Vil være medicinfri på ét år: - Min stedsøn skal ikke miste endnu en mor

Maj Andreasen fra Vissenbjerg har meldt sig til tv-programmet ’Samme tid næste år’ for at slippe af med sin diabetesmedicin og skadelige livsstil.

Nogle gange skal man sige sit største ønske højt, hvis det skal gå i opfyldelse.

Sådan tænkte den 44-årige børnehaveklasseleder Maj Andreasen fra Vissenbjerg, da hun sidste år meldte sig til tv-programmet ’Samme tid næste år’, hvor man får ét år til at føre sin personlige målsætning ud i livet.

Og for Maj var der ingen tid at spilde.

Hun var nået til et punkt, hvor hendes overvægt var blevet en alvorlig trussel for hendes helbred og i yderste konsekvens kunne ende med at koste hende livet.

I de næste 12 måneder skulle det kun handle om én ting: Hun skulle lægge sin livsstil om, så hun kunne komme ud af sit store medicinforbrug mod sukkersyge og et alt for højt blodtryk.

Både for sin egen sundheds skyld, men i høj grad også af hensyn til stedsønnen Kasper, som allerede havde mistet én mor. 

Men ville det lykkes hende at nå sit mål og blive medicinfri på bare et år?

Har altid været overvægtig

For Maj Andreasen har overvægten altid været en tro følgesvend.

Lige siden hun var barn, har en stor madglæde kombineret med en manglende evne til at begrænse sig, betydet, at kiloene stille og roligt har sat sig på hendes krop.

Sidst i 1990'erne var hun nået op på en kropsvægt, der bogstaveligt talt sprængte vægtskalaen.

- Da jeg vejede mest, var jeg oppe på over 120 kilo, og det var mere, end min badevægt kunne måle. Så den blev simpelthen banket i bund, og det var skræmmende, siger Maj Andreasen til TV 2.

Som en konsekvens af den ubehagelige oplevelse med badevægten kastede den dengang 24-årige Maj sig ud i et af sine mange forsøg på at tabe sig via en restriktiv kur. Med hjælp fra Vægtkonsulenterne lykkedes det hende at slippe af med 43 kilo.

Men som det var gået med så mange andre slankekure – både før og siden - røg kiloene gradvist på igen.

Kulminerede på ferie i udlandet

Efter at hun gennem en lang årrække havde haft adskillige yoyo-udsving i sin vægt, oplevede Maj Andreasen i foråret 2011, at hendes generelle fysiske tilstand blev markant forværret.

Hun var mere træt og ugidelig, end hun plejede at være, og hun begyndte nu også at føle sig svimmel og utilpas.

- Jeg var sikker på, at jeg var blevet ramt af stress, fordi de symptomer, jeg havde, passede meget godt på dét, jeg havde læst om stress, siger hun.

Det var dog først, da Maj Andreasen nogle måneder senere var på sommerferierejse med familien i Egypten, at hun for alvor blev dårlig.

Hver gang hun havde taget godt for sig af buffeten på hotellet, fik hun kvalme og kastede op.

- Vi troede selvfølgelig straks, at jeg havde fået en madforgiftning, sådan en typisk "turistmave". Så Ole (kæresten, red.) købte store mængder sukkerholdig Coca-Cola til mig for, at det kunne slå bakterierne ihjel. Men jo mere jeg drak, jo dårligere blev jeg, konstaterer hun.

Græd i en uge efter lægens dom

Ved hjemkomsten fra ferien for seks år siden tog Maj Andreasen til sin læge for at blive undersøgt.

Hun havde endnu engang fået blærebetændelse, som hun havde lidt meget af i det seneste halve år. Og det gav lægen mistanke om sukkersyge. Så hun fik taget nogle blodprøver, der blev podet.

Da jeg fik svaret, at "den var god nok: Jeg havde sukkersyge", brød jeg helt sammen

Maj Andreasen, deltager i 'Samme tid næste år'

Samme tid næste år

Kan man ændre sit liv på bare et år? Det har en række modige danskere besluttet sig for i programmet 'Samme tid næste år'.

For et år siden mødte Cecilie Frøkjær programmets medvirkende, inden de begyndte deres personlige projekt.

Nu - et år efter - møder hun dem igen og får svar på, om de er kommet i mål. 

For gæsterne er der altså gået et helt år, men seerne får forvandlingen at se med det samme.

'Samme tid næste år' har premiere på TV 2 mandag den 16. oktober kl. 20.00

Det viste sig, at Majs blodsukkertal var helt oppe på 21, hvor det normalt skal ligge på fem-seks stykker. Så det var forklaringen på hendes svimmelhed og kvalme.

- Da jeg fik svaret, at "den var god nok: Jeg havde sukkersyge", brød jeg helt sammen, for jeg havde slet ikke forestillet mig, at det var dét, jeg fejlede, siger Maj Andreasen og fortsætter:

- Jeg græd så meget, at jeg måtte aflyse en tid hos tandlægen, som jeg skulle have været til kontrol hos efter lægen. For jeg var dybt rystet. Og jeg græd en hel uge efter.

Angst for følgevirkninger

Med diagnosen diabetes 2 eller ”gammelmandssukkersyge”, som det også kaldes, fik Maj Andreasen samtidig en stor, konstant angst for sit helbred.

Hun havde tidligere oplevet, at hendes farfar fik amputeret et ben som følge af sygdommen, som også kan medføre andre senfølger.

Først og fremmest var jeg bange for at miste mit syn

Maj Andreasen, deltager i 'Samme tid næste år'

- Først og fremmest var jeg bange for at miste mit syn. Det var det første, jeg tænkte på hver morgen, når jeg vågnede: Har jeg stadig mit syn? Og det var det sidste, jeg tænkte hver aften, før jeg gik i seng: I morgen må jeg se at gøre noget ved det, fortæller Maj Andreasen.

Chokket over at være blevet diagnosticeret med den potentielt farlige livsstilssygdom fik den nu 38-årige fynbo til at give sig i kast med endnu en krævende slankekur. Og i løbet af fire måneder med kur og motion havde hun tabt sig 24 kilo.

- Jeg håbede, at jeg selv kunne styre min sukkersyge via kosten, så jeg slap for at tage medicin. Det kunne jeg også i starten. Men så begyndte de dårlige vaner at tage over igen, erkender hun. 

Flere og flere piller

I takt med at Maj Andreasens gamle og usunde livsstil vendte tilbage, blev hun ordineret flere og flere piller, som skulle holde hendes diabetes i skak.

- Det begyndte med, at jeg bare skulle tage én pille for sukkersygen og én for mit blodtryk. Men medicinen blev gradvist sat op for hver gang, jeg kom til den halvårlige "sladrehanks-undersøgelse" hos lægen, siger hun.

Efterhånden kom Maj Andreasen op på at tage otte piller om dagen – seks insulinpiller og to piller, der skulle sænke blodtrykket. Det betød, at hun hele tiden blev mindet om sukkersygen:

- Medicinen fyldte rigtig meget. Hvis jeg glemte at tage en insulinpille, når jeg var på arbejde, kunne jeg blive helt dårlig. Jeg begyndte at svede og blev meget træt, og det gik også ud over humøret.

Vil være sund for sine børns skyld

Efter at have været i medicinsk behandling i fem år og samtidig haft konstant angst for sit helbred kunne Maj Andreasen i foråret 2016 mærke, at hendes energiniveau var røget ned på et absolut lavpunkt.

På trods af medicinregulering var hverken hendes overvægt eller sundhedstilstand gået i den rigtige retning gennem årene. Tværtimod.

Et besøg hos lægen bekræftede hendes fornemmelse.

- Mine tal for både blodtryk og blodsukker var blevet dårligere. Så jeg kunne se, at der kun var én udvej, hvis jeg skulle få det bedre: Jeg måtte i gang med en større livsstilsændring.

Ved skæbnens tilfælde så hun tilfældigvis en sen aften på TV 2s tekst-tv-sider, at man søgte medvirkende til et program, der gik ud på at foretage en radikal ændring i sit liv – med en stor del af de danske tv-seere som vidner.

- Jeg tænkte med det samme, at det lige var noget for mig. For når jeg åbenbart ikke kunne lykkes med at tabe mig for min egen skyld, så ville jeg gøre det for mine børns skyld, konstaterer Maj Andreasen. 

Her nedenfor ses den casting-video, som Maj Andreasen sendte ind til United tv for at blive deltager i 'Samme tid næste år'.

Maj Andreasen fra Vissenbjerg drømmer om at slippe af med sin overvægt og sin sukkersyge. Så hun melder sig til programmet 'Samme tid næste år' i håbet om at nå sit mål på ét år. Video: Susanne Nielsen

Stedsøn får følelserne frem

En særlig motivationsfaktor i kampen for at lægge livsstilen om har Maj Andreasen fundet i sin stedsøn, 18-årige Kasper, som hun er nært knyttet til, og som aldrig fik muligheden for at lære sin biologiske mor at kende.

- Kaspers mor døde af kræft fire måneder efter, at han var blevet født. Så han har allerede mistet én gang, og han skal ikke miste endnu en mor, siger Maj Andreasen, der bliver tydeligt berørt, hver gang hun omtaler sin bonussøn.

- Jeg kan faktisk ikke lide, at folk omtaler Kasper som min 'stedsøn', for jeg tænker aldrig på, at jeg ikke har født ham, han kunne lige så godt være min egen, siger hun.

Sammen med Kaspers far, Ole, som hun mødte i 2003 via netdating, har hun fået datteren Nina, som nu er 12 år. Derudover har hun fra et tidligere forhold sønnen Mik på 21 år, som bor 10 minutters kørsel fra resten af familien i Vissenbjerg.

- Min ældste søn har også tendens til overvægt, hvis han ikke passer på. Så jeg vil selvfølgelig også gerne gå foran som et godt eksempel for ham, understreger hun.

Startskuddet til sit livs forandring

Mandag den 6. juni 2016 kunne Maj Andreasen for første gang sætte sig i sofaen over for tv-vært Cecilie Frøkjær til de indledende optagelser til 'Samme tid næste år'.

På det tidspunkt vejede hun over 100 kilo og var følelsesmæssigt meget berørt af sin situation.

- Jeg skal i gang med at passe på mig selv, sagde hun med tårerne trillende ned ad kinderne.

Præcist ét år efter, da Maj Andreasen vendte tilbage til sofaen i studiet, var der imidlertid sket rigtig meget.

Fra at have været en energiforladt og halvtrist, overvægtig kvinde på diabetesmedicin trådte hun nu ind ad "Næste år"-døren i en helt ny udgave af sig selv: Med strålende øjne og selvsikker attitude – og ikke mindst 22,1 kilo lettere og medicinfri.

- Der er sket et eller andet med dit ansigt, udbrød Cecilie Frøkjær ved synet af Maj Andreasen, som tydeligvis havde gennemgået både en fysisk og mental forandring i løbet af det forgangne år.

Ny livsstil integreret i hverdagen

Men hvad er det så, der har hjulpet den 44-årige fynske kvinde til endelig at gennemføre den livsstilsændring, som hun så længe har ønsket sig?

Ifølge Maj Andreasen skyldes succesen først og fremmest, at hun denne gang har valgt en kostplan, som har været nem at integrere i hverdagen, og som ikke har krævet særlige indkøb.

Maj Andreasen, som hun så ud ved de første optagelser til 'Samme tid næste år' i juni 2016.
Maj Andreasen, som hun så ud i juni 2017 - efter et års anstrengelser og 22,1 kilo lettere.

- For mig er det vigtigt, at jeg kan gå ned i det lokale supermarked og købe alle de ingredienser, jeg skal bruge i madlavningen, og at jeg ikke skal stå og måle og veje alting. For det har jeg simpelthen ikke tid i hverdagen, siger Maj Andresen.

- Samtidig er det en fordel, at resten af familien kan være med på den samme kostplan, så der ikke skal laves to forskellige retter hver aften. For det er også tidskrævende, lyder det fra Maj Andreasen, der afslører, at hun har tyet til en gammel klassiker, 'Livet er for kort til slankekure' af kostvejlederen Birgit Kannegaard.

Udover at følge opskrifterne i bogen deltager Maj Andreasen også hver tirsdag aften i et slankekursus, som er tilknyttet kuren.

Har fået meget mere energi

Maj Andreasens vægttab er dog ikke alene opstået som et resultat af en ændret kostplan. Hun har også lavet helt om på sine vaner, hvad angår fysisk aktivitet.

- Før sagde jeg altid nej, når Ole spurgte, om jeg ville med ud at gå en tur eller tage med i svømmehallen. Jeg var helt inaktiv og orkede ikke at dyrke nogen form for motion, når jeg kom hjem fra arbejde. Men sådan er det ikke længere, siger Maj og tilføjer efter en kort kunstpause:

- Nu går jeg en tur hver eneste dag efter arbejde. På enten syv eller fem kilometer. Uanset vejret. Og det har givet mig meget mere energi.

For at holde øje med, hvor meget hun bevæger sig i løbet af dagen, har Maj Andreasen altid sin "skridttæller" om håndleddet, og da hun går meget op i, at udseendet er smart, har hun fået specialdesignet et armbånd, som gps-pulsuret er integreret i.

- I dag har jeg for eksempel gået 11.105 skridt indtil videre, og jeg har ikke engang været ude på min gåtur endnu, konstaterer hun med et grin.

Er helt medicinfri

Men det allervigtigste resultat, som Maj Andreasen har opnået gennem det seneste års anstrengelser, er, at hun nu ikke længere skal tage medicin.

- Jeg har opnået dét, som var min førsteprioritet: Nemlig at blive medicinfri. Vægttabet er, efter min mening, bare en bonus. For det vigtigste er, at jeg nu føler mig sund, konkluderer Maj Andreasen, som dog godt er klar over, at helsetræerne ikke vokser ind i himlen.

- Selvom jeg slipper for pillerne, betyder det ikke, at jeg er kureret for sukkersygen. Den vil altid være der. Men nu kan jeg holde den i skak, så den ikke længere er en belastende del af min hverdag.

Mød Maj Andreasen og en lang række andre danskere, der vil gennemgå en stor forandring på ét år, i 'Samme tid næste år', som har premiere mandag klokken 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play.