Ved du, hvad der lever inde i dit badedyr? Svaret overraskede selv eksperterne

Normal brug af legetøjet giver svampene optimale vækstbetingelser.

Plask! Plask!

Det lille barn morer sig i badevandet. Noget ryger over kanterne på badekarret, mens noget lander på mor eller far. Med i badekarret er også badedyrene, som den lille elsker at bide i. Særligt de små, sjove dyr eller figurer, som kan suge vand ind og sprøjte det ud, når man trykker på dem.

Netop de små badedyr er klassisk legetøj til badetimen. De er billige, findes i et hav af former og kan skabe lidt sjov ved at sprøjte med vandet. 

Men selvom du bruger legetøjet korrekt, risikerer du at bade dit barn i skimmel- og gærsvamp.

Det viser en analyse udarbejdet af Teknologisk Institut for TV 2.

Og det kan potentielt set være giftigt for både dig og dit barn.

Optimale betingelser for skimmelsvamp

SÅDAN GJORDE VI:

Teknologisk Institut har analyseret tre badedyr, som er lavet af blød plastik og udformet som små dinosaurer. De består af en skal og er hule indvendigt.

Ved munden har de et lille hul, hvor de kan suge vand ind og sprøjte det ud igen.

De er cirka et år gamle, og har været brugt til leg i badekar.

Efter kort tids brug, kom der sorte plamager med ud, når man trykkede på dem.

Det skal understreges, at badedyrene har udviklet skimmelsvamp efter køb og brug.

Badedyrene er købt i Danmark, og findes i dag i mange forskellige udgaver.

Badedyrene blev ved undersøgelsen skåret op. Det viser sig, at indersiden er kraftigt bevokset med sorte flager af svamp. Svampelaboratoriet ved Teknologisk Institut har foretaget mikroskopiske undersøgelser af svampen og konkluderer i deres rapport, at der er tale om kraftig vækst af skimmelsvamp og to typer gærsvamp. 

- Når der kommer skidt og vand ind i badedyrene, giver man i virkeligheden svampene optimale forhold for at gro, siger Elisabeth Morsing, faglig leder på svampelaboratoriet på Teknologisk Institut. 

Det er absolut ikke sundhedsfremmende. Der er en fejlkonstruktion på produktet

Birgitte Andersen, lektor ved Institut for Bioteknologi og Biomedicin ved DTU og ekspert i skimmelsvampe

I rapporten slår instituttet også fast, at svampene lever af vandet og de hudceller, sæberester, støv og snavs, som kommer ind i badedyret via legetøjets mund.

- Da det ikke er muligt at fjerne alt vand fra badedyrene, og da fordampning kun kan ske langsomt gennem hullet i dyrenes mund, vil der let opstå vækstbetingelser, skriver Teknologisk Institut videre.

- Vi skal slet ikke omgive os med svamp

TV 2 har forelagt resultaterne for Birgitte Andersen, lektor ved Institut for Bioteknologi og Biomedicin ved DTU og ekspert i skimmelsvampe.

Hun er overrasket over mængden af svamp i badedyrene.

- Vi ved, at de er allergifremkaldende, hvis man er overfølsom overfor dem. De er også et problem for personer, som har et nedsat immunforsvar, siger Birgitte Andersen og fortsætter:

Det er et problem, så snart man kommer i kontakt med noget, som er så allergifremkaldende som skimmelsvampe

Anne Holm Hansen, vicedirektør ved Astma- Allergi Danmark

- Vi skal ikke have skimmelsvamp på vores badeværelse og slet ikke i badedyr. Det er absolut ikke sundhedsfremmende. Der er en fejlkonstruktion på produktet, da det jo ikke er meningen, at man har badedyr, der vokser skimmelsvamp i, siger hun videre.

Vicedirektør ved Astma- og Allergi Danmark Anne Holm Hansen er også overrasket over resultatet.

- Det ser rigtig ulækkert ud. Det er et problem, så snart man kommer i kontakt med noget, som er så allergifremkaldende som skimmelsvampe. Når det kan være sundhedsskadeligt, skal det ikke i kontakt med børn, siger hun og opfordrer forældre til at være opmærksomme.

- Man skal holde øje med, om der er noget på badedyrene, og så skal man skifte dem ud eller helt lade være med at bruge dem, siger hun og understreger, at det er et område, Astma- og Allergi Danmark vil være mere opmærksomme på.

- Hvis barnet har skimmelsvampeallergi, og der er skimmelsvamp i legetøjet, vil vi fraråde brug af det.

SVAMPE PÅ FÅ UGER:

Birgitte Andersen fra DTU vurderer, at det vil tage svampen cirka en måned at dække hele indersiden af badedyret. 

- Cladosporium cladosporioides kan vokse 15-20 millimeter på en uge ved stuetemperatur, når den har al den mad, den kan spise. I badedyrene er der nok begrænset mad, så den vil vokse langsommere, måske 5 millimeter på en uge. Men hvis der er flere sporer inde i badedyret, kan den starte mange steder samtidig og måske vokse sammen og dække hele indersiden i løbet af en måneds tid, hvis den forbliver fugtig og ikke brugt, siger hun.

Lars Gunnarsen, professor i sundhed i indeklima ved Aalborg Universitet, er enig.

- Det kan sagtens være skadeligt. Ved at drikke vandet kan der være risiko for at spise de giftige skimmelsvampe. De skaber kemiske giftstoffer i væksten og kan lave potente mikrotoksiner, og det er bestemt ikke godt til badevandet og det vand, som kommer ud af badedyrene, siger han til TV 2.

Jeg har det ret svært med det, for min 4-årige søn er så glad for dem

Marie Møberg Hansen, mor

Ifølge Lars Gunnarsen kan rester fra skimmelsvampene også påvirke immunforsvaret ved sunde og raske personer, som kan få hovedpine og unormal træthed. Allergikere kan få allergiske anfald. Astmatikere kan få åndenød og blive kvalt, og andre kan få eksem og hududslæt.

TV 2 har været i kontakt med flere svampeeksperter, som fortæller, at de tre typer svamp findes overalt i naturen og i vores indeklima, hvor de er almindelige. Det er for eksempel samme type skimmelsvamp, man ser ved vandskade i bygninger.

Mødregruppen

I Søborg har TV 2 besøgt en mødregruppe, hvor mødrene kender de små badedyr, som kan suge vand ind og sprøjte det ud.

Her havde Marie Møberg Hansen fra gruppen godt lagt mærke til de sorte plamager, som kom ud af badedyrene, når man trykkede på dem, men hun troede bare, at det var skidt.

Skimmelsvamp i barnets badedyr er ikke den bedste nyhed for mødregruppen i Søborg. Video: Kasper Søby & Kasper Søby

- Jeg var meget overrasket, og det var meget ulækkert. Jeg har det ret svært med det, for min 4-årige søn er så glad for dem, siger hun. 

Selvom de sorte skimmelsvampe ikke altid kommer i munden, så kommer de også ud i vandet.

- Det er faktisk lidt ulækkert, at man kan købe noget, som er til børn, og som så får udviklet sådan noget skimmelsvamp, siger Marie Møberg Hansen.

Er dit barns badedyr fyldt med skimmelsvamp? Tag et billede af det, og send det til alkl@tv2.dk.

Afstemning

Vil du smide dit barns badedyr ud, hvis der er skimmelsvamp i det?