GO'

Fravælg 10 madvarer - spar dig selv for 75 procent af alle sprøjtegifte

En lille ændring i dine indkøbsvaner kan gøre en stor forskel for dig og din familie, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

Selvom meget sprøjtegift er ulovligt i Danmark, finder det alligevel vej til danskernes maver.

Du kan dog nemt at nedbringe dit indtag af både lovlige og ulovlige pesticider betragteligt.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Naturfredningsforening, der er udarbejdet på baggrund af tal fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsens pesticidkontrol.

For det er faktisk kun ti fødevarer, som tilsammen bidrager med 75 procent af den sprøjtegift, som vi udsættes for gennem maden.

Det fortæller Rikke Lundsgaard, der er seniorrådgiver ved Danmarks Naturfredningsforening, i Go' morgen Danmark.

- Der er sprøjtegifte i stort set alle de almindelige madvarer, som vi spiser, hvis ikke de er dyrkede økologisk, og det, vi har fundet ud af ved at analysere alle de her madvarer og sprøjtegiftene i dem, er, at man kan spare sig selv for 75 procent af sprøjtegiftene i maden ved at fravælge 10 specifikke madvarer, siger hun.

De ti fødevarer kan du finde i listen nederst i artiklen.

Professor: Vi skal alle tage vare på det her

Især de udenlandske fødevarer indeholder mange sprøjtegifte, men rester af sprøjtegift findes også i fødevarer, der er dyrket i Danmark.

Og det er en god idé at gå udenom de sprøjtede fødevarer, hvis man kan.

For ifølge Lisbeth E. Knudsen, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, har undersøgelser vist, at sprøjtegiftene kan påvirke mennesker og især børn.

- Det er os allesammen, der skal tage vare på det her, siger hun i Go' morgen Danmark.

- Vi bruger jo sprøjtegiftene, fordi vi vil af med nogle insekter og skadedyr. Så det virker skadeligt på dem, og det er ikke altid, at de kan skelne skadedyr fra mennesker, lyder det fra professoren.

Sådan kan sprøjtegifte påvirke dig

Indtager man store mængder sprøjtegifte kan det have en påvirkning på nervesystemet, immunsystemet og evnen til at få sunde børn.

- Der er lovgivning på området, så det er ikke sådan, at det er forbudt eller farligt, det, vi har med at gøre, selvom det ikke er økologisk, men der er altså noget i, som kan være skadeligt, forklarer Lisbeth E. Knudsen.

Især børn og gravide, anbefaler hun, bør undgår de sprøjtede fødevarer. 

- Børn vokser jo, særligt dem, der ikke er født endnu, så derfor er det det på dem, vi ser skaderne med langt større hyppighed. Særligt hvis gravide udsættes for store koncentrationer, så ser vi skader hos deres børn, siger professoren.

Det kan være skader på nervesystemet, adfærdsforstyrrelser, astma og immunsygdomme. Og børnene kan selv få problemer med at få børn, lyder det.

Ti fødevarer du skal tænke over

Hvedemel, æbler, tomater, pærer, rødvin, vindruer, salat, kartofler, agurker og jordbær er de ti fødevarer, som er sat på den nye liste.

- Det uhyggelige er, at det findes i vores mad, men det gode er, at ved at skifte de her ti almindelige ting ud, slipper man for 75 procent af sprøjtegiftene. Det, synes jeg, på en måde er det mest overraskende, siger Rikke Lundsgaard fra Danmarks Naturfredningsforening.

Derfor skal man købe økologisk, når man lægger netop disse varer i kurven, hvis man vil reducere familiens indtag af sprøjtegifte markant, anbefaler hun.

I mange tilfælde kan man gøre det uden, at det koster ret meget ekstra, lyder det fra seniorrådgiveren.

Hvad med børnenes madpakker?

I hele august måned har Go' morgen Danmark fokus på kvaliteten af madpakkerne i de danske skoler, og ifølge Rikke Lundsgaard kan man meget nemt sikre sig, at børnene får færre sprøjtegifte med i madkassen.

Pesticider

Hvad er pesticider?

Pesticider er en fællesbetegnelse for alle former af kemiske sprøjtemidler, der bruges mod ukrudt, svampe og insekter

Hvordan kommer pesticiderne ned i vores drikkevand?

Når der sprøjtes, vil de miljøskadelige stoffer blive afgivet til jorden. I jorden vil nogle af stofferne blive transporteret med regnvandet ned til grundvandet. 

Hvorfor er pesticider skadelige?

Pesticider er giftige, da de er designet til at slå skadedyr, ukrudt eller svamp ihjel. Nogle pesticider mistænkes for at være kræftfremkaldende, skade nervesystemet og være hormonforstyrrende.

Synes man, det er for dyrt kun at give børnene økologiske varer med i madpakken, kan man med fordel fokusere på tre ting, anbefaler hun.

- Jeg ville starte med at skifte agurken ud med en økologisk agurk. Det er en meget lille ekstraudgift. De koster stort set det samme, og der er altså rigtig mange sprøjtegifte i en agurk - også selvom den kommer fra Danmark, siger Rikke Lundsgaard i Go' morgen Danmark.

Derudover anbefaler hun, at man dropper at give børnene konventionelt dyrkede vindruer med i madkassen. De er typisk importerede og indeholder derfor større mængder af pesticider, uddyber hun.

- Og så ville jeg se på brødet, for vi spiser meget brød. Det er derfor brødet er kommet med på vores top 10. Det er ikke, fordi indholdet er så stort, men vi spiser meget af det, siger Danmarks Naturfredningsforenings seniorrådgiver.

Slutteligt ville hun sikre sig, at selve madkassen og smørrebrødspapiret er fri for miljø- og sundhedsskadelige stoffer. 

- Så gå efter 'ø-mærket', når det er maden, og gå efter 'svane-mærket', når du køber ind til det, der skal udenom maden, for det betyder også noget, når vi taler om madpakker, lyder Rikke Lundsgaards råd.

Her kan du se listen over de ti fødefarer, du skal skifte ud med de økologiske af slagsen, hvis du vil spare dig selv for de fleste sprøjtegiftrester:

10 fødevarer er kilde til 75 procent af sprøjtegifte i mad

 1. Æbler

  23 procent af de konventionelle danske æbler og 64 procent af de konventionelle udenlandske æbler indeholder rester af sprøjtegift.

  I de danske æbler er der målt seks forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på 14 forskellige.

 2. Hvedemel

  17 procent af dansk konventionel hvedemel indeholder rester af sprøjtegift, mens alt konventionel hvedemel fra udlandet indeholder rester af sprøjtegift.

  Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk hvedemel - hverken fra Danmark eller udlandet.

 3. Tomater

  I otte procent af de konventionelle danske tomater og hele 62 procent af de konventionelle udenlandske er der fundet rester af sprøjtegift.

  I de danske tomater er der fundet tre forskellige sprøjtegifte, mens der i de udenlandske er fundet op til 19 forskellige sprøjtegifte. Økologiske tomater - danske som udenlandske - er fri for sprøjtegift.

 4. Pærer

  36 procent af alle konventionelle danske pærer og hele 92 procent af de konventionelle udenlandske indeholder rester af sprøjtegift. I de danske pærer er der fundet fire forskellige sprøjtegifte, og i de udenlandske er der fundet 14 forskellige.

  Der er ikke fundet sprøjtegift i danske økologiske pærer, men der er fundet sprøjtegift i en prøve af udenlandske økologiske pærer i 2015. Fødevarestyrelsen vurderede dengang, at anvendelsen ikke var tilsigtet.

 5. Rødvin

  47 procent - næsten halvdelen – af ikke-økologisk rødvin indeholder rester af sprøjtegift. Der er fundet op til ni forskellige sprøjtegiftrester. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk rødvin.

 6. Vindruer

  Her er listens rekordholder, når det kommer til antallet af sprøjtegifte. Der er nemlig fundet hele 30 forskellige sprøjtegifte i konventionelle vindruer, og der er fundet sprøjtegift i 73 procent af prøverne.

  Der er ikke fundet sprøjtegiftrester i økologiske vindruer.

   

 7. Salat

  25 procent af dansk konventionelt dyrket salat indeholder rester af fem forskellige sprøjtegifte, mens 56 procent af den konventionelle udenlandske salat indeholder rester af sprøjtegift fra 11 forskellige gifte.

  Der er ikke fundet sprøjtegift i økologisk salat.

 8. Kartofler

  I 15 procent af de danske konventionelle kartofler er der rester af sprøjtegift, og det samme gælder 37 procent af de udenlandske kartofler. Der er fundet to forskellige sprøjtegifte i de danske kartofler og tre i de udenlandske.

  Der er ikke fundet sprøjtegift i økologiske kartofler.

 9. Agurker

  Madpakkens uundværlige element og leverpostejens bedste ven. Der er fundet rester af sprøjtegift i 57 procent af de danske konventionelle agurker og i 62 procent af de udenlandske.

  Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i danske økologiske agurker, men der er fundet rester af sprøjtegift i tre prøver af udenlandske økologiske agurker i 2015, der kom fra Spanien. Fødevarestyrelsen vurderede, at anvendelsen ikke var tilsigtet.

 10. Jordbær

  Sommerens storfavorit indeholder oftest sprøjtegift. Der er fundet rester af sprøjtegift i 74 procent af danske ikke-økologiske jordbær og i 86 procent af udenlandske ikke-økologiske jordbær.

  I danske jordbær er der fundet 13 forskellige sprøjtegifte, og i de udenlandske er tallet 22. Der er ikke fundet sprøjtegift i økologiske jordbær – hverken danske eller udenlandske.