GO'

Kvinder viser sig frem i bikini på tv: Systemet er sygt

Der er noget helt galt i samfundet, når vores børn kan tale med om, hvad en bikinikrop er, mener tre kvinder.

Det er sommer, og snakken om ”bikinikroppen” er igen begyndt at summe i de danske hjem og på arbejdspladserne.

For mange er det svært at vise kroppen frem i bikini, og det er forfærdeligt. Det er på tide, at ”bikinikroppen” udgår af det danske sprog, lyder budskabet fra tre kvinder i ’Go’ morgen Danmark’.

Forfatter og foredragsholder Michelle Hviid, lærerstuderende Frederikke Tea Ulff-Møller og blogger Matilde Trobeck mener alle, at udtrykket skal skrottes. For en krop er bare en krop.

Michelle Hviid bliver provokeret, hver gang hun hører ordet.

- Det er et fuldstændig absurd ord. For hvad er forskellen på en "krop” og en ”bikinikrop”? Jeg tænker, at der ikke er nogen, siger hun i ’Go' morgen Danmark’.

Otteårig: "Jeg håber aldrig, jeg skal se dig i bikini”

Alle har et eller andet ved deres kroppe, som de ikke er glade for, men ordet ”bikinikrop” udtrykker et had til kroppen, lyder det.

Vi giver det i arv til vores børn, og det bekymrer forfatteren Michelle Hviid.

- Jeg har min 10-årige datter siddende i baglokalet, og første gang, hun blev drillet med sin krop, var som otteårig. Det var én, som sagde: ”Jeg håber aldrig, jeg skal se dig i bikini”. Så hvis jeg bare kan få hende til at føle sig godt tilpas med sin krop, hvis hun bare er den eneste i hele verden, der tager godt imod, at jeg viser mig frem i bikini, så er det det hele værd. For det er en fuldstændig absurd diskussion, siger hun og fortsætter:

- Når en otteårig dreng ved, at man kan tale om, hvordan man ser ud i bikini, så er systemet simpelthen sygt.

Det er på tide, at 'bikinikroppen' udgår ud af det danske sprog, lyder budskabet fra tre kvinder i Go' morgen Danmark. For børnene må ikke arve vores selvhad, lyder det fra forfatter og foredragsholder Michelle Hviid. Video: Thomas Jørgen Seerup

Bloggeren Matilde Trobeck er enig.

- Ordet har en negativ klang for mig. Det indikerer et ideal - en boks, man skal være i. Jeg får nogle billeder indeni, når jeg hører ordet ”bikinikrop”, som jeg ikke kan leve op til, og som jeg ikke vil leve op til, siger hun.

Brugte 10 år på selvhad

Alle bør kunne tage en bikini på uden problemer, lyder det fra Matilde Trobeck.

- Jeg overhørte en kvinde sige, hun ikke ville have bikini på, for det ville hun ikke byde andre. Og jeg tænkte: "Hold kæft, hvor er det ærgerligt". Hun var måske en størrelse 40, siger hun.

29-årige Matilde Trobeck kender godt til fornemmelsen af, at kroppen ikke føles, som den skal. Hun har selv haft det ”ad helvede til” med sin egen krop.

- Jeg har brugt 10 år af mit liv på at hade mig selv. Jeg startede vel som 14-årig, fortæller Matilde Trobeck.

Dengang følte hun, at andre kunne se det, hun selv kunne se. Én gang beholdt hun shortsene på i en hel ferie, fordi hun ikke ville vise sine lår frem, fortæller hun i 'Go’ morgen Danmark'.

- Når jeg sad sammen med veninderne, brugte vi meget tid på at tale om, hvor store vores lår var, og om vores strækmærker. Det kom meget til at handle om det ydre, og vi glemte de indre værdier, siger Matilde Trobeck.

I dag tænker Matilde Trobeck mindre over, hvordan hendes krop ser ud, og hun svøber ikke længere sig selv ind i et håndklæde, når hun er på stranden.

Det har gjort hende til et gladere menneske at acceptere, at hun ikke skal se ud som en bikinimodel. Hvis der er nogen, der kommenterer Matilde Trobecks krop, siger det mere om dem, end det siger om hende, lyder det.

- Jeg har bare taget en beslutning om, at det er godt nok, siger hun.

Viser bikinien frem på tv

Én af dem, der har oplevet, hvordan omverden har dømt hende ud fra udseendet, er Frederikke Tea Ulff-Møller.

Første gang, hun fik at vide, at hun var tyk, var i 1. klasse, og i mange år havde hun altid en langærmet bluse på, når hun var på stranden. Og hun gik ikke i stramme kjoler og dækkede altid sin mave, fortæller hun.

For et år siden tog Frederikke Tea Ulff-Møller dog offentligt afstand til det billede, hun havde skabt af sig selv.

Den 23-årige kvinde lagde et billede af sig selv i bikini frem til offentligt skue.

- Jeg brugte mange år på at fremstille mig selv perfekt på Facebook – altid flot og fuld af overskud, men så tænkte jeg: ”Nu deler jeg det her billede. Hvis ikke for alle andres skyld, så gør jeg det i hvert fald for min egen”, siger hun i ’Go’ morgen Danmark’.

I dag har hun det fint med sin krop, for hun har accepteret den. Det beviste hun blandt andet, da hun gæstede 'Go' morgen Danmark', hvor hun og Michelle Hviid viste, hvordan de ser ud i bikini, på direkte tv.

Hvad er forskellen på en 'krop' og en 'bikinikrop'? Ikke nogen, lyder det fra foredragsholder Michelle Hviid og lærerstuderende Frederikke Tea Ulff-Møller. De mener, at 'bikinikroppen' er et dårligt ord. Video: Thomas Jørgen Seerup

For Frederikke Tea Ulff-Møller er det ikke længere et problem.

- Jeg blev spurgt i går, hvad en "bikinikrop" er, og svaret er, at det er en krop i bikini, siger hun.

Forfatter: Vi betaler penge for at få det dårligt

Michelle Hviid er enig, men hun mener også, at det er et problem, at det ikke er den gængse opfattelse, og at kvinder stræber efter "bikinikroppen".

Som hun ser det, så er det på høje tid, at vi viser flere forskellige kvindekroppe frem.

- Jeg synes, det er forfærdeligt, når man hører, at halvdelen af den danske kvindelige befolkning ikke kan lide at gå på stranden. For vi giver vores selvhad videre til vores børn. Det må mødre simpelthen ikke, siger Michelle Hviid i ’Go’ morgen Danmark’.

I alt for mange år har bladene været fyldt med ”perfekte kvinder”, mener forfatteren.

- Når vi lukker det blad, har vi det meget dårligere, end da vi åbnede det. Vi har oveni købet betalt penge for det, og vi har fået smidt reklamer i hovedet, mens vi læste det. Det er simpelthen forstyrret, slutter hun.

Afstemning

Bør vi holde op med at bruge udtrykket "bikinikrop"?