GO'

Tidligere tv-vært kritiserer spilreklame

En nu fjernet reklame fra Danske Spil tager afsæt i en begravelse. Det er morbidt, lyder det fra Claus Elgaard.

- Det er ikke, fordi vi ikke kunne lide din onkel Jørgen, siger en stemme over billederne fra en begravelse i en kirke, hvor en ung pige tørrer tårer væk fra øjenkrogen, mens hendes kæreste har en fodboldkamp kørende i inderlommen.

- Det er bare, fordi det er lørdag eftermiddag. Fordi United spiller mod City. Fordi 4-1 giver odds 26. Og fordi vi er oddsere.

Sådan forløber en reklame fra Danske Spil, som viser en ung mand oddse til en begravelse. En reklame, som tidligere tv-vært Claus Elgaard, der selv har lidt af ludomani, så for nylig i en pause af en fodboldkamp, og som han nu retter en skarp kritik af:

- Den behandler et emne, som er dokumenteret nagelfast: Spil er en problematik for unge mennesker, og så bruger man samtidig af alle steder i hele verden en begravelse som afsæt til den. Det er morbidt. Det er simpelthen for dumt, siger han lørdag i ’Go’ weekend Danmark’.

Normaliserer ludomani

Center for Ludomani bakker op om kritikken og påpeger, at Danske Spils begravelsesreklame sammen med andre spilreklamer er med til at ”negligere” ludomani som et problem.

Centeret har uafhængigt af Claus Elgaards kritik netop skrevet et opråb til Forbrugerombudsmanden og pointeret, at blandt andet begravelsesreklamen fra Danske Spil ”ikke stemmer overens med god markedsføringsskik”.

- Den adfærd, man normaliserer og gør smart, er et stort problem, som ødelægger tusindvis af mennesker i det her land. Det skal vi til at forstå, siger souschef Henrik Thrane Brandt i ’Go’ weekend Danmark’.

Reklamen er fjernet

Danske Spil har ikke ønsket at lade sig interviewe af TV 2, men kommenterer sagen således i et skriftligt svar til redaktionen bag ’Go’ weekend Danmark’:

Reklamen er produceret i 2016 og er en reklame, der har aftjent sin værnepligt. Oddsets reklamer er gennem årene lavet med et glimt i øjet og går ofte til kant. Vi er altid åbne for input og kritik fra fagpersoner, ligesom vi har et grundigt set up omkring produktion af vores reklamer, der blandt andet indebærer tests af reklamerne. Vi anerkender, at begravelsestemaet er sensitivt, men det er aldrig vores ønske at støde nogen.

Derudover oplyser Danske Spil til ’Go’ weekend Danmark’, at reklamen netop er blevet fjernet fra Youtube, og derfor ikke længere kan ses på nettet. De understreger samtidig, at reklamen skulle have været fjernet for lang tid siden, og at det derfor ikke har noget med denne debat at gøre.

Rammer unge

Både Claus Elgaard og Center for Ludomani ser reklamen som udtryk for en større problematik. Nemlig at spilreklamer generelt fylder for meget i det offentlige rum, og at de henvender sig særligt til unge mennesker, som er lettere at påvirke.  

Claus Elgaard har skrevet bogen ’Med livet som indsats – en ludoman taler ud’ om sin egen sygdom og holder nu foredrag blandt andet på efterskoler, hvor han har indtryk af, at mængden af spilafhængige unge er ”eksplosivt stigende”.

- Og så bombarderer man dem med sådan noget her, siger han og ryster på hovedet.

Sidste år havde Center for Ludomani eksempelvist 33 unge mennesker under 18 år i behandling. Et tal som Henrik Thrane Brandt kalder ”dybt problematisk”.

- De bliver yngre og yngre, siger han. 

Både Claus Elgaard og Center for Ludomani mener, at mængden af spilreklamer kræver politisk handling.

- Jeg fatter ikke, at der ikke er nogen politikere, der har taget sagen. Det er en vindersag. Kan du se nogen fra Folketinget rejse sig op og sige, at det ikke er en god idé at lave restriktioner mod reklamer, der ødelægger unge mennesker? Jeg forstår ikke, at det får lov at gå under radaren, siger han.