Dansk tv-direktør ramt af kræft i sin penis
Thomas Heurlin blev ikke bare bange, da han fik at vide, at han havde kræft i sin penis. Først da han blev rask, kunne han fortælle andre om det.
Det er ikke nemt at tale om det, hvis man er alvorligt syg, men hvis sygdommen sidder et prekært sted, er det rigtig, rigtig svært.
Sådan lyder det fra Thomas Heurlin, der er direktør i produktionsselskabet Impact TV, i ’Go’ morgen Danmark’.
Han har selv prøvet det.
Da Thomas Heurlin i 2014 fik konstateret peniskræft, fik hans mandighed et hårdt slag, fortæller han.
For pludselig stod Thomas Heurlin i en for ham nærmest angsfremkaldende situation.
Han kunne miste sin penis.
"Har han ikke nogen pik?"
Det gjorde ikke bare Thomas Heurlin bange. Det gjorde også den 58-årige familiefar ængstelig for, hvad andre ville tænke om ham, lyder det.
- For mig var det rigtig svært at tale om, fordi folk tænker: ”Har han ikke nogen pik?”, og mange mænd vil jo gerne fremstå som rigtige mænd, og det kræver altså en pik. Den er så meget symbolet på mandighed, og hvis der er noget i vejen med den, er det helt forfærdeligt, siger han.
Derfor valgte Thomas Heurlin at holde sin sygdom hemmelig. Og han er ikke den eneste, der har truffet den beslutning.
Psykolog: Hvad siger man til kollegaerne?
Den seneste opgørelse på området viser, at 558 danskere lever med peniskræft, og at over 1000 kvinder lever med kræft i de ydre kønsorganer, vulvacancer.
Overlevelsesprocenten efter fem år er for begge grupper på 73 procent, men selvom kræft i kønsorganerne er en alvorlig sygdom, kan det være meget vanskeligt af tale med andre om, lyder det fra Ulla Viffeldt Smistrup, der er rådgiver og psykolog ved Kræftens Bekæmpelse.
- Mange mennesker får diagnosen sent, fordi man trækker den i forhold til at gå til lægen, og mange patienter oplever også undervejs i behandlingen, at det er svært. Både fordi man skal igennem nogle grænseoverskridende undersøgelser, men også i forhold til omgivelserne. For hvad siger man lige til kollegaerne?, siger hun.
Den sidste del kan Thomas Heurlin sagtens genkende.
Den dengang 55-årige tv-direktør valgte kun at fortælle den nærmeste omgangskreds om sin peniskræft.
For alle andre var den smertefulde behandling, han gennemgik, en hemmelighed.
- Heldigvis fik jeg ikke klippet pikken af, men man får sådan noget creme, som æder huden, og det er lige så modbydeligt, som det lyder. Man ender med at få et stort blodigt organ. Cremen svier det væk, og det er ekstremt smertefuldt og ubehageligt. Det er forfærdeligt, men langt bedre end at have kræft, siger Thomas Heurlin.
Dog foretrak han ikke at tale med nogen om sin sygdom.
Thomas Heurlin: Sæt pris på din penis
For Thomas Heurlin var det snarere en hjælp og en lettelse ikke at skulle tale om sin syge penis, lyder det.
- Hvis din pik er lille, er det ikke fedt, men hvis din pik er syg, er det slet ikke fedt. Det er derfor, jeg ikke har reklameret med det før nu. Det er kun, fordi jeg føler mig helbredt, at jeg tør sige det. For jeg ved, at den er funktionsdygtig i dag, siger han.
Ved at stå frem håber Thomas Heurlin, at han kan få andre mænd til at værdsætte det, de har, og være opmærksomme på penissens store betydning.
For ham var det nemlig en øjenåbner.
- Jeg har fundet ud af, at pikken betyder rigtig, rigtig meget for mit liv, og den erkendelse, tror jeg, er vigtig for mange mænd at have. Man skal vide, at pikken er betydningsfuld. Nu er min blevet reddet, og jeg kan være stolt og glad, men jeg har også fundet ud af, at man også kan bruge den. Ligesom man bruger hjertet til at finde ud af, hvad man skal i sit liv, kan man bruge pikken som retningsgiver, siger Thomas Heurlin.
- Så sæt pris på den, for man ved ikke, hvor vigtig den er, før den er i fare, slutter han.