Sundhed

Gik i alternativ behandling for svær Parkinson: Nu skal han løbe maraton

For et år siden kunne Henrik Nielsen knap nok gå på grund af sin Parkinson. I dag løbetræner han hver eneste morgen. Målet er New York City Marathon.

Han ligner enhver anden motionist, når han kommer løbende ind på gårdspladsen i Stourup ved Horsens. Han skyder en fin fart og løfter benene i takt. Men 55-årige Henrik Nielsen er langt fra en normalt motionist.

- Jeg har ikke løbet i fem år på grund af Parkinson. At kunne løbe igen er noget af det, der har været længst væk fra mig, så det er jo stort at kunne det igen, fortæller Henrik Nielsen, der er tidligere landmand og nu indehaver af Danmarks Ferguson Museum.

For 15 år siden fik han konstateret Parkinson, som siden har udviklet sig.

Henrik Nielsen har især været ramt i den ene side af kroppen, hvor han har trukket voldsomt på det ene ben. Han har også haft de klassiske symptomer på sygdommen, som er voldsom rysten især på hænderne og pludselige og smertefulde kramper. Og indtil for nylig var det ren utopi for Henrik Nielsen at løbe en tur.

Symptomerne er næsten væk

Men for et år siden valgte han at melde sig til TV 2-programmet 'Helbrederne', hvor han kom i behandling for sin Parkinson hos en alternativ behandler.

Jeg er ikke i tvivl om, at hvis jeg løber hver dag i 12 måneder, så kan jeg godt gennemføre det maraton

Henrik Nielsen, landmand

I Henrik Nielsens tilfælde var der tale om, at han skulle i hænderne på behandleren Michael Ærø.

Han benytter sig af en metode, der hedder neuroimmun bevidsthedsterapi og kvantefysisk afbalancering af kropsfeltet. Det er en behandling, hvor han med tankens kraft sender nogle varmebølger ind over kroppen og hovedet, som aktiverer nogle neurozoner, der gendanner ubalancer i hjernen og kroppen.

- Jeg har fået noget at tænke over. Jeg er knap så skeptisk overfor alternativ behandling, som jeg var til at starte med, fortæller Henrik Nielsen.

FAKTA: PARKINSON

  • Parkinson er en neurologisk sygdom. Den opstår, fordi de nerveceller, der skal producere signalstoffet dopamin, forsvinder.
  • Symptomerne på Parkinson kan variere, men ofte har patienterne rysten, muskelstivhed og langsomme bevægelser. Skjulte symptomer som søvnforstyrrelser og depressioner kan også forekomme.
  • Ifølge Parkinsonforeningen har 8000 danskere sygdommen. Den gennemsnitlige alder for at få stillet diagnosen er 61 år.
  • Sygdommen kan ikke helbredes, men symptomerne kan lindres med medicin. Og i nogle tilfælde med en DBS-operation i kombination med medicin.

Programmet er blevet optaget over et halvt år, og i løbet af det halve år mærkede han markante ændringer i sine Parkinson-symptomer.

Hænderne begyndte at ryste mindre, og benet begyndte at virke bedre. Ja, faktisk kunne Henrik Nielsen pludselig løbe tværs over gårdspladsen for at hente benzin til en af sine 300 Ferguson-traktorer.

Siden optagelserne er sluttet, er han fortsat i behandling hos Michael Ærø, hvor han en gang om måneden får behandling.

- Det vil jeg blive ved med ligeså længe, jeg føler, der er en fremgang. Man skal da ikke stoppe hos en mand, der har givet en førligheden tilbage, fortæller Henrik Nielsen.

New York City Marathon

Han er ikke blevet rask, men hans symptomer er blevet færre.

- Jeg synes, han skal nyde, at han er blevet bedre, og at det forhåbentlig varer ved længe. Men Henrik er ikke helbredt, siger Arne Møller, der er forskningslæge og lektor i neurovidenskab.

Faktisk går det så godt med Henrik Nielsen, at han nu kan løbe. Han har derfor sat sig et vildt mål. I efteråret 2018 vil han løbe New York City Marathon sammen med sin kæreste.

- Det bliver vidunderligt og et stort øjeblik. Jeg er ikke i tvivl om, at hvis jeg løber hver dag i 12 måneder, så kan jeg godt gennemføre det maraton. Det har jeg altid drømt om, inden jeg fik Parkinson, og nu har jeg fået muligheden for det, fortæller Henrik Nielsen.

Derfor har de hyret en løbecoach og en fysioterapeut. Fysioterapeuten skal hjælpe dem med at undgå skader, mens løbecoachen har lagt et program for parret, der skal sikre sig, at de når målet. Hver morgen klokken seks løber de det, der står foreskrevet i planen.

HELBREDERNE

I programserien følger vi otte danskere, der alle forgæves har kæmpet for at slippe af med deres lidelser – hvad enten de er psykiske eller fysiske. De har prøvet alt, og nu er den sidste udvej at forsøge at blive helbredt med tankens kraft.

Om helbredernes metoder er fup eller fakta, kan du se tirsdag klokken 20.50 på TV 2 og TV 2 PLAY.

Fantastisk at kunne løbe igen

Den dag, hvor TV 2 besøger Henrik Nielsen, står programmet på syv minutters løb, som bliver tilbagelagt på markvejene omkring gården. Turen starter dog naturligvis med en tur igennem en af laderne, hvor et udsnit af Henriks enorme traktorsamlig står. Derefter følger vi i hælene på Henrik. 

- Det at kunne løbe igen er fantastisk - den frihed til at kunne gøre det er fantastisk, fortæller han.

Når Henrik løber, kan man absolut ikke se, at han har Parkinson. Han bevæger sig som enhver anden løber. Faktisk beder han TV 2 om at sætte farten op, hvis vi vil følge med ham.

- Det kan sagtens blive endnu bedre, når jeg får nogle flere behandlinger ved Michael Ærø, og når jeg får løbet flere ture, siger han.

Ud over at løbetræningen er nødvendig for at gennemføre New York City Marathon, så tror Henrik også på, at den gavner hans sygdom.

- Hvis jeg kommer i bedre fysisk form, tror jeg også, at jeg nemmere kan holde sygdommen i ro, siger han.