GO'

Hund hædres for særlig indsats - 10-årig slap af med sin skræk

Hunden Molly skaber tryghed for børn med læsevanskeligheder. For 10-årige Luna betød mødet med læsehunden, at hun kunne slippe sin skræk.

Kan en hund hjælpe børn med at blive bedre til at læse?

Det mener Lis Welin bestemt, at de kan.

Faktisk er det netop, hvad hendes egen hund, Molly, gør hver eneste uge, og den femårige hund har nu vundet en pris for sit arbejde med at gøre menneskers liv bedre.

Hunden Molly fra Fyn er kåret som årets dyrehelt for gennem en årrække at have hjulpet børn med læsevanskeligheder og for at have gjort en forskel for en 10-årig pige og skabe glæde.

Molly er en såkaldt læsehund - et projekt under foreningen Læsehunde.

Læsehunde som Molly kan ikke læse, men ved at lytte skaber de trygge og hyggelige omgivelser for de børn, som læser højt for dyrene, forklarer Lis Welin.

For hende er titlen en vigtig anerkendelse, og de 20.000 kroner, der følger med, falder på et tørt sted, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.

- Vi er en frivillig forening, og vi har ingen penge, så alt det, vi laver, betaler vi selv, fortæller Lis Welin, der allerede har besluttet, hvad pengene skal bruges til.

70 læsehunde i Danmark

Molly er langtfra den eneste læsehund i Danmark.

I den frivillige forening Læsehunde er der lige nu omkring 70 læseteams med 70 såkaldte læsehunde fordelt over det meste af landet.

Ifølge foreningen fik 244 børn hundehjælp til læsningen i 2016, og i foreningen har man oplevet en stigende efterspørgsel, siden ordningen for alvor begyndte for omkring fem år siden.

Gennem et forløb med en læsehund kan de børn, som har faglige problemer med læsning, manglende selvtillid til at læse højt i skolen eller andre problemer, få en positiv læseoplevelse.

For en hund dømmer ikke. Den lytter, lyder det.

10-årig fik hjælp af Molly

Foreningen Læsehunde får mange positive tilbagemeldinger fra både børn og voksne, og en evalueringsrapport fra Fredericia Bibliotek understøtter, at læsehundene kan have en gavnlig effekt. 

Lis Welin oplever da også, at flere og flere vil have tid sammen med Molly. Så mange, at hun har måttet indføre en venteliste.

- Der er brug for flere hunde. Det rygtes jo blandt bibliotekerne, at der er de her tilbud, så der er rigtig mange, der gerne vil have en læsehund, siger Lis Welin.

Et af de børn, der kan skrive under på, at hunde som Molly kan hjælpe, er 10-årige Luna Testrup Henriksen.

Hun fik dog ikke hjælp, fordi hun havde læsevanskeligheder. Luna havde et andet problem.

Bedste venner

Luna Testrup Henriksen fik lov til at læse for Molly, fordi hun var rystende bange for hunde.

- Jeg havde haft rigtig mange dårlige oplevelser med hunde, men da jeg så, hvor rolig Molly var, blev jeg tryg ved hunde, siger hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Efter seks møder med Molly er Luna nu helt sluppet af med sin angst.

- Min mormor og morfar har lige fået en hund, som jeg besøgte i går, og vi kommer bare til at blive de bedste venner. Lad os bare sige det sådan, siger Luna Testrup Henriksen.

Den forskel, som hunden Molly har gjort for 10-årige Luna Testrup Henriksen, er bare en af begrundelserne for, at læsehunden er kåret som årets dyrehelt.

Besøgsven på plejehjem

En gang om ugen er den også på arbejde som besøgsven på det lokale plejehjem, fortæller Lis Welin.

- Beboerne er meget glade for hende. Vi har flere gange hørt folk sige: "Det er bare den bedste dag i ugen, når Molly kommer", siger hun.

Molly har et roligt gemyt og en veludviklet intuition, og det er en fordel, når man er læse- og besøgshund.

- Hun kan læse dem og ved lige nøjagtigt, hvad de har brug for, og hun går ikke hen til dem, der er bange for hunde, siger Lis Welin.

Så selvom der var hele 1064 indstillinger af dyr, hunde, katte, heste, undulater, vandrende pinde, slanger og jordegern, som på en eller anden måde havde gjort en ekstraordinær indsats for deres ejer, var det ikke svært at pege på Molly som årets dyrehelt.

Det er Agria Dyreforsikring, der står bag prisen, som uddeles for tredje år i træk. Sidste år var det hesten Abel, der løb med titlen.

Med titlen følger en kontantpræmie på 20.000 kroner, og selvom hunden Molly nok helst så, at pengene blev brugt på godbidder, har Lis Welin besluttet sig for, at de skal bruges på noget andet.

Hun har valgt at skænke beløbet til foreningen Læsehunde.

- Nu får vi penge til at lave flere kurser og til at lave noget pleje af de teams, der allerede er der, så vi både kan tilgodese de teams, der er der nu, og de teams, der er på vej, slutter Lis Welin.