Hårdt ramt efter fedmeoperation - har fået fjernet hele mavesækken
44-årige Linda Bergmann har så svære komplikationer efter sin gastrisk bypass-operation, at hun må tage morfinpiller for at kunne spise og sove.
En efterårsmorgen i 2014 var den dengang 42-årige Linda Bergmann fra Esbjerg netop kommet hjem fra en nattevagt som sosuhjælper, da hun pludselig fik helt ulidelige mavesmerter.
- Jeg har besøg af en veninde, og vi sidder og snakker. Men fra det ene sekund til det andet får jeg så sindssygt ondt, at jeg kun kan skrige. Jeg kaster mig rundt på sengen og slår rundt om mig med armene, så min hund bliver ramt hårdt flere gange, siger Linda Bergmann til TV 2 og fortsætter:
- Min veninde kan ikke få kontakt til mig, og hun har senere fortalt, at jeg havde et fjernt udtryk i øjnene. Hun ringer straks 112, og jeg bliver hastet til sygehuset i Esbjerg med fuld udrykning.
Indlagt med perforeret mavesæk
Det viste sig, at et mavesår havde ætset hul i Lindas lille, nye mavesæk, så mavesyren løb ud i bughulen.
- Jeg husker intet fra de første to-tre dage, og jeg var så dødssyg, at jeg var bundet til hospitalssengen i tre uger og først kom hjem efter fem uger. Jeg måtte have sondeernæring ind gennem armen og fik penicillin i drop tre gange om dagen, husker hun.
Indlæggelsen med den perforerede mavesæk kom efter, at Linda Bergmann allerede havde haft adskillige komplikationer som følge af sin gastrisk bypass-operation, som hun fik foretaget i januar 2013.
Linda Bergmann er en af de danskere, der oplever svære komplikationer efter en fedmeoperation. For langt de fleste går operationen godt og medvirker til et sundhedsfremmende vægttab, men eksperter skønner, at op mod 10 procent af de gastrisk bypass-opererede er blevet mere eller mindre invaliderede efter operationen.
- Da jeg fik min fedmeoperation, gik der kun seks uger, så havde jeg det første mavesår og fik ondt, når jeg spiste. I april blev jeg opereret igen. Mine tarme havde klistret sig sammen og skulle løsnes, og der var noget arvæv, der skulle fjernes. Nogle af lægerne mente, at jeg havde tarmslyng, andre, at tarmene modarbejdede hinanden ved at sende maden både op og ned på én gang. Det var meget forvirrende det hele, fortæller hun.
På grund af de tilbagevendende problemer med mavesår og dårlig tarmfunktion kunne Linda kun indtage meget små mængder af fast føde, og det betød, at hun fra sommeren 2013 og et halvt år frem måtte have næring ind gennem en sonde i næsen.
Alligevel lykkedes det hende - i de perioder, hvor hun ikke var indlagt eller sygemeldt - at passe jobbet som udkørende sosuhjælper.
Endnu en akut-operation
Tre måneder efter Linda Bergmanns skræmmende oplevelse med den perforerede mavesæk blev hun i januar 2015 indkaldt til en ny operation. Her var det planen, at hun skulle have skåret et lille stykke af den nye mavesæk og et stykke af tyndtarmen for at få fjernet et begyndende mavesår i "sammenkoblingen".
Operationen gik godt. Men da Linda lå på opvågningen, bristede et blodkar inde i maven, så hun på kort tid mistede fire og en halv liter blod. Og endnu engang måtte hun sendes akut ind på operationsbordet til en livreddende operation.
- Jeg nåede ikke at opfatte, at jeg skulle hasteopereres, fordi jeg var væk med det samme. Men da jeg vågnede op fra narkosen, havde jeg igen et dræn i maven, og der hang to poser blod ved siden af sengen.
- Da jeg løftede op i blusen, opdagede jeg, at min mave var skåret op fra brystkassen og hele vejen ned, selvom jeg bare skulle have en kikkertoperation. Da lukkede jeg øjnene og tænkte: Det her er et mareridt!
Spiserør koblet direkte på tyndtarmen
På trods af adskillige operationer for mavesår lykkedes det ikke kirurgerne at redde den lille mavesæk, som Linda fik etableret ved sin fedmeoperation.
- Sidste år fik jeg fjernet mavesækken helt, og mit spiserør blev sat direkte sammen med tyndtarmen. Ved samme lejlighed fandt de ud af, at min gamle mavesæk, som ellers er syet sammen foroven og ikke bliver brugt, også havde så meget mavesår, at de var nødt til at fjerne to tredjedele af den, lyder det fra Linda Bergmann.
Fordi hun nu ikke længere har noget ”aktiv” mavesæk tilbage, og et vigtigt stykke af tarmen samtidig er ”forbikørt” af bypass’en, har Linda meget svært ved at optage næring. Hun har derfor i perioder kæmpet med undervægt og var nede på 52 kilo, da det var værst.
En sonde med næring direkte ind i den gamle mavesæk har været løsningen, der hindrede hende i at blive livstruende underernæret.
Store omkostninger – både menneskeligt og økonomisk
Linda Bergmann har siden sin fedmeoperation måttet gennemgå i alt syv operationer i maven – den seneste for bare et par uger siden – og sammenlangt har hun været indlagt i mindst fem måneder.
Derudover har hun også haft andre komplikationer som følge af sin gastrisk bypass.
- Ligesom så mange andre gastrisk bypass-opererede har jeg fået nervebanesmerter i maven, og mine tænder er ødelagt, blandt andet på grund af et halvt år med daglige opkastninger, siger hun.
Fyret efter 17 år som sosuhjælper
De mange sygemeldinger har, udover de menneskelige omkostninger, også haft store økonomiske konsekvenser.
Efter 17 års ansættelse som sosuhjælper i Esbjerg Kommune blev Linda fyret på grund af sygdom pr. 1. november 2014. Det betød blandt andet, at hun gik 6-7000 kroner ned i indtægt om måneden og måtte flytte til en lille, etværelses lejlighed, som hun selv skaffede.
Store udgifter til medicin og vigtige vitamin- og kosttilskud har samtidig gjort et betragteligt indhug i Lindas økonomi, der også har været belastet af dyre tandlægeregninger, som indtil videre er løbet op i over 30.000 kroner. Alt sammen udgifter, som Linda Bergmann har måttet finansiere af egen lomme.
Skal tage 44 piller om dagen
På grund af sine daglige smerter må Linda Bergmann have meget medicin for at klare sig gennem hverdagen.
- Hver morgen kommer sygeplejersken og giver mig en kvalmestillende indsprøjtning og en æske med 44 piller, som jeg tager i løbet af dagen. Blandt andet skal jeg tage en morfinpille en halv time før hvert måltid, fordi jeg får så store smerter, når jeg spiser. Og da jeg kun kan spise meget lidt ad gangen, har jeg fordelt maden over fem måltider - så jeg altså får fem morfinpiller, fortæller hun.
Ud over morfinen får Linda også andre stærke smertestillende piller, som blandt andet Tradolan, før hun skal sove.
- Det er ret paradoksalt, at jeg nu er blevet afhængig af at indtage så meget medicin, for før jeg fik min gastrisk bypass-operation, spiste jeg aldrig piller. Jeg var sådan en type, der nærmest blev skæv af en panodil, siger hun.
Anede ikke, at det kunne gå så galt
Da Linda Bergmann i 2012 tog de første skridt til at få en fedmeoperation, vejede hun 140 kilo og var en glad og arbejdsom kvinde, der passede sit job som sosuhjælper. Hun fejlede ikke noget, andet end lidt ondt i knæene på grund af sin overvægt, og umiddelbart før operationen lykkedes det hende at tabe sig 22 kilo, så hun vejede 118 kilo.
- Dengang var jeg meget hip på at få den operation, fordi der jo stort set ikke var nogen komplikationer. På patientskolen fik vi at vide, at to procent ville få tarmslyng og brok som følge af operationen. Men der var ingen, der snakkede om de 10-20 procent, der lider af alt muligt andet, siger hun.
- Jeg anede ikke, at det kunne gå så galt, og at jeg risikerede at få spisebesvær og mavesår eller ville komme til at rende rundt med en sonde i snudeskaftet i et halvt år og en sonde i maven i godt et år!
Kæmper for at holde vægten oppe
I dag kan Linda Bergmann bare gå rundt hjemme i lejligheden og kæmpe for at indtage nok næring til at holde sin vægt oppe på over 60 kilo. Eneste lyspunkt i hverdagen er hendes nu otteårige, elskede hund, Tasja, der dog stadig ikke tør sove hos hende i sengen efter den voldsomme oplevelse med akutindlæggelsen for to-tre år siden.
- Før elskede Tasja at ligge og sove i min seng, og det var næsten ikke til at få hende ud af den igen. Men nu hopper hun højest derop i få sekunder. Hun lægger sig aldrig ned, konstaterer hun.
Når Linda ser tilbage på udviklingen i sit liv efter fedmeoperationen, er hun ikke i tvivl om, hvad hun ville vælge, hvis hun kunne gøre det om.
- Jeg havde ALDRIG fået en gastric bypass-operation, hvis jeg havde vidst alt det, jeg ved i dag! Og jeg håber, at min historie vil få andre til at tænke sig ekstra godt om, før de beslutter at lægge sig under kniven, siger hun og tilføjer:
- Da jeg blev opereret, havde jeg en BMI på 42 og vejede 140 kilo, men jeg kunne passe et arbejde og var glad for tilværelsen. I dag har jeg ingen livskvalitet tilbage.