Hunden er menneskets bedste ven, men hvilken hund passer bedst til dig?
Skal din hund være aktiv, selvstændig, og skal du bruge tid på pelspleje? Det er nogle af de spørgsmål, du skal stille dig selv, inden du køber hund.
Hunden er menneskets bedste ven, og det er måske grunden til, at omkring 450.000 danske familier har hund. Og nu viser ny svensk forskning tilmed, at det kan være livsforlængende at have hund.
Se, hvilken hunderace der passer bedst til dig, nederst i artiklen.
Spørgsmålet, alle kommende hundeejere bør stille sig selv
Men det er en god idé at stille sig selv en række spørgsmål, før man begiver sig ud i livet som hundeejer. Det fastslår adfærdskonsulent hos Dansk Kennelklub Lise Lotte Christensen.
- Har man en livsstil, et overskud og råd til en hund de næste 10 år? siger hun og fortsætter:
- Ingen kan spå om fremtiden, men man skal gøre sig selv og ikke mindst hunden den tjeneste at tænke over, hvad man vil foretage sig de næste 10 år, og om en hund passer ind i det? Skal man stifte familie, rejse til udlandet og gøre stor karriere, så har det betydning.
Hos Dansk Kennelklub oplever de mange potentielt fantastiske hundeejere, der desværre er kommet til at købe hund på det forkerte tidspunkt - måske lige inden, de begynder at få børn og kommer til at få mindre tid til hunden.
Et hundeliv koster 100.000 kroner
Ud over fremtidsplaner glemmer folk også ofte at tænke over økonomien, når de køber hund. For der er langt fra de 3000-10.000 kroner, man typisk betaler for at købe en hund, til den pris, du rent faktisk ender med at give for hunden gennem hele dens liv. En undersøgelse fra Nordea viser således, at et hundeliv koster omkring 100.000 kroner.
- Mange tænker kun i førstegangsprisen på hunden. Men anskaffelsesdelen er forsvindende lille, og mit bedste råd er, at man ikke skal spare på prisen for selve hunden, men sætte sig godt ind i, hvad det er for en hund, man anskaffer sig, siger Lise Lotte Christensen.
Adfærdskonsulenten anbefaler derfor alle hundeejere at få sygeforsikring, så økonomien ikke bliver væltet omkuld af en pludselig dyrlægeregning, der i værste fald betyder, at man må aflive hunden.
Racehund eller blandingshund
Der findes over 350 hunderacer og endnu flere blandingshunde i Danmark, så hvordan finder man så den, man vil have? Vælger man en racehund, har man mulighed for at vide en del om dens sundhed og temperament. Det bliver straks lidt mere vanskeligt, hvis man vælger en blandingshund, forklarer Irene Jarnved, adfærdsbehandler og træningsinstruktør.
Hverken hun eller Lise Lotte Christensen er modstandere af blandingshunde, men de råder folk til at være særdeles varsomme, hvis de køber en blandingshund.
- Jeg kender masser af skønne blandingshunde, men det er lidt mere et lykketræf, når du køber en blandingshund, for du ved aldrig rigtig, hvad du får, siger Irene Jarnved.
Tjek forældrene
Derfor anbefaler hun, at man laver en grundig research på hundens forældre, hvis man overvejer at købe en blandingshund. Man skal for eksempel bede om et røntgenfotografi af begge forældre, så man kan tjekke, at deres sundhedstilstand er i orden.
- Hvis ejeren ikke har det, skal man overveje, om man vil løbe risikoen. Og hvis ejeren for eksempel ikke ved, hvem faren er, ville jeg aldrig købe hunden, siger hun og tilføjer:
- Og så skal man sikre sig, at forældrenes temperament passer sammen, sådan så de for eksempel begge er ret selvstændige af temperament.
Tag testen, og se hvilken hund du passer bedst med: