂĽller, der er projektleder og testansvarlig i ForbrugerrĂĄdet Tænk.

Tre solcremer stikker ud

Det er solcremer fra henholdsvis Clinique, Clarins og Piz Buin, som dumper ForbrugerrĂĄdet Tænks test af solbeskyttelse.

Testen viser nemlig, at cremerne ikke giver den lovede beskyttelse mod solens UVB-stråler. Det er de stråler, der giver solskoldning og kan øge risikoen for kræft.

Den laveste faktor viste sig i solcremen fra Clinique. Ifølge testen beskyttede Clinique Mineral Sunscreen Lotion kun med faktor 13, selvom den angiver faktor 30. 

Clarins Sun Care Cream SPF 30 blev mĂĄlt til at have en faktor pĂĄ under 20, og Piz Buin Moisturising Sun Lotion SPF 30 blev mĂĄlt til faktor 24. 

OM TESTEN

19 solcremer med faktor 30 er testet på et uafhængigt laboratorie, der før har udført den slags test.

Her har man målt solbeskyttelse i forhold til mærkning. Det er en måling af, om solcremen beskytter som lovet mod solens UVA- og UVB-stråler.

UVA-beskyttelsen skal være minimum en tredjedel af den angivne faktor.

UVB-beskyttelsen skal være lige så høj som den angivne solfaktor.

Solcreme kan aldrig beskytte 100 procent mod solen, og cremerne kan derfor maksimalt opnå bedømmelsen ’god’.

Det er Forbrugerrådet Tænk, der står bag testen i samarbejde med forbrugerorganisationer i andre lande.

Producent: - Vi overholder alle lovgivninger

TV 2 har talt med de tre producenter, der stĂĄr bag de solcremer, som er dumpet testen. De siger alle, at resultaterne afviger fra deres egne test.

I en skriftlig udtalelse til TV 2 afviser Clinique, der klarede sig dĂĄrligst i testen, at deres solcreme ikke skulle have den angivne faktor 30:

- Hos Clinique tror vi pĂĄ vigtigheden af at beskytte huden mod solen, og vi arbejder ihærdigt pĂĄ at producere sikre og effektive produkter, som opfylder vores høje krav om kvalitet. Vi overholder alle lovgivninger og regler bĂĄde nationalt og internationalt pĂĄ alle markeder, hvor vores produkter sælges. I EU har Clinique gennemført tests, som fuldt ud imødekommer alle krav om dokumentation for vores SPF 30-claim og følger EUs retningslinier for test af effektiviteten af solfiltre, skriver firmaet.

Det samme fastholder bĂĄde Clarins og Piz Buin.

Tryk pĂĄ de enkelte mærker herunder for at læse producenternes fulde svar:

Det siger producenterne

Clarins

Clarins

Clarins har i en udtalelse til TV 2 skrevet følgende:

- Clarins er overbevist om, at pĂĄlideligheden og effektiviteten af vores solprodukter holder. Inden de kommer pĂĄ markedet, bliver solprodukterne testet grundigt af uafhængige laboratorier i henhold til gældende franske og europæiske regler. Vores førsteprioritet er forbrugernes trivsel og sikkerhed, og vi bruger alle vores udviklingskræfter pĂĄ deres tilfredsstillelse og interesse.

Solcreme er et centralt element i solbeskyttelse – især om sommeren. Det er derfor vigtigt, at der ikke opstår tvivl hos forbrugerne om dette. Clains er uenige i resultaterne fra den offentliggjorte test, hvorfra vi ikke kunne modtage deltaljerne. Vi er derfor ikke i stand til at kommentere disse resultater yderligere.

Foto: Forbrugerrådet Tænk

Clinique

Clinique

Clinique har i en udtalelse til TV 2 skrevet følgende:

- Hos Clinique tror vi på vigtigheden af at beskytte huden mod solen, og vi arbejder ihærdigt på at producere sikre og effektive produkter, som opfylder vores høje krav om kvalitet.

Solprodukter er reguleret forskelligt rundt om i verden. Vi overholder alle lovgivninger og regler bĂĄde nationalt og internationalt pĂĄ alle markeder, hvor vores produkter sælges. I EU har Clinique gennemført tests som fuldt ud imødekommer alle krav om dokumentation for vores SPF 30-claim og følger EUs retningslinier om 3:1 ved UVB:UVA-beskyttelse for solprodukter.

Disse tests er blevet udført med streng overholdelse af ISO2444:201 og ISO 24442:2011 i overensstemmelse med EUs retningslinier for tests af effektiviteten af solfiltre.

 

Foto: Forbrugerrådet Tænk

Piz Buin

Piz Buin

Piz Buin har i en udtalelse til TV 2 skrevet følgende:

- Forbrugerne kan være sikre på, at PIZ BUIN® Moisturizing Lotion SPF 30 giver en effektiv solbeskyttelse ved SPF 30, når den anvendes som anvist.

Resultater af vores SPF test gennem industristandard ISO in vivo testmetode (den samme som Forbrugerrådet TÆNK), bekræftede dette. Testen er udført af laboratorieeksperter. Laboratoriet er blevet overvåget af non-profit organisationen (BIPEA), som organiserer sammenlignende test mellem laboratorier. Som med alle biologiske test, kan testresultater variere mellem forskellige laboratorier. Derfor baserer vi vores tillid til den angivne solbeskyttelsesfaktor på flere informationskilder helt fra produktudviklingsprocessen, og ikke kun på resultaterne fra SPF testen.

Foto: Forbrugerrådet Tænk

Ifølge Stine MĂĽller fra ForbrugerrrĂĄdet Tænk er alle cremerne købt direkte fra butikshylderne og testet efter internationalt fastsatte standarder pĂĄ et akkrediteret laboratorium.

- ForbrugerrĂĄdet Tænk tester produkter, hvor forbrugerne køber dem. Uanset producenternes egne test kan vi konstatere, at de omtalte cremer ikke holder den lovede faktor i test pĂĄ et uafhængigt laboratorie, der har testet solcremer mange gange før, siger Stine MĂĽller.

Hvis den oplyste faktor 30 kun er 13, kan man samlet set ende med kun at være beskyttet med en faktor 2-3-stykker, fordi mange heller ikke har nok solcreme på

Peter Dalum, projektchef ved Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne

Testens vinder blev en solcreme fra Levevis. Udover at leve op til den angivne solbeskyttelse er den ogsĂĄ blandt de fire billigste ud af de i alt 19 cremer.

Den ligger til en pris på 16 kroner for 40 milliliter, som er den mængde, en voksen skal bruge til en indsmørring. Til sammenligning koster Clarins og Clinique, der dumper testen, henholdsvis 74 kroner og 72 kroner for 40 milliliter.

Kan ende med meget lav beskyttelse

Det er kun få måneder siden, at Miljøstyrelsen var ude med en advarsel om, at danskerne i forvejen ikke får den solbeskyttelse, der står på solcremen, fordi vi bruger for lidt af den.

SĂĄdan beskytter du dig mod solen

  • Søg skygge mellem kl. 12 og 15, hvis UV-indekset er tre eller derover.
  • Brug en hĂĄndfuld solcreme: 40 mililiter pr. indsmørring til en voksen - det halve til et barn.
  • Brug faktor 15 i Danmark og faktor 30 i udlandet.
  • Kig pĂĄ din hudtype: Jo lysere, jo større er behovet for solbeskyttelse.
  • ​Vær opmærksom pĂĄ dit barn:  Solskader tidligt i livet Ă¸ger risikoen for hudskader og kræft senere.
  • UndgĂĄ stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, ved at købe solcreme mærket med Svanen og Den BlĂĄ Krans.
  • Solhat, tøj og skygge beskytter bedst mod solens uv-strĂĄler.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Faktisk bruger danskerne under en tredjedel af den mængde solcreme, vi skal.

Derfor er det bekymrende, hvis solcremer oveni det ikke har den angivne beskyttelse, mener Peter Dalum, der er projektchef ved Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

- Hvis den oplyste faktor 30 kun er 13, kan man samlet set ende med kun at være beskyttet med en faktor 2-3-stykker, fordi mange heller ikke har nok solcreme på. Og så risikerer man at blive rigtig slemt forbrændt, selvom man tror, man er godt beskyttet, siger Peter Dalum.

Så meget solcreme - og så høj faktor skal du bruge

Det, du selv kan gøre for at optimere beskyttelsen, er derfor at smøre rigeligt solcreme på.

I Danmark anbefaler Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne faktor 15. Men har man en sart hud, eller skal man til et sted i udlandet, hvor solen skinner lidt mere, bør man vælge en solcreme med en højere faktor - eksempelvis faktor 30.

- Problemet med solskoldning er, at man ser det for sent. Typisk kommer rødmen ikke før efter nogle timer. Derfor skal man være ude i god tid med solbeskyttelse, siger Peter Dalum.

Men hvor meget solcreme er sĂĄ nok? Den officielle anbefaling lyder, at voksne skal bruge en hĂĄndfuld solcreme - 40 milliliter - og børn skal hver bruge cirka halvdelen. 

Har man været en tur i vandet, svedt meget eller tørret sig med et hĂĄndklæde, bør man smøre sig igen, da en stor del af beskyttelsen forsvinder, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden.

Du kan læse hele ForbrugerrĂĄdet Tænks test af solcremer HER, hvor du ogsĂĄ kan læse flere rĂĄd om solbeskyttelse.

Tjek 6 ting pĂĄ solcremen: Hvad betyder de - og holder det?

  1. Vandfast

    Mange solcremer påstår at være vandfaste. Men for at være vandfast kræves det, at kun halvdelen af den oprindelige beskyttelse skal være tilbage efter en tur i vandet.

    Tidligere test fra ForbrugerrĂĄdet Tænk har vist, at det kan være svært for solcremer at klare dette krav. Oven i det forsvinder en del af solcremen ogsĂĄ, nĂĄr du tørrer dig efter badeturen. Derfor bør du smøre dig ind igen. 

  2. SPF

    SPF stĂĄr for Sun Protection Factor eller solbeskyttelsesfaktor pĂĄ dansk.

    Tallet angiver, hvor meget solcremen beskytter mod solens UVB-stråler, der er hovedårsagen til solskoldninger og kan forårsage hudkræft.

    Faktortallet er vejledende og afhænger i høj grad af mængden af solcreme, du smører pĂĄ. Vælg faktor efter din hudtype, tidspunkt pĂĄ dagen, og hvor pĂĄ kloden du befinder dig.

    Kræftens Bekæmpelse anbefaler mindst faktor 15 i Danmark og 30 i udlandet.

  3. UVA

    Logoet UVA viser, at producenten garanterer, at solcremen ogsĂĄ beskytter mod solens UVA-strĂĄler med minimum en tredjedel af den angivne SPF.

    Næsten alle solcremer giver i dag beskyttelse mod UVA-strĂĄler. UVA-strĂĄler er med til at ælde huden, men de kan ligesom UVB-strĂĄlerne ogsĂĄ forĂĄrsage hudkræft. 

  4. Holdbarhed

    Antallet af mĂĄneder, solcremen holder efter ĂĄbning, er angivet pĂĄ de fleste solcremer. Som udgangspunkt kan du sagtens bruge solcremen fra sidste sommer. En solcreme, der har været ĂĄbnet, holder cirka i et ĂĄr. En uĂĄbnet solcreme kan holde sig i længere tid, cirka tre ĂĄr. Tjek, om der er dato for sidste holdbarhed.

    Lugt og konsistens skal du altid være opmærksom på, når du smører dig ind. En solcreme, der er blevet for gammel, kan miste sine evner til at beskytte mod solen, og du risikerer også hudreaktioner ved at bruge for gammel creme.

  5. Solcreme til børn

    Almindelige solcremer kan bruges af både børn og voksne. Der er ingen forskel i solbeskyttelsen og heller ingen særlige krav, der gælder for solcreme til børn.

    Du er altså ikke nødvendigvis sikker på at undgå problematisk kemi og mistænkt hormonforstyrrende stoffer ved at købe dem.

  6. Svanen og BlĂĄ Krans

    Svanemærkede solcremer er blandt de mest miljøvenlige på markedet. Solcremer med Svanen er uden eksempelvis stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, samt også uden indholdsstoffer i nanoform.

    Astma-Allergi Danmarks allergimærke stiller krav til stoffer, der kan give kontaktallergi, eksem og irritation. Du kan derfor mindske risikoen for allergi, hvis du vælger produkter med den blå krans.

    Find alle Svane- og allergimærkede solcremer i testen fra Forbrugerrådet Tænk HER