GO'

To dage før sit bryllup faldt 30-årig om på gaden – men ingen hjalp

Man skal turde træde til, hvis man ser en person i nød, lyder opråbet fra Trine Ruby Andersen.

Ville du hjælpe til, hvis du så en fremmed person dejse om midt på gaden?

Det ville de fleste måske, men sådan gik det ikke, da Trine Ruby Andersen pludseligt faldt om i et krampeanfald kun 300 meter fra sit hjem i Hellerup.

Hun var kun lige begyndt på en af sine daglige løbeture, da hun blev ramt af et voldsomt krampeanfald, fortæller Trine Ruby Andersen i 'Go' morgen Danmark'.

Alt gik i sort.

- Der var ingen advarsler. Det skete lige pludselig. Det var som at have en hårtørrer og en mikrobølgeovn kørende på én gang, og så røg relæet. Det hele slukkede, husker hun.

Det var kun anden gang, at Trine Ruby Andersen fik det, der senere skulle vise sig at være et epileptisk anfald, men hun frygter allerede, at det skal ske igen. Hun er nemlig både forundret og skuffet over, hvordan folk nær hende reagerede.

For selvom der var folk omkring Trine Ruby Andersen, da hun vågnede op, var der ingen, der hjalp. Hun blev overladt til sig selv.

Her undlader hver tredje at hjælpe

Der findes ikke opgørelser over, hvor mange danskere der bliver udsat for det, som Trine Ruby Andersen har oplevet.

Ifølge en opgørelse fra Tryghedsfonden er det dog ikke ualmindeligt at folk undlader at hjælpe, når der er brug for førstehjælp.

Selvom Danmark er et af de lande i verden, hvor flest træder til, når der er behov for førstehjælp, er der stadig en gruppe, som ikke griber ind.

I mere end hver tredje tilfælde, hvor et menneske falder om med hjertestop uden for hospital i Danmark, undlader vidner at træde til med livreddende førstehjælp, viser Tryghedsgruppens seneste opgørelse på området.

Ungt par gik bare videre

Trine Ruby Andersen husker ikke meget om sit anfald, men hun husker helt tydeligt et par i 30'erne.

De stod ved ved hendes side, da hun slog øjnene op.

- Der står det her par, som sagde en masse ting, som jeg ikke kunne forstå. Man er slet ikke i stand til at snakke, så de talte volapyk, men jeg kan huske, at jeg lå ned og ikke anede, hvor jeg var henne, lyder det fra Trine Ruby Andersen.

Måske spurgte parret, om hun havde brug for hjælp. Måske gjorde de det ikke. Faktum er dog, at parret ikke hjalp.

De gik videre og efterlod Trine Ruby Andersen liggende på den kolde jord, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Hukommelsen fra de sidste fire timer, inden anfaldet skete, var helt væk, og da Trine Ruby Andersen vågnede, vidste hun ikke, hvor hun var, og hvor lang tid, hun havde ligget på jorden.

Desorienteret måtte hun derfor selv kæmpe sig vej tilbage til lejligheden, hvor hun bor.

Så mange lider af epilepsi

 • Det anslås, at omkring 50.000 danskere lider af epilepsi, der er en betegnelse for en gruppe af tilstande, som skyldes forstyrret elektrisk aktivitet i hjernen.
 • Sygdommen kan give forskellige symptomer såsom kramper, fjernhed, problemer med at tale, forstyrrelser af synet og bevidstløshed.
 • Epileptiske anfald opstår, når en gruppe hjerneceller samtidig aktiveres på en unormal måde, og der sker en 'kortslutning'.

Kilde: Sundhed.dk & Epilepsiforeningen

Kvinde fra opgang gik også forbi

Slidmærkerne på hendes løbebukser antyder, at Trine Ruby Andersen har kravlet på alle fire for at komme hjem.

- Jeg sammenligner det lidt med en brandert. Jeg var henne ved mange opgange, inden jeg fandt den rigtige. Jeg trykkede på mange knapper på de forskellige opgange, for jeg kunne ikke huske, hvad jeg hed, fortæller hun.

Her kan du se, hvordan det ser ud, når en person får et krampeanfald. Trine Ruby Andersen, der har prøvet det, giver her sine råd til, hvordan man skal hjælpe. Video: Thomas Jørgen Seerup

Da Trine Ruby Andersen langt om længe fandt sin egen opgang, mødte hun en dame, der bor i samme opgang.

Heller ikke hun stoppede ifølge Trine Ruby Andersen op for at hjælpe.

- Hun gik lige forbi mig, og jeg fulgte med ind.

- Jeg kan huske, at min nevø kom springende ned ad trappen. Han havde set mig stå med hovedet mellem benene og støtte mig op ad muren udenfor gennem vinduet, og min steddatter råbte: ”Ring 112”, mens damen fra opgangen spurgte: "Hvorfor?", fortæller Trine Ruby Andersen.

Gik ned ad kirkegulvet med blåt øje

På hospitalet kom Trine Ruby Andersen sig heldigvis hurtigt.

Her fandt man ud af, at hendes anfald skyldtes epilepsi, og to dage efter sit krampeanfald kunne Trine Ruby Andersen gå ned ad kirkegulvet med sin mand, Karl, og med et stort, blåt og hævet øje.

Men episoden blev ved med at nage hende.

Derfor har Trine Ruby Andersen nu delt sin historie på Facebook, med en opfordring om, at man ikke skal holde sig tilbage, når man ser et andet menneske, der har brug for hjælp.

Især epileptikere er afhængige af andres hjælp, når de får et anfald, lyder det.

- Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at et anfald ser modbydeligt ud, og at man kan være bange for at gøre noget er forkert, men ring 112, og bliv hos den her person. Det er rigtig mange, som bliver trætte oven på sådan et anfald. De vil sove, og det er ikke godt, hvis man har fået hjernerystelse, for en hjernerystelse kan vokse sig meget større, når man sover, siger Trine Ruby Andersen.

Opslaget, der er delt over 200 gange, har fået flere til at skrive til Trine Ruby Andersen.

Blandt andet henvendelser fra personer, der har epilepsi tæt inde på livet, lyder det.

Langt de fleste skriver, at de oplever, at folk generelt er gode til at træde til og hjælpe, men en del skriver også, at de har oplevet det samme som Trine Ruby Andersen.

Og hos Epilepsiforeningen overrasker det heller ikke sygeplejerske Lotte Hillebrandt, at nogle mennesker vælger ikke at hjælpe. 

- Det undrer mig ikke, for det ligger i sammenhæng med det, man ser, når man taler om behov for førstehjælp. Folk bliver simpelthen i tvivl om personen, der har brug for hjælp, er fuld, eller om vedkommende er påvirket af stoffer, og så tænker de, at det nok ikke vedrører dem, siger hun.

Sådan giver du førstehjælp ved krampeanfald

 1. Beskyt personen mod skade

  Vær rolig. Anfaldet gør ikke ondt og går ofte over af sig selv i løbet af tre minutter.

  Beskyt hovedet mod stød og slag, ved eksempelvis at lægge en trøje eller lignende under hovedet. Fjern også genstande, som personen kan slå sig på.

 2. Lad personen krampe

  Hold ikke personen fast, for det stopper ikke anfaldet, og stik ikke noget i munden på personen, for det ødelægger tænderne.

 3. Sørg for, at vedkommende kan klare sig

  Når kramperne er ophørt, så sørg for frie luftveje ved at lægge personen om på siden, og bliv ved personen til bevidstheden er vendt tilbage, og vedkommende kan klare sig selv.

 4. Ring eventuelt 112

  Tilkald 112, hvis kramperne varer i mere end fem minutter, anfaldet sker under badning, hvis anfaldet gentager sig eller hvis personen er kommet til skade.

  Ring også til 112, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre.