GO'

Professor: Nu er det på tide, at danskerne lærer at nøjes

Vi danskere vil for meget og gør for meget. Det har forfatteren bag en ny bog selv taget konsekvensen af. Han har sat sig for at begrænse sig selv.

Du skal lære at nøjes frem for at ville det hele, og du skal ikke være bange for at gå glip af noget.

Det mener Svend Brinkmann, der er professor i psykologi.

Dog er der mange, der slet ikke kan finde ud af begrænsningens kunst. Det ligger ikke i vores samfundskultur, mener han.

Alle skal kunne mere og mere, og alle vil have mere og mere, men nu er det på høje tid at sige stop og sige fra, fortæller Svend Brinkmann i ’Go’ morgen Danmark’.

Alt for mange går ned med stress i Danmark, og det burde slet, slet ikke være nødvendigt, lyder det.

- Vi har hele tiden en ide om, at vi skal yde mere og bedre. Vi ser det for eksempel i medarbejderudviklingssamtalen, hvor vi hele tiden skal udvikle og forbedre os, men du kan kun tabe. For du når aldrig i mål. Du sidder ikke til den samtale og siger til din chef, at du gerne vil være det samme sted om tre år, men det burde vi måske, siger Svend Brinkmann.

Faktisk bør du lære at nøjes for både din egen og dine omgivelsers skyld, lyder et af budskaberne i hans nye bog med titlen ’Gå Glip’.

Begræns dig selv

Vælger man at gå glip af noget, giver det mere fokus og mere form på tilværelsen, så man kan blive et godt og etisk menneske og blive god til noget, mener Svend Brinkmann.

Kan man lære at nøjes med mindre og vælge fra, vil færre gå ned med stress, og det overforbrug, der er i den vestlige verden, vil kunne blive reduceret, er professorens påstand.

Mange siger, at man ikke skal nøjes, men det er afgørende, at vi lærer at nøjes

Svend Brinkmann, professor i psykologi

Han bygger sine argumenter på en række etiske, eksistentielle, psykologiske, æstetiske og ikke mindst politiske overvejelser og referencer, og selv er han ikke i tvivl:

- Mange siger, at man ikke skal nøjes, men det er afgørende, at vi lærer at nøjes. Der er noget eksistentielt og psykologisk ved det, for vi kan ikke det hele, og vi kan ikke realisere alt, og så bliver livet formløst, siger Svend Brinkmann.

Ved at begrænse os selv kommer der retning og form på livet, og folk vil opleve livet som mere trygt, når de begynder at vælge mere fra, fortsætter han.

Brug din tid på familien

I stedet for at sige ja til alt det, der er flygtigt, skal man bruge sin tid på sin kæreste, børn, venner og familie - langvarige forpligtende relationer til andre, lyder hans opfordring.

- Jeg tror, at vi i sidste ende får mulighed for at leve bedre liv, hvis vi gør det i stedet, siger Svend Brinkmann.

For det er dem, de langvarige, forpligtende relationer, der skal være med til at skabe os som mennesker, mener psykologiprofessoren.

Han har selv valgt et liv, hvor han nøjes.

Jeg har lavet regler for mig selv - rutiner og spilleregler for mig selv, så jeg går glip af en hel masse

Svend Brinkmann, professor i psykologi

Sådan gør professoren selv

Svend Brinkmann tjekker mails, sociale medier og smartphones så lidt som muligt, og han sover altid uden sin smartphone.

- Og så forsøger jeg at nøjes med kun at sige ja til én invitation om ugen. Jeg ville ønske, at jeg kunne sige ja til alle, men jeg har lavet regler for mig selv, rutiner og spilleregler, så jeg går glip af en hel masse, og det har jeg det godt med, fortæller Svend Brinkmann i ’Go’ morgen Danmark’.

Han tror også, at samfundet i sidste ende vil have godt af, at flere gør det samme.

- Jeg er ikke imod udviklingen, men jeg vil diskutere kvaliteten af den.

- Vi ser statistikkerne for stressrelaterede lidelser stige og stige, og rigtig mange får diagnoser og antidepressiv medicin i et rigt og velfungerende land som Danmark. Det er jo helt unødvendigt, og det er noget, vi bør gøre noget ved, slutter Svend Brinkmann.

Afstemning

Bør vi danskere generelt være bedre til at nøjes?