Sundhed

Undgå at blive solskoldet: Her er den ultimative guide

Hvordan beskytter man sig bedst mod solen? Og hvad gør man, når det er gået galt? Her kan du læse alt, der er værd at vide om solskoldning.

År efter år ender adskillige danskere med røde skuldre og sviende lår, selv om solcremen bruges som forsvar.

Ofte fordi vi slet ikke beskytter os godt nok, lyder det fra eksperter.

- Solcreme giver en god beskyttelse, men kun hvis man bruger det rigtigt. Mange danskere bruger for lidt solcreme, og så beskytter det ikke optimalt, forklarer Peter Dalum, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Så meget solcreme skal du bruge

Bruger man ikke rigeligt solcreme, falder solfaktoren nemlig markant. 

Man kan derfor ende med at være beskyttet af en solfaktor 10, selvom man måske har smurt sig ind i faktor 30. Det opdager man bare først selv, når skaden er sket.

Så dårlige er danskernes solvaner

Halvdelen af danskerne har solbadet mindst én gang på deres ferie.

46 % af danskerne blev solskoldede på deres ferie i sommeren 2016.

71 % af de 15-19 år blev solskoldede. Samtidig oplever de unge den værste grad af skoldning.

29 % af forældrene oplevede, at deres barn blev solskoldet.

41 % af danskerne søgte aldrig eller kun sjældent skygge midt på dagen.

18 % brugte aldrig solcreme, og kun 6 % brugte en bredskygget hat.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

- Problemet med solskoldning er, at man ser det for sent. Typisk kommer rødmen ikke før efter nogle timer. Derfor skal man være ude i god tid med solbeskyttelse, siger Peter Dalum.

Men hvor meget solcreme er så nok? Svaret er nok mere, end du tror.

Den officielle anbefaling lyder, at voksne skal bruge en håndfuld solcreme - 40 milliliter - og børn skal hver bruge cirka halvdelen. Dog bruger danskerne kun en tredjedel af den mængde, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen.

Kan man bruge den fra sidste år?

Har man været en tur i vandet, svedt meget eller tørret sig med et håndklæde, bør man smøre sig igen. Store dele af beskyttelsen forsvinder nemlig, har tidligere test fra Forbrugerrådet Tænk vist.

Sådan beskytter du dig mod solen

 • Søg skygge mellem klokken 12 og 15, hvis UV-indekset er tre eller derover.
 • Brug en håndfuld solcreme: 40 milliliter per indsmørring til en voksen - det halve til et barn.
 • Brug faktor 15 i Danmark og faktor 30 i udlandet.
 • Kig på din hudtype: Jo lysere, jo større er behovet for solbeskyttelse.
 • Vær opmærksom på dit barn: Solskader tidligt i livet øger risikoen for hudskader og kræft senere.
 • Undgå stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, ved at købe solcreme mærket med Svanen og Den Blå Krans.
 • Solhat, tøj og skygge beskytter bedst mod solens UV-stråler.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

- Kravet til vandfaste solcremer er ikke særlig højt. Kun halvdelen af den oprindelige beskyttelse skal være tilbage efter en tur i vandet - og selv det har de ofte svært ved at holde, viser tidligere test, siger Stine Müller, der er projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk.

Ligger der en lille rest solcreme i gemmerne fra sidste år, skal man dog ikke være bange for, at den har mistet effekten. 

- En solcreme, der har været åbnet, holder cirka i et år. En uåbnet solcreme kan holde sig i længere tid, cirka tre år, forklarer Stine Müller.

Herunder kan du se en række ting, som du med fordel kan være opmærksom på, når du køber solcreme:

Tjek 6 ting på solcremen: Hvad betyder de - og holder det?

 1. Vandfast

  Mange solcremer påstår at være vandfaste. Men for at være vandfast kræves det, at kun halvdelen af den oprindelige beskyttelse skal være tilbage efter en tur i vandet.

  Tidligere test fra Forbrugerrådet Tænk har vist, at det kan være svært for solcremer at klare dette krav. Oven i det forsvinder en del af solcremen også, når du tørrer dig efter badeturen. Derfor bør du smøre dig ind igen. 

 2. SPF

  SPF står for Sun Protection Factor eller solbeskyttelsesfaktor på dansk.

  Tallet angiver, hvor meget solcremen beskytter mod solens UVB-stråler, der er hovedårsagen til solskoldninger og kan forårsage hudkræft.

  Faktortallet er vejledende og afhænger i høj grad af mængden af solcreme, du smører på. Vælg faktor efter din hudtype, tidspunkt på dagen, og hvor på kloden du befinder dig.

  Kræftens Bekæmpelse anbefaler mindst faktor 15 i Danmark og 30 i udlandet.

 3. UVA

  Logoet UVA viser, at producenten garanterer, at solcremen også beskytter mod solens UVA-stråler med minimum en tredjedel af den angivne SPF.

  Næsten alle solcremer giver i dag beskyttelse mod UVA-stråler. UVA-stråler er med til at ælde huden, men de kan ligesom UVB-strålerne også forårsage hudkræft. 

 4. Holdbarhed

  Antallet af måneder, solcremen holder efter åbning, er angivet på de fleste solcremer. Som udgangspunkt kan du sagtens bruge solcremen fra sidste sommer. En solcreme, der har været åbnet, holder cirka i et år. En uåbnet solcreme kan holde sig i længere tid, cirka tre år. Tjek, om der er dato for sidste holdbarhed.

  Lugt og konsistens skal du altid være opmærksom på, når du smører dig ind. En solcreme, der er blevet for gammel, kan miste sine evner til at beskytte mod solen, og du risikerer også hudreaktioner ved at bruge for gammel creme.

 5. Solcreme til børn

  Almindelige solcremer kan bruges af både børn og voksne. Der er ingen forskel i solbeskyttelsen og heller ingen særlige krav, der gælder for solcreme til børn.

  Du er altså ikke nødvendigvis sikker på at undgå problematisk kemi og mistænkt hormonforstyrrende stoffer ved at købe dem.

 6. Svanen og Blå Krans

  Svanemærkede solcremer er blandt de mest miljøvenlige på markedet. Solcremer med Svanen er uden eksempelvis stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, samt også uden indholdsstoffer i nanoform.

  Astma-Allergi Danmarks allergimærke stiller krav til stoffer, der kan give kontaktallergi, eksem og irritation. Du kan derfor mindske risikoen for allergi, hvis du vælger produkter med den blå krans.

  Find alle Svane- og allergimærkede solcremer i testen fra Forbrugerrådet Tænk HER

Kend din hudtype og beskyt derefter

Skal man ud i det danske sommervejr, anbefaler Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne en solcreme med faktor 15.

Skal man til udlandet, er faktor 30 det rette valg. Dog kan solcremen ikke altid stå alene her. 

- Solens stråling sydpå er ofte meget kraftig. Derfor er det vigtigt, at du kombinerer alle solrådene og både beskytter din hud med skygge, dækkende tøj, solhat og solcreme, hvis du er ude i mange timer i løbet af dagen, siger Peter Dalum.

Det skyldes, at seks ud af 10 danskere har en meget lys hudtype, der let bliver solskoldet - og at det kan få alvorlige følger på sigt.

Tag testen herunder og få svar på, hvilken hudtype du har:

Hvilken hudtype har du?

 • Hvilken af disse farver passer bedst med din hudnuance? Tjek på undersiden af din arm.

  • hudtype 1
  • hudtype 2
  • hudtype 3
  • hudtype 4
  • hudtype 5
  • hudtype 6
  • hudtype 7
 • Bliver du skoldet i den første sommersol, hvis du ikke beskytter dig?

 • Bliver du brun i den første sommersol, hvis du ikke beskytter dig?

 • Hvad er din øjenfarve?

 • Hvad er (var) din naturlige hårfarve, da du var 18 år?

 • Har du fregner?

Når vi bliver solskoldede, vil kroppen ofte være i stand til at reparere skaden. Men en solskoldning kan også være med til at give så alvorlige skader på hudens celler, at de udvikler sig.

- Er man uheldig, vil skaderne kunne udvikle sig til hud- eller modermærkekræft. Jo flere solskoldninger du får gennem livet, jo højere vil risikoen være for, at nogle af skaderne udvikler sig til kræft, forklarer Peter Dalum.

Han tilføjer, at forebyggelse af solskoldninger derfor er et vigtigt trin på vejen mod at forebygge hud- og modermærkekræft.

Sådan lindrer du solskoldning

Har du været uheldig og er blevet rød i solen, findes der ikke noget quick fix, som kan få forbrændingerne til at forsvinde. 

Men du kan lindre smerterne på flere måder, så det bliver mindre uudholdeligt.

Læs de forskellige tips i listen herunder:

Sådan lindrer du en solskoldning

 1. Køl ned

  En solskoldning svarer til en førstegradsforbrænding - i sjældne tilfælde en andengradsforbrænding. Derfor skal en solskoldning køles ned, og det kan for eksempel gøres med et koldt bad eller med våde omslag. Hvis du tager et bad, så vær opmærksom på ikke at skrubbe huden, da den skal bevare sin beskyttende hinde.

 2. Tilfør fugt med aftersun

  Aftersun køler huden, og samtidig tilfører den også masser af fugt, som huden har brug for efter solen. Sol udtørrer nemlig huden. Aftersun kan ikke reparere dine solskader, men fugten, som den tilfører, kan være med til at minimere din afskalning. Hvis du ikke er blevet skoldet, men bare solbrændt, kan aftersun også være med til at forlænge farven.

  Vær opmærksom på at købe en aftersun uden for mange tilsætningsstoffer og parfume, da det bare irriterer huden endnu mere.

 3. Aloe Vera heler

  Aloe Vera fås i cremeform, men stammer oprindeligt fra planten af samme navn. Ligesom aftersun-lotion har det en kølende virkning, og samtidig er det også helende

 4. Hold dig væk fra solen

  Efter en solskoldning kan det tage huden helt op til fem dage, før den er helet. Herefter vil huden begynde at skalle af i flager. Derfor anbefales det, at huden ikke har kontakt med solen i en uge efter, du er blevet skoldet.

 5. Smør dig ind i mælk eller yoghurt

  Mælkesyrebakterier virker helende på huden, og disse findes i både mælk og yoghurt. Foruden mækesyrebakterierne indeholder produkterne også fedt, som lindrer smerten efter solskoldningen.

 6. Drik rigeligt vand

  Solen udtørrer huden, og derfor er det vigtigt at tilføre kroppen fugt både udefra og indefra. Du kan tilføre fugt indefra ved at drikke en masse vand. Sørg for at drikke mere, end du plejer.

 7. Tag smertestillende

  Hvis smerten er uudholdelig, kan du dæmpe den med smertestillende piller som Panodil eller - hvis det er meget slemt - Ibuprofen.