GO'

Skjult kamera: Voksne brokker sig over børnenes madpakker

Hvad siger folk til at få byttet deres lækre frokost ud med almindelige børnemadpakker?

- Det skal jeg sgu ikke have!

- Er det her en joke?!

For det er ikke sjovt at få en slatten og håndvarm rugbrødsmad med i madpakken. Det kan de ansatte hos produktionsselskabet Nordisk Film nu skrive under på.

Med skjult kamera har Go’ morgen Danmark nemlig testet, hvordan helt almindelige, voksne mennesker reagerer, når de får serveret det samme, som rigtig mange børn må spise hver dag: Lunkne rugbrødsmadder med henholdsvis figenpålæg, leverpostej, makrel og pølse.

Og de var ikke ligefrem begejstrede for, at deres sædvanlige kantinemad var blevet skiftet ud med almindelige håndmadder.

Se, hvordan de voksne reagerede i videoen øverst i artiklen.

- Det ser bare lidt brunt og kedeligt og tørt ud, lød én af de kommentarer, som faldt om den buffet af håndmadder, de voksne fik serveret.

De fleste børn får madpakke med i tasken

Dog er det den virkelighed, som rigtig mange skolebørn står op til hver dag. 

En ny undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer viser, at 73 procent af de danske skolebørn spiser medbragte madpakker til frokost, og for tre ud af fire indeholder madpakken det, de voksne i eksperimentet fik serveret, nemlig rugbrødsmadder.

Til sammenligning tager ’kun’ fire ud af ti voksne danskere selv deres frokost med på farten i en hjemmelavet madpakke.

Cirka en tredjedel spiser frokosten hjemme, mens en fjerdedel af de adspurgte får frokosten fra en kantine eller en anden form for madordning, viser undersøgelsen.

"Det må vi kunne gøre bedre"

I kantinen hos Nordisk Film i Valby gav eksperimentet stof til eftertanke.

- Jeg tænker, at vi måske er lidt dovne, når det gælder vores børn. Det skal gå lidt hurtigt om morgenen, og det er ikke så inspirerende at spise, lød det fra én af de voksne, der blev overrasket i kantinen.

- Det må vi kunne gøre bedre, lød det fra en anden.

Det behøver dog ikke være svært at lave en god madpakke til sine børn – mad, man selv ville elske at sætte tænderne i.

Det fortæller kokken Louisa Lorang, der blandt andet har skrevet ’Madpakkebogen’ og 'Mine Madpakker'.

Børn: Det har vi med på madpakken

82 procent af alle børn har rugbrød med i madpakken. Foruden rugbrød er kød klart den fødevarer som flest børn (71 procent) har med i madpakken efterfulgt af grøntsager (56 procent) og frugt (49 procent). Leverpostejen er for mange en fast del af frokosten.

50 procent af de adspurgte har leverpostej med i madpakken, 35 procent har spegepølse med, 23 procent har rullepølse med og 21 procent har hamburgerryg med.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Kok: Rugbrødsmadden er fin

I august måned besøger Louisa Lorang en række danske skoler sammen med værten Mikkel Kryger og viser, hvordan man nemt kan strikke en god og sund madpakke sammen til sine børn.

Det er en god idé at give sine børn rugbrødsmadder med i madpakken, men de behøver ikke være kedelige, lyder det fra kokken.

For Louisa Lorang er en rugbrødsmad og en madpakke uadskillelige størrelser, og rugbrød er den nemme del af enhver madpakke.

Det er nemt at skaffe og er mættende, men vil man gøre maden spændende, skal man fokusere på de ting, der ligger rundt om rugbrødet, nemlig pålægget og tilbehøret.

- Prøv at komme pålæg på, som ikke er så traditionelt. Det behøver ikke altid være kødpålæg. Det kan være hummus, æg eller pesto, lyder et af Louisa Lorangs råd.

Kok: Lad børnene deltage

Et andet råd er, at man skal lade børnene deltage, når madpakken skal laves.

- Alt efter alder og interesse, kan de deltage i udvælgelse af nye opskrifter, produkter, smøre selv, skære eller helt selv lave madpakken.

- Vær ikke forudindtaget. Måske kan ungerne godt lide noget, de voksne ikke regner med, lyder det fra Louisa Lorang.

Her er hendes bedste råd til, hvordan du skaber en bedre madpakke til dine børn:

Her er kokkens seks råd til en Go' madpakke

  1. ​Brug rugbrød

    For Louisa Lorang er en rugbrødsmad og en madpakke uadskillelige. Rugbrød er den nemme del af enhver madpakke. Det er nemt at skaffe, det er mættende, og den behøver ikke være kedelig.

    Det er i dag nemt at skaffe noget godt rugbrød. Man kan enten købe det eller bage det selv, men man skal fokusere på de ting, der ligger rundt om rugbrødet, nemlig pålægget og tilbehøret.

    Prøv at komme pålæg på, som ikke er så traditionelt. Det behøver ikke altid være kødpålæg. Det kan være hummus, æg eller pesto. Det behøver ikke altid være kødpålæg.

  2. Lav dip og grøntsager:

    Når Louisa Lorang selv skal lave madpakker til sine børn, er det ikke usædvanligt, at den indeholder friske snittede grøntsager med dip til. På den måde kan hun ’snyde’ lidt på grøntsagsvægten.

    Prøv at give børnene en dip med grøntsager til at dyppe deres grøntsager i med i madkassen. På den måde dypper de grøntsager i grøntsager, når de spiser frokosten. Man kan bruge kikærter eller guacamole, der giver en ekstra mæthed, men tzatziki fra dagen før eller moste, optøede ærter i yoghurt smagt til med salt, peber og lidt citron, er også godt.

    Gør det eventuelt til en vane at skære ekstra grøntsager ud, inden aftensmaden serveres. Dem kan du stille på spisebordet, og familien kan nippe til dem, inden maden, og de grøntsager, som ikke bliver spist eller brugt til aftensmaden, kan kommes i madpakken. På den måde skal man kun skære grøntsager én gang.

    Man kan desuden altid skære ekstra grønt til køleskabet, hvor især de lidt hårdere grøntsager holder sig bedst.

  3. Lav anderledes pizzamuffins

    Du kan skjule grøntsager i alle mulige ting – også pizzamuffins.

    Selvom man propper dem med blomkål, vil de stadig smage af pizza, fordi de er lavet af hvedemel, og så gør blomkålene, at de bliver luftige og bløde. Gulerod eller squash kan også smugles ind, uden børnene opdager noget.

    Lav dine pizzamuffins i god tid, frys dem ned og tag dem op aftenen inden, de skal bruges, så de kan nå at tø op.

  4. Brug dine rester

    Når man nu alligevel er i gang med at lave mad, så kan man ligeså godt lave lidt ekstra til madpakken. Gør det til en vane, at du skærer ekstra grøntsager, inden aftensmaden, eller smid nogle ekstra kyllingelår i ovnen, når du alligevel er i gang.

    På den måde får du ordnet de sjove ting, der skal supplere rugbrødsmaden, uden stort besvær.

  5. Lav din egen figenbar

    Hvis børnene skal have noget sødt med i skoletasken, kan du give dem en hjemmelavet figenbar med.

    Du kan lave dem om søndagen og have dem liggende til hele ugen. Brug dog en opskrift, hvor der ikke skal bruges ret meget sukker.

  6. Lad ungerne deltage

    Lad ungerne deltage. Alt efter aldre og interesse, kan de deltage i udvælgelse af nye opskrifter, produkter, smøre selv, skærer eller helt selv lave madpakken.

    Og vær ikke forudindtaget. Måske kan ungerne godt lide noget, de voksne ikke regner med.

    Gør det overskueligt for dig selv,  for selv en lille ændring i form af en snack, en salat eller lignende kan være sjovt og spændende i en ellers ret enkel madpakke! 

Listen er udarbejdet efter interview med madskribent, tv-kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.