Sundhed

Nye krav til Lego, Bilka og flere efter TV 2-afsløring om skimmelsvamp

TV 2s undersøgelse viste, at populært legetøj ikke kunne rengøres ordentlig og udviklede kraftig forekomst af skimmel- og gærsvampe.

Hvis man opdager skimmelsvamp i sin bolig, er de færreste i tvivl om, at det absolut ikke er sundhedsfremmende at leve i. 

TV 2 har tidligere dokumenteret, at populært badelegetøj og den verdenskendte Baby Born-dukke udviklede kraftig vækst af sundhedsskadelige skimmel- og gærsvampe, som børn kom i tæt kontakt med. Legetøjet er bygget, så det ikke kan tørre ordentligt efter kontakt med vand, og det giver svampene optimale vækstbetingelser. 

På baggrund af undersøgelserne har Sikkerhedsstyrelsen nu udsendt en skærpelse til Legebranchen under Dansk Erhverv, hvis medlemmer tæller Coop, Dansk Supermarked, Dantoy, Lego, Ikea, Top-Toy og BabySam få at nævne nogle få. 

Skærpelsen påbyder fabrikanter og importører at vedlægge en dansk vejledning om hygiejne og korrekt rengøring af legetøjet til forbrugeren, så der ikke opstår forekomst af skimmelsvamp.

- Vi har valgt at indskærpe over for branchen, at der skal stå i brugsanvisningen, hvordan legetøjet skal gøres rent. Vi kunne jo desværre se, at der i legetøj udviklede sig skimmelsvamp, fordi legetøjet ikke blev tømt for vand og rengjort, siger teamleder Lone Brose fra Sikkerhedsstyrelsen i et skriftligt svar til TV 2. 

Eksperter siger, at skimmelsvampe kan give åndedrætsbesvær, hovedpine og andre gener. Hvis man er allergiker, kan eksponering være livsfarligt. 

- Mange typer legetøj udsættes for fugt, enten fordi det tages med i bad eller fordi det er konstrueret til, at der hældes vand eller andre væsker ind i det. Hvis legetøjet ikke rengøres efter brugen, er der risiko for, at der dannes skimmelsvamp eller bakterievækst inden i legetøjet, skriver Sikkerhedsstyrelsen i skærpelsen til Legebranchen.

Lone Brose tilføjer: 

- I reglerne er der et krav om, at produkter og legetøj skal være sikkert ved forudsigelig brug. Det er forudsigelig brug, at man bruger eksempelvis badeænder i forbindelse med vand. 

Afstemning

Vil du smide dit barns badedyr ud, hvis der er skimmelsvamp i det?

Mødregruppen havde godt set de sorte flager

I Søborg har TV 2 tidligere besøgt en mødregruppe, hvor mødrene kendte de små badedyr, som kan suge vand ind og sprøjte det ud.

Her havde Marie Møberg Hansen fra gruppen godt lagt mærke til de sorte plamager, som kom ud af badedyrene, når man trykkede på dem, men hun troede bare, at det var skidt.

- Jeg var meget overrasket, og det var meget ulækkert. Jeg har det ret svært med det, for min 4-årige søn er så glad for dem, siger hun. 

Selvom de sorte skimmelsvampe ikke altid kommer i munden, så kommer de også ud i vandet.

De er søde udenpå, men kulsorte indeni. Skimmelsvampen lever i bedste velgående i dit brugte badedyr. Video: Kasper Søby Jensen & Kasper Søby

- Det er faktisk lidt ulækkert, at man kan købe noget, som er til børn, og som så får udviklet sådan noget skimmelsvamp, siger Marie Møberg Hansen.

Distributører efterkommer skærpelse

En af distributørerne af salg af legetøj i Danmark er Dansk Supermarked, som blandt andet omfatter Netto, Bilka og Føtex.

Her fortæller kommunikationskonsulent Nanna Louise Knudsen, at Dansk Supermarked har indskærpet for sine leverandører, at der nu skal følge en rengøringsvejledning med legetøjet. 

- Vi har en tæt dialog med vores leverandører, og da Sikkerhedsstyrelsen over for hele detailbranchen har indskærpet, at der skal følge en rengøringsvejledning med ved særligt legetøj, har vi naturligvis gjort, hvad vi kunne for at informere vores leverandører, siger hun til TV 2.

Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop bekræfter også, at de har modtaget skærpelse fra Sikkerhedsstyrelsen. Han siger, at de har orienteret deres leverandører. 

Coop består blandt andet af Kvickly, Irma, Superbrugsen og Fakta. 

Sikkerhedsstyrelsen planlægger en kontrolindsats på området i foråret for at følge op på om de nye krav efterleves.