Sundhed

Lille pige blev forgiftet af D-vitamin: - Min datter er skadet for livet

Et år efter en voldsom D-vitamin-forgiftning kæmper 15 måneder gamle Emma stadig med helbredet.

- I dag er det et år siden, min lille Emma blev indlagt - og i morgen er det et år siden, hun var ved at forlade os for evigt. Så jeg tænker, at det vil være oplagt med en lille opdatering. I spørger jo ikke selv til hende.

Sådan starter Nicoline Holm sit Facebook-opslag på kosttilskudsfirmaet Inno Pharmas Facebook-side. For et år siden kom det frem, at firmaet havde produceret og solgt D-vitamin-dråber til spædbørn, hvor indholdet af D-vitamin var alt, alt for højt. Firmaet beklagede dybt og forklarede det med, at der var sket en menneskelig fejl i produktionen.

Emma var et af de børn, som var så uheldig at få D-vitaminer fra Inno Pharma, og det har haft alvorlige konsekvenser for hende og hendes familie. Faktisk fik hun helt præcist en mængde D-vitaminer på 2,5 måned, som normalt svarer til det, man får i løbet af 13,5 år. 

I dag er Emma stadig syg og vil formentlig være påvirket af forgiftningen resten af sit liv. Emma spiser ikke ret meget mad, og derfor vejer hun også kun omkring det samme, som en fire-seks måneder gammel baby gør. Hvis ikke hun snart tager på, risikerer Emma at skulle i narkose endnu engang for at få indopereret en sonde.

Der er ingen tvivl om, at det første år af Emmas liv udelukkende har været præget af sygdom, frygt og hospitalsbesøg. Nicoline Holm fortæller i sit opslag på firmaets Facebook-side, at hendes 15 måneder gamle datter, Emma, det seneste år har fået taget omkring 100 blodprøver, lagt omkring 30 intravenøse drop, været indlagt 14 gange, været i fuld narkose tre gange, er blevet opereret i kraniet én gang, haft sonde i fem måneder og blot taget 2,8 kilo på i vægt.

Hun ærgrer sig over, at Inno Pharma ikke har vist større interesse for, hvordan det går Emma, efter at hun har taget et kosttilskud fra dem, som har været skadeligt.

- Hvor vil det være dejligt, hvis I kan mande jer op til at give en undskyldning og i det mindste bare lade som om, at I er interesserede i min datter, nu hvor det er jeres D-dråber, der har skadet hende for livet, skriver hun i slutningen af sin Facebook-post.

Inno Pharma har efterfølgende kommenteret opslaget, men det er ikke godt nok ifølge Nicoline Holm:

- Jeg synes, det er en vag undskyldning. Jeg synes, de som det mindste burde have opsøgt os forældre og givet en ordentlig og mere personlig undskyldning, siger Nicoline Holm til TV 2.

Her kan du se Inno Pharmas svar:

- Kære Nicoline Holm. Vi er usigeligt kede af at høre om jeres ulykkelige situation og undskylder mange gange for den menneskelige fejl, der skete for nu et år siden. Det var en forfærdelig fejl, der har haft forfærdelige konsekvenser for jeres familie, og det undskylder vi dybt for. Venlig hilsen Inno Pharma.

Ikke det eneste barn

Emma er ikke det eneste barn, men et af de børn, der er blevet hårdest ramt. TV 2 skrev tilbage i juli sidste år om den dengang 4,5 måneder gamle Valde, der også havde fået D-vitaminer fra Inno Pharma. 

En blodprøve viste, at han havde fået 64 gange mere D-vitamin, end han burde.

- Over en periode, hvor han burde have fået 900 mikrogram, har han fået 58.000 mikrogram, fortalte den chokerede mor, Nanna Holst Philipp, dengang.

Og det resulterede i, at Valde havde et alt for højt indhold af calcium i sit blod.

Sådan går det Valde i dag

TV 2 har været i kontakt med Valdes mor, Nanna Holst Philipp, som fortæller, at Valdes behandling blev afsluttet i slutningen af oktober sidste år, fordi hans tal var under "maks-grænsen" igen.

- Vi fik at vide, at vi skulle starte på d-vitamindråberne igen, men jeg må indrømme, at jeg aldrig har kunnet få mig selv til at give ham dråber igen, fortæller Nanna Holst Philipp.

Flere af de forgiftede børn fik taget en opfølgningsblodprøve i forbindelse med den almindelige etårs-undersøgelse. Valdes prøve viste, at han havde nogle forhøjede tal af basisk fosfatase. 

- Ved børn må tallet højest ligge på 1.000, og Valdes lå på 1.800, siger Nanna Holst Philipp.

I midten af juli måned skal Valde igen havde taget en blodprøve for at se, om det forhøjede tal er aftagende. Nanna Holst Philipp fortæller, at han har det godt og vokser, som han skal.

Men hun kan stadig mærke, at han har været forgiftet.

- Han har stadig en del uro, som var en af bivirkningerne ved forgiftningen.

15 måneder gamle Emma Holm er dog langt værre ramt. Den store mængde D-vitamin har skabt et alt for højt indhold af kalk i Emmas lille krop. 

Kalken har lavet et "afluk" i hovedet, så blodet har svært ved at løbe væk fra kraniet, hvilket giver et for højt tryk i hjernen og voldsom hovedpine. Derudover er Emmas nyrer forkalkede efter forgiftningen.

"Havde vi bare glemt det"

Nicoline Holm har flittigt fortalt om sin lille families største mareridt på sin Instagram-profil. Hun har blandt andet lagt et billede op fra den første dag, de begyndte at give Emma D-vitamin-dråber.

I teksten reflekterer hun over, hvordan det er at vide, hvad de dråber har gjort af skade.

-  Min mand og jeg har mange gange grinet, når vi har givet Emma dråberne. Hver aften fik hun fem dråber på en ske sammen med lidt modermælk. Hun var god til at tage dråberne, men lavede sjove ansigtsudtryk.

- Jeg får ondt i maven og kvalme af at tænke på, at vi har siddet og grinet af, at vi hver aften har forgiftet vores datter, helt uden at vide det. Hver evig eneste aften gav vi de dumme dråber. De stod i vindueskarmen ved min ammeplads, så vi var sikker på at huske dem.

Hun fortryder inderligt, at de ikke "bare havde glemt at give hende dem blot fem gange", for så havde de "sparet" hende for et helt år - forstået på den måde, at fem dages indtag svarede til et helt års behov, fordi indholdet af D-vitamin var så højt.

I august i år advarede Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen igen om de farlige D-vitaminer fra Inno Pharma. TV 2 har i dag - torsdag - talt med Fødevarestyrelsen, og kontorchef Else Molander siger følgende:

- Vi kan ikke være helt sikre på, at der ikke er nogle, der har en enkelt flaske stående, men vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at oplyse danskerne om, at man skal smide D-vitaminerne fra Inno Pharma ud.

- Vi har sendt to beredskabsmeddelelser ud, været i medierne og oplyst om dråberne på Facebook.

Else Molander understreger, at det fortsat er vigtigt at give sine små børn D-vitaminer. Det kan man roligt gøre, for vi har lavet særlige kontrolindsatser på området, forsikrer hun.

TV 2 har kontaktet Inno Pharma for at få en uddybende kommentar til Nicoline Holms Facebook-opslag, men de er vendt tilbage med beskeden om, at de "ingen kommentarer har i sagen".