Sundhed

Dit ansigt afslører, om du er syg

Vi kan spotte sygdomstegn ud fra mund, øjne og hud, viser en ny undersøgelse.

Ser du blegere ud end normalt, eller hænger dine øjenlåg? Så er det et tegn på, at du har en influenza under opsejling - og det kan du ikke skjule for dine omgivelser.

Helt almindelige mennesker er nemlig i stand til at afkode, hvornår andre er syge, ud fra ansigtet. Det viser en ny undersøgelse fra svenske Karolinska Instituttet.

- Vi kan opfange diskrete tegn fra huden, øjnene og munden. Og vi bedømmer folk som syge ud fra de tegn, siger lektor John Axelsson, der er en af forskerne bag den nye undersøgelse, til Washington Post.

Bleg hud, hængende øjenlåg, hævet ansigt og røde øjne er bare nogle af de tegngivere, der kan afsløre, om du er syg og dermed kan smitte andre.

Forsøgspersoner blev gjort syge

I undersøgelsen fik otte mænd og otte kvinder en indsprøjtning med bakteriemolekylet lipopolysaccharider, som fik deres immunforsvar til at reagere, som havde de influenza. Mellem 10 minutter og 2 timer senere blev der taget et billede af deres ansigt, på det tidspunkt de følte sig mest syge.

Det billede blev så lagt i en bunke med et tidligere billede, hvor forsøgspersonerne var raske og indsprøjtet med et placebostof. En gruppe på 60 universitetsstuderende fik vist ét billede ad gangen og skulle efter fem sekunder vurdere, om personen på billedet var syg eller rask. Her viste det sig, at de universitetsstuderende havde større sandsynlighed for at bedømme rigtigt ud fra billederne end ved rent tilfældige gæt.

Ud af 1215 gange en universitetsstuderende bedømte en person som syg, ramte vedkommende rigtigt knap 800 gange.

En anden gruppe universitetsstuderende blev bedt om at vurdere, hvilke ansigtstræk der afslørede de syge på billederne.

Ifølge undersøgelsen viste det, at bleg hud og tunge øjenlåg er de tegn, der tydeligst afslører for andre, at du er syg. Her er den fulde liste:

  • Bleg hud
  • Blege læber
  • Hængende mundvige
  • Tunge, hængende øjenlåg
  • Hævet ansigt
  • Røde øjne
  • Mindre glansfuld og uensartet hud
  • Træthedstegn

Opmærksomhed kan sikre færre syge

Allan Randrup Thomsen er uddannet læge og professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved det sundhedsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet. Et af hans specialer er viden om immunforsvaret ved virusinfektioner.

Som læge er han ikke synderligt overrasket over undersøgelsens resultatet, men de små tegn fra ansigtet kan komme os alle sammen til gode.

- Det er da interessant, at man overordnet set kan bruge resultatet til at mindske smittespredning, siger han og henviser til, at man kan bruge det til at spotte en syg, før snotnæsen for alvor løber, og på den måde undgå at smitte unødigt mange.

Men undersøgelsen er mere af en psykologisk interessant karakter og siger noget om forholdet mennesker imellem, end den er brugbar for lægevidenskaben.

- Når man kigger på undersøgelsens resultater, så er det ikke noget, man kan bruge til diagnostisk test af syge. Der er alt for stor usikkerhed. Men det er da en validering af den viden, som lægen brugen til at diagnosticere en sygdom, siger han.