Undgå at blive syg i december med et simpelt råd

Du kan selv øge chancen for at slippe udenom efterårets sygdomme.

Sæsonen for snot og hoste står for døren, men med sund fornuft kan man i mange tilfælde slippe for snuen.

Det fortæller Jerk Langer, der er læge og foredragsholder.

Strepsils, appelsiner, te og næsespray er det, de fleste tyr til, når forkølelsen eller influenzaen melder sig, men det er faktisk god gammeldags hygiejne, der er et af de allerbedste værn mod sygdom.

For typisk er det ikke, når vi hoster på hinanden, vi smitter. Oftest bliver man smittet via indirekte kontakt med andre, der er syge.

- Når en person, der er forkølet, står i en butik og rører ved dankortautomaten, og jeg så bagefter kommer hen og rører ved den samme automat og piller mig i øjet eller i næsen eller stikker fingeren i munden, så føres smitten den vej, forklarer Jerk Langer.

Vask hænder, og undgå rygning

Fordi smitten i de fleste tilfælde overføres via berøring, er det vigtigt, at man sørger for at holde sine hænder rene.

- Brug håndspritten eller de servietter, man ofte finder ved kassen i supermarkedet, og sørg for, at børnene vasker fingrene, når de kommer hjem, for der sker altså noget i børnehaven mellem ungerne. Det er et stort virus-eldorado, siger Jerk Langer.

Og så skader det ikke at have et godt immunforsvar, lyder det.

- Man kommer altså ikke udenom de gamle travere om, at rygning er en rigtig dårlig ting, og at motion og gode kostvaner er rigtig gode ting, fordi det er godt for ens immunforsvar. Det er der, kampen skal vindes, siger lægen.

Mange danskere bør overveje at tage D-vitaminer, når det er vinter, mener Jerk Langer, der er læge og foredragsholder. Video: Thomas Jørgen Seerup

Det er sæson for influenza

Typisk er det luftvejene, der rammes, når kulden banker på.

Efterårets sygdomme

  • Forkølelse
  • Roskildesyge - også kaldet omgangssyge
  • RS-virus
  • Halsbetændelse
  • Lungebetændelse
  • Influenza-lignende vira såsom Rhino- og Adenovirus

Forkølelse, ondt i halsen, mellemørebetændelse, strubebetændelse, hoste, kold lungebetændelse og influenza er nogle af de sygdomme, der oftest rammer danskerne om efteråret, lyder det fra Jerk Langer.

Influenzaen rammer hvert år tidligst ved juletid og er derefter i udbrud i fire til seks uger.

Ifølge Jerk Langer er der flere årsager til, at danskerne bliver mere syge på netop denne tid af året, men den væsentligste forklaring er vejret.

- Det bliver koldere udenfor. Vi er mere indendørs og sidder tættere sammen. Så er det lettere at smitte hinanden. Derfor bliver vi forkølede og snottede eller får influenza, lyder det fra Jerk Langer.

Et gammelt rygte holder ikke

Rammes man af en forkølelse, er det ifølge Statens Serum Institut ikke grund nok til, at man bliver hjemme.

- Der kører et gammelt rygte om, at man ikke længere smitter, når symptomerne viser sig, og man hoster og så videre, men det er forkert, siger Jerk Langer.

For sygdomme som forkølelse og influenza gælder det, at man smitter i tiden op til, at man udviser symptomer på, at man er syg, og tre til fem dage efter, man mærker sygdommen, lyder det.