GO'

22-årig tabte sig 84 kilo - nu viser hun kroppen frem

En oplevelse med badevægten blev en øjenåbner for Astrid Lund Jensen.

Da Astrid Lund Jensen for lidt mere end 1,5 år siden stod foran sin badevægt, vidste hun godt, at den ville vise et ubehageligt tal. Måske omkring de 90 kilo, havde hun tænkt.

Realiteten var dog en anden. Da hun trådte op, viste den svingende nål 150 kilo.

Det blev starten på en lang sej kamp for den 22-årige kvinde.

Siden den vinterdag har hun tabt sig 84 kilo, men det voldsomme vægttab har efterladt hendes krop med store mængder ekstra hud.

På sin Instagram-konto viser hun sig frem uden filter - til stor inspiration for sine knap 5000 følgere.

Fandt tryghed i maden

Hendes overvægt startede mange år forinden i folkeskolen.

Allerede i tredje klasse begyndte hun at udvikle en adfærd, der på sigt førte til overvægt.

- Jeg var ikke et slankt barn, men ikke overvægtig. Jeg tror, at det gik galt for mig dér, når man begyndte at få penge til slik og så videre. Jeg skjulte for mine forældre, hvor meget jeg spiste, så jeg spiste meget i smug. Jeg brugte maden for at kompensere for nogle svære følelser, jeg havde. I gymnasiet blev det så endnu værre, når der også kom alkohol oveni, og vi begyndte at gå meget i byen, forklarer Astrid Lund Jensen tirsdag i 'Go' morgen Danmark', efter historien oprindeligt blev bragt i Alt for damerne.

Mødet med vægten

De ekstra kilo, som Astrid oparbejdede over årene, blev til massiv overvægt. Hun vidste godt, at hun vejede for meget, men den vinterdag på badevægten gik det op for hende, hvor slemt det stod til.

- Jeg havde gået rundt med en forestilling om, at jeg vejede 90 kilo, selvom jeg nok godt vidste, at det var forkert, fortæller hun.

Da vægten viste 150 kilo, skete der noget inde i Astrids hoved.

Jeg skulle købe tøj i størrelser, som var for store, for huden skulle pakkes ind

Astrid Lund Jensen, studerende

- Nok var nok, og jeg tror, at jeg tænkte: "Nu gider jeg ikke gå på kompromis med mig selv længere", fortæller Astrid Lund Jensen.

Som et nytårsfortsæt meldte hun sig ind i et fitnesscenter og kiggede nærmere på sine kostvaner.

En kombination af sund kost, træning seks gange om ugen og viljestyrke bankede vægten ned måned efter måned. For Astrid var det som en positiv spiral. Når hun trænede, fik hun lyst til at spise sundt, og når hun spiste sundt, fik hun lyst til at træne.

Den ekstra hud

Efter et så stort vægttab, som Astrid har været igennem, er elasticiteten i huden ikke ligeså velfungerende som tidligere. Derfor vil man altid have store mængder hud tilovers.

- Det går ikke væk med træning eller over tid, forklarer Astrid Lund Jensen.

Og huden generede i den grad.

- Jeg skulle købe tøj i størrelser, som var for store, for huden skulle pakkes ind. Og når jeg løb, generede det vildt meget, for det slasker jo, fortæller Astrid Lund Jensen.

Den eneste mulighed var en operation, og det var også næste skridt for Astrid efter vægttabet. Første operation blev udført i foråret 2017, og lægerne fjernede tre kilo hud fra Astrids maveregion.

- Det var sådan en vild følelse, da operationen var slut. Jeg fik lov at mærke lidt på min nye mave, og da jeg senere skulle tage underbukser på, var det så fantastisk. De sad bare, som de skulle, siger  Astrid Lund Jensen.

Hun viser sin mave frem og forklarer, hvordan lægerne har lavet en ny navle og faktisk fjernet hud hele vejen rundt ved en såkaldt 360 graders operation.

Før
Efter

Den næste operation er planlagt. Her skal hendes underarme under kærlig behandling, så hun kan komme "vinkeskinkerne", som hun kalder dem, til livs.

Hun er klar over, at andre måske ikke ville turde at være ligeså åbne omkring de mere private sider af et vægttab, men for hende var det naturligt.

- Jeg synes ikke, at den løse hud er "den grimme side" af vægttab, for det er en del af det at tabe sig. Jeg har et okay forhold til den løse hud i dag, siger Astrid Lund Jensen.

I fremtiden håber hun blandt andet på, at hendes krop kan få lov til at få lidt ro.

- Jeg håber, at jeg kan slutte fred med min krop, og at den kan få lov til at være, som den er. Jeg glæder mig til, at min krop ikke skal udsættes for operationer og bare kan få lov til at være, slutter hun.