31-årig DJ begejstrer med video med dement morfar: - Han er min bedste ven
For seks måneder siden satte 31-årige Tiger Sennenwald sig for at lære sin demente morfar bedre at kende. Og deres historie vækker begejstring.
Den ene er DJ og optræder til vilde fester sammen med kendte navne såsom rapperen TopGunn. Den anden er pensionist og dement.
Umiddelbart lyder Tiger Sennenwald og hans morfar, Aage Sennenwald, som et umage vennepar.
Men det er ikke tilfældet.
Det seneste halve år har de to familiemedlemmer på trods af sygdom og den store aldersforskel udviklet et helt særligt og tæt venskab, fortæller Tiger Sennenwald i 'Go' morgen Danmark'.
I håb om at inspirere andre har han lagt en video ud med sig selv og sin demensramte morfar på de sociale medier, og det har udløst hundredvis af skulderklap til dem begge.
Delte video på Facebook
Ifølge Tiger Sennenwald selv havde han ikke et særligt forhold til sin morfar, før han satte sig for at hjælpe ham.
- Det startede med, at jeg ville hjælpe min mor. Hun bor i Jylland og har lidt dårlig samvittighed over, at hun ikke kan se sin far så tit. Og han kedede sig let, når det blev weekend, lyder det fra den 31-årige DJ.
Men da han satte sig for at lære sin morfar bedre at kende, blev det, der startede som en tjeneste, hurtigt til et tæt og gensidigt venskab.
- Han er blevet min bedste ven, og siden vi begyndte at se mere til hinanden for et års tid siden, hænger vi nu ud, så tit vi kan, og ellers snakker vi i telefon to gange om dagen, siger Tiger Sennenwald.
- Både han og jeg bliver forvirrede, hvis vi ikke snakker sammen hver dag, tilføjer han.
Det er ikke kun Tiger Sennenwald, som er begejstret for det forhold, som han har fået til sin 52 år ældre morfar.
Videoen, han har lagt ud, har fået mange hundrede positive kommentarer og reaktioner og mødes med stor begejstring hos blandt andre Alzheimerforeningen.
For demens er et voksende problem, der kræver nye initiativer, lyder det.
Over 70.000 lider af demens
Ifølge den seneste opgørelse fra Nationalt Videnscenter for demens lider mellem 70.000 og 87.000 af demens i Danmark.
Ifølge Else Hansen, der er demensfaglig rådgiver hos Alzheimerforeningen, er historien om Tiger og Aage Sennenwald et godt eksempel på, hvordan man kan takle sygdommen på en rigtig god og anderledes måde.
- Det er et rigtig dejligt initiativ, der gør mig rigtig glad, for det er det, vi prøver at italesætte, siger hun.
De nærmeste bliver også hårdt ramt
Da risikoen for at få en demenssygdom stiger med alderen, og der med årene bliver flere ældre i samfundet, er forventningen, at tallene vil være støt stigende.
I 2040 vil der være mellem 125.000 og 140.000 demente i Danmark, anslår Nationalt Videnscenter for demens.
Derfor er det vigtigt, at andre end de nærmeste pårørende også hjælper til, når familie eller venner rammes af demens, mener Else Hansen.
- Der er i dag rigtig mange, som har sygdommen tæt inde på livet, som gør meget. De har hele tiden den sygdomsramte i tankerne, og de kan sågar selv blive syge af anstrengelserne, så det er fedt at se et barnebarn og en ven gøre noget i situationen, siger hun.
Ser stadig på bagdele sammen
I Tiger og Aage Sennenwalds tilfælde gør de helt konkret det, at de taler i telefon sammen hver dag, tager på små ture og bladrer i gamle fotoalbum sammen.
Det kan sagtens kombineres med Tiger Sennenwalds travle liv som DJ, og han gør det gerne.
For han kan mærke, at det gør en stor forskel for hans morfar.
- Han er rigtig glad hver gang, han ser mig. Han får næsten altid tårer i øjnene, når vi mødes, og det gør også mig glad, fortæller Tiger Sennenwald.
- Han sidder rigtig meget alene. Han er i et dagcenter alle hverdage, men han er alene om aftenen, og i weekenderne slår det helt klik. Han er så forvirret, så om søndagen laver jeg noget med ham, men om lørdagen er han bare alene. Der ringer jeg til ham to-tre gange, siger han.
Én situation husker Tiger Sennenwald tilbage på som noget helt særligt.
- Han sagde noget til mig, da vi var på Bakken i sommer. Det er med i den video, jeg har lagt op. Vi sidder og kigger på damer, og jeg sagde til ham, at han er en værre en, fordi han ser efter den unge dames bagdel. Og så sagde han, at når man først holder op med at se på flotte piger, så er man blevet for gammel, genfortæller Tiger Sennenwald.
- Er det ikke perfekt sagt? spørger han med et smil.
Herunder kan du se hele videoen:
Du skal ikke trække dig
Else Hansen fra Alzheimerforeningen mener, at folk som Tiger Sennenwald gør det helt rigtige.
En lille tur i byen, en gåtur i skoven, en kop kaffe eller et kort besøg, hvor man lytter til musik sammen, kan gøre underværker for en person, der lider af demens.
- Det kan godt være, at den demente ikke kan huske, at han eller hun har været på Bakken, men den følelse af at have været glad, den følger med. Den bliver i kroppen, så man skal blive ved med at gøre ting sammen. Man skal ikke trække sig, hvis naboen eller en ven bliver syg, lyder rådet fra Else Hansen.
For Tiger Sennenwald kom det helt naturligt, da han først kom igang med at tilbringe mere tid sammen med sin morfar.
- Mange af mine venner har mødt ham, og hver gang morfar møder nogen, jeg kender, så er han helt oppe og køre. Han synes, det er så spændende. Jeg håber, at vi til sommer kan tage til koncerter med nogle af mine venner, siger han.
Indtil da håber Tiger Sennenwald, at den video, han har lagt ud, vil være med til at inspirere andre.
- Jeg har lige lagt den video ud, og jeg har fået så mange positive beskeder om det. Der er nogen, der skriver, at de også vil ses lidt med deres bedsteforældre. Det er godt, slutter han.