Sundhed

7 ting, der er lige så gode eller bedre end dyre proteinprodukter

Salget af proteinsnacks er eksploderet. Herunder får du syv sunde og billige alternativer, der som minimum er lige så gode eller bedre.

Drop butikkernes proteinsnacks og spis noget almindelig mad. Sådan lyder rådet fra ernæringseksperter til de mange danskere, der flår proteinsnacks ned fra hylderne.

- Man er minimum lige så godt dækket ved at spise en kalkunsandwich efter træning eller ved at drikke noget mælk og spise en banan samtidig. Når jeg siger minimum, er det fordi almindelig mad typisk mætter mere end de her proteinholdige produkter, siger viceinstitutleder på Institut for Idræt, Lars Nybo og uddyber:

- Hvis almindelige mennesker og motionister kommer til mig for at få kostvejledning, vil jeg i 95 procent af tilfældene vejlede dem til at spise en sandwich eller drikke et glas skummetmælk og spise nogle bananer og noget brød, når de er kommet hjem efter træning. Så får de fuldt ud dækket det, de har behov for, siger Lars Nybo.

Ekspert: Proteiner bliver lavet om til fedt

Han bliver bakket op af lektor og Ph.d i idrætssociologi hos Syddansk Universitet Annette Michelsen La Cour.

- Folk tror, at de her proteinbarer er et quickfix til et godt helbred eller stærkere muskler, men det er overhovedet ikke nødvendigt. Man kan spise brune bønner, grønne ærter, linser eller mange andre almindelige ting og få det samme ud af det, siger hun til TV 2 og uddyber:

- Folk ved ikke, at proteiner bliver lavet om til fedt, eller ryger ud af kroppen igen, hvis kroppen ikke har brug for dem. Så har man betalt mange penge for noget, der ryger i toilettet, eller som bliver lagret som fedt i kroppen, siger hun.

Herunder får du en liste med en række ting, der fuldt ud giver dig det samme som en proteinsnack. Den er lavet efter interview med Christina Nielsen, der har arbejdet som sportsdiætist hos Team Danmark i 11 år. I nedenstående liste får en gennemsnitsperson cirka 0,25 gram protein og 0,5 gram kulhydrat per kilo kropsvægt.

7 ting, der er lige så gode eller bedre end dyre proteinprodukter

 1. Et stort glas mælk (300-400 ml.) og en banan

  Der er protein i mælken. Den protein, der er i mælk, har en god evne til at fastholde og øge muskelmassen.

  Bananen er kilde til kulhydrater, som frigiver insulin, som igen hæmmer den naturlige nedbrydning af protein, der sker under træning.

 2. 2 x 200 ml. kakao eller 2 x 200 ml. Arla Kids

  Kakao giver mælkeproteiner og ekstra kulhydrater. I stedet for bananen i punkt 1 får du alt i et produkt, når du drikker en kakao.

 3. 150-200 ml. skyr med lidt drys

  Skyr har samme virkning som mælk og giver dig protein.

 4. En bolle med to tykke skiver ost

  Osten giver protein, og bollen giver dig kulhydrater.

 5. En bolle med magert kødpålæg

  Magert kødpålæg som kylling eller kalkun giver dig animalsk protein, mens bollen giver dig kulhydrat.

 6. 350 ml. drikkeskyr og lidt frugt

  Skyr giver dig protein på samme måde som mælk. Den protein, der er i mælkeprodukter, har en god evne til at fastholde og øge muskelmassen.

  Frugten giver dig kulhydrat.

 7. En halv liter drikkeyoghurt

  Drikkeyoghurt giver dig protein på samme måde som mælk. Den protein, der er i mælkeprodukter, har en god evne til at fastholde og øge muskelmassen.

Kilde: Listen er lavet efter interview med diætist Christina Nielsen, der har arbejdet som sportsdiætist hos Team Danmark i 11 år.