GO'

Sådan spiser du dig til en bedre søvn

Spiser du et stort måltid lige inden sengetid, får du en dårligere nattesøvn. Er du sulten, har ernæringseksperten flere tips til dig.

Hvis du sover dårligt eller har svært ved at falde i søvn, bør du overveje, hvad du spiser.

Sådan lyder rådet fra ernæringsekspert Michelle Kristensen.

- Du kan både spise dig til en bedre søvn og spise eller drikke dig til en dårligere søvn, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Derfor er det vigtigt, hvad du får indenbords, inden du går til køjs.

Særligt vigtigt er, at du ikke spiser et stort måltid lige inden sengetid. Gør du det, får du alt andet lige en dårligere søvn, lyder det fra ernæringseksperten.

Spis helst fire timer før, du skal sove, og undgå helst måltider, der indeholder meget protein, hvis du har søvnproblemer, er hendes råd.

- Studier har vist, at folk, der spiser kulhydrater inden sengetid, falder hurtigere i søvn. Så spis eksempelvis hvide ris til aftensmad i stedet for, hvis du har svært ved at sove, siger Michelle Kristensen.

- Et studie viste, at folk, der spiste hvide ris, sov 46 procent bedre, sammenlignet med dem, der indtog brød og pasta, tilføjer hun.

Hjælp hjernen med mad

Har man søvnproblemer, kan det derudover være en god idé at indtage fødevarer, der hjælper dannelsen af søvnhormonet melatonin i hjernen på vej.

For kroppen og hjernen tager skade, hvis man får for lidt søvn.

Fødevarer såsom æg, fjerkræ, hytteost og nødder indeholder vitamin B6, pyridoxin, som er vigtig i dannelsen af melatonin og serotonin i hjernen, så det kan man spise for at hjælpe hjernen, lyder det fra Michelle Kristensen.

Gå ikke sulten i seng

Selvom det er bedst ikke at spise lige inden, man går i seng, skal man ikke undlade at spise, hvis man er sulten. For søvnen forstyrres, hvis vi er sultne.

Derfor kan det være fint med en snack om aftenen, hvis man har spist tidligt.

Men er du typen, der gerne nyder en aftensnack, så overvej, om den frastjæler dig energi og søvn eller giver dig det, lyder rådet fra Michelle Kristensen.

- Folk har en sød tand om aftenen, men slik og sukker er møg at indtage, hvis man gerne vil sove.

- Grunden til, at sukker ikke er godt at spise inden sengetid, er, at et ustabilt blodsukker gør det sværere at falde i søvn, og så sover vi rigtig dårligt, siger Michelle Kristensen.

Hun har i stedet tre ’retter’, man kan lave til sig selv, hvis man har brug for en aftensnack, der hjælper søvnen på vej.

Drop de store måltider og slikskålen inden sengetid, hvis du sover dårligt eller har svært ved at falde i søvn, lyder rådet fra ernæringsekspert Michelle Kristensen.

Her er ernæringsekspertens opskrift

Ernæringseksperten anbefaler, at man spiser en banansmoothie bestående af en frossen banan, der er blendet med to deciliter mælk og en teske peanutbutter, hvis man er sulten og trænger til en aftensnack.

Orker man ikke at stå og blende om aftenen, kan man smøre et stykke knækbrød med peanutbutter og lægge en halv banan ovenpå, lyder det.

Er man ikke til bananer, kan man spise et lille måltid bestående af et æble med hytteost og kanel eller anrette en anderledes slikskål med valnødder vendt i kakaopulver og kanel i.

Udover, at det stiller sulten inden sengetid, så indeholder 'retterne' magnesium, som virker beroligende på kroppen. Det hjælper dig med at falde i søvn, lyder det fra Michelle Kristensen.