GO'

Direktør: Hvis du ikke vil tjekke mails i ferien - skal du ikke arbejde her

I Hans-Jørgen Bruno Hansens virksomhed skal de ansatte stå til rådighed ugens syv dage.

Det bør være mere accepteret at forvente, at de ansatte tjekker deres e-mails og besvarer arbejdsopkald i weekenderne og på ferien.

Det mener Hans-Jørgen Bruno Hansen, der er direktør i sin egen virksomhed, HJ Bruno Hansen, der laver specialprojekter i byggeribranchen.

Hvis man overhovedet ikke tjekker e-mails i weekenderne eller i sin ferie, så skal man ikke arbejde hos ham, lyder det.

- Vi har en forventning om, at vores medarbejdere håndterer deres egne projekter, og vi har syv dage på en uge, hvor de fem af dem er lidt mere aktive, end de to andre, siger Hans-Jørgen Bruno Hansen i 'Go’ morgen Danmark'.

Sådan kan det også være

Hans-Jørgen Bruno Hansen står frem for at nuancere den debat, der begyndte for nogle uger siden, da uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind, meddelte, at det nu er forbudt at sende e-mails om søndagen i hans ministerium.

Første gang, Hans-Jørgen Bruno Hansen udtalte sig, var i Radio 24syv. For han blev provokeret over ministerens nye regel, lyder det.

- I nogle virksomheder giver det mening, mens det i andre overhovedet ikke giver nogen mening, og for os giver det mening at gøre tingene sådan.

- Mit ærinde er ikke at provokere nogen, men jeg vil bare sige, at sådan kan det også være, siger Hans-Jørgen Bruno Hansen.

Og noget tyder på, at han ikke er alene.

Stressforsker: Hold helt fri, når du har fri

Det at arbejde på ferien er noget, som i dén grad deler danskerne.

En ny undersøgelse lavet af Yougov viser, at halvdelen af danskerne er villige til at besvare e-mails og telefonopkald, selvom de reelt har fri.

Spørger man speciallæge og overlæge ved Hillerød Sygehus, Bo Netterstrøm, som forsker i stress, er det dog ikke en god idé.

For det er nødvendigt at holde helt fri, når han har fri, mener han.

- Det, der er afgørende her, er, at man i en periode, en uge eller to, kan føle sig helt fri af arbejdet, siger Bo Netterstrøm i ’Go’ morgen Danmark’.

Kan arbejdspladsen ikke kan undvære en ansat i weekenden eller en uge eller to, så er arbejdspladsen skruet forkert sammen, lyder det fra overlægen.

- For så stresser arbejdspladsen faktisk medarbejderen mere, end godt er, tilføjer han.

Direktør: Det går også den anden vej

I virksomheden HJ Bruno Hansen er der ikke nogen af virksomhedens fem ansatte, der viser tegn på stress, lyder det fra Hans-Jørgen Bruno Hansen.

Symptomer på arbejdsnarkomani

  • Du tænker på hvordan du kan frigøre mere tid til at arbejde
  • Du arbejder mere end du egentlig har planlagt/tænkt dig
  • Du arbejder for at reducere skyldfølelse, angst, hjælpeløshed og/eller depression
  • Du bliver stresset hvis du er forhindret i at arbejde
  • Du er blevet opfordret af andre til at reducere din arbejdstid, men har ikke lyttet til dem
  • Du nedprioriterer hobbyer, fritidsaktiviteter og/eller træning på grund af arbejde
  • Du arbejder så meget at det har påvirket dit helbred

Kilde: Bergen Universitet

De varetager hver især en række projekter, der skal følges til dørs, og det kræver, at medarbejderne er fleksible og er villige til at arbejde i weekender og ferier, når kunderne ringer og skriver, for at nå deres mål.

For projekterne må ikke gå i stå.

Til gengæld kan de fem ansatte holde fri på andre tidspunkter og ordne private gøremål i arbejdstiden, hvis de har behov for det, fortæller Hans-Jørgen Bruno Hansen.

- Jeg er okay med, at tingene glider sammen, og jeg synes, at det er det, vi har brug for at gøre op med. Det er som om, at det i lang tid har været okay, at privatlivet har grebet ind i arbejdslivet. Vi mangler måske bare at give slip på, at det også er okay den anden vej, siger Hans-Jørgen Bruno Hansen.

Hvis man vil sætte meget faste rammer op for, hvornår man har fri, og hvornår man er på arbejde, så bør man også diskutere, om danskerne måske også er blevet dårlige til at være på arbejde, når de er på arbejde. Ligesom mange mener, at man skal holde fri, når man har fri, lyder det fra direktøren.

Hans-Jørgen Bruno Hansen er direktør i sin egen virksomhed, HJ Bruno Hansen. Hvis man overhovedet ikke vil tjekke e-mails i sin ferie, så skal man ikke arbejde hos ham, lyder det. Video: Thomas Jørgen Seerup

Her skal man holde ferie, når man har ferie

I virksomheden Pentia med knap 100 ansatte, som for tre uger siden vandt titlen som Europas sjoveste arbejdsplads, har man en anden ledelsesstil.

Her bliver alle de ansatte opfordret til ikke at tjekke e-mails i ferien.

- Vi tror på, at man skal holde ferie, når man holder ferie. En gang imellem har vi behov for at kontakte en medarbejder, hvis vedkommende har specialviden, men så sender vi en sms og spørger, om det er i orden, at vi ringer dem op, siger virksomhedens administrerende direktør, Jakob Gaunø Stampe.

Selv er han tilgængelig på telefonen, når han er på ferie, men han tjekker heller ikke e-mails.

- Vi har ikke den forventning, og jeg tror ikke på, at alle kan styre det selv. De tænker ”Aaahhhh, jeg må hellere gøre det”. Så vi melder det klart ud, siger Jakob Gaunø Stampe.

I Pentia har man også flekstid, så de ansatte selv kan bestemme, hvornår de er på arbejde, og hvornår de har fri, og medarbejderne bruger også deres tid på private gøremål, telefonopkald og Facebook, lyder det.

- Det er derfor, vi holder hårdt på, at de skal arbejde 37 timer, og vi forventer 37 koncentrerede timer, siger Jakob Gaunø Stampe.

Det kan være nødvendigt at tjekke arbejde på ferien

Pentias direktør er på flere områder enig med Hans-Jørgen Bruno Hansen.

Hvis Jakob Gaunø Stampe var leder af Hans-Jørgen Bruno Hansens virksomhed, ville han nok ikke drive virksomheden, som han drev Pentia, for det ville nok ikke kunne lade sig gøre.

- Så ville jeg sikkert have samme holdning, lyder det fra Pentias direktør.

Hvis det er absolut nødvendigt for virksomheden, at de ansatte skal kunne kontaktes i fritiden, så er det de vilkår, man bliver ansat under, mener Jakob Gaunø Stampe.

Afstemning

Tjekker du din arbejdsmail, når du holder ferie?

Du skal elske fodbold for at spille på landsholdet

Sådan er det i Hans-Jørgen Bruno Hansens virksomhed. Her er det et vilkår, at man stort set altid er tilgængelig.

- Hvis man kommer til os og ikke er en del af det team, så vil man passe rigtig dårligt ind. Det svarer til at søge plads på det danske landshold og være træt af at spille fodbold og spørge, om man kan holde to dage fri. Vi elsker det, vi gør, og det er det, der driver os, siger Hans-Jørgen Bruno Hansen.

Derfor holder han fast i at gøre tingene på sin måde.

I Hans-Jørgen Bruno Hansens virksomhed har man en syv dages arbejdsuge, hvor man arbejder mest fem af ugens dage. Helt fri har man aldrig.