23-årig blev kaldt doven - så smed hun 35 kilo på halvandet år
Svært overvægtige sættes i bås som dovne eller viljesvage personer, der ikke har nogen rygrad, men det passer ikke, lyder det nu fra forening.
Træning, kostplaner og mange forskellige slankekure.
23-årige Christina Jensen syntes selv, at hun havde prøvet alt, men det, der syntes at virke for alle andre, virkede bare ikke for hende.
Kiloene ville ikke af, og det var hårdt. For mens hun kæmpede, kaldte folk hende doven, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.
I dag, halvandet år og 35 kilo senere, har Christina Jensen dog fundet ud af, hvad der var galt - med hende selv og alle andre.
Med hjælp fra en træner knækkede hun koden.
Før vejede Christina Jensen 125 kilo. Nu vejer hun 90, og hun er godt på vej mod målet: 60 kilo.
- Dengang var det sådan, at selvom jeg gjorde en helhjertet indsats for at tabe mig, så blev det lidt halvhjertet, for jeg følte ikke, at jeg kunne finde ud af det, og jeg følte mig usikker og tænkte på, om folk kiggede, siger Christina Jensen.
Træner: Hun er ikke den eneste
Det var netop det, der var gået galt for Christina Jensen.
Sådan lyder det fra Per Nielsen, der er fysisk træner og formand for Adipositas Foreningen, der hjælper mennesker, der kæmper med svær overvægt.
Ligesom de fleste andre danskere havde Christina Jensen en helt forkert opfattelse af, hvad overvægt skyldtes, og hvad der skal til for at slippe af med den.
- Man behøver ikke tælle kalorier, gå på en fancy diæt eller følge et stramt træningsprogram. Man skal bare have en forståelse for, hvordan fedtet aktivt forsøger at bevare sig selv, siger Per Nielsen.
Han mener, at der er noget galt i den måde, som danskerne ser overvægt på.
Træner: Danskerne ved for lidt om overvægt
Per Nielsen har arbejdet med svært overvægtige personer i syv år og oplever, hvordan mennesker sættes i bås og sågar bliver råbt ad på gaden.
- Det er noget, jeg møder hver dag. De personer, der møder ind i min klinik og ønsker hjælp, har det, ligesom Christina beskriver det. Det er spot on i forhold til, hvordan de har det og føler sig hver dag, siger Per Nielsen.
Som han ser det, så mødes de svært overvægtige med skepsis, fordi danskerne er uvidende om overvægt.
- Det handler ikke om, at man bare skal tage sig sammen og spise lidt mindre og bevæge sig mere, siger Per Nielsen, der kalder opfattelsen for "oldnordisk".
Overlæge: Svær overvægt er en kronisk sygdom
Per Nielsen er ikke den eneste, der mener, at danskerne har fået noget galt i halsen.
Ifølge Jens-Christian Holm, der er overlæge ved enheden for overvægtige børn på Holbæk Sygehus, har tidligere udtrykt, at en stor andel af danskerne er uoplyste, når det gælder sygdommen svær overvægt.
En ny undersøgelse viser, at 82 procent mener, at overvægt er selvforskyldt, men det er ikke sandt, lød det fra overlægen.
- Folk har ikke forstået, at svær overvægt er en kronisk sygdom, sagde Jens-Christian Holm i forbindelse med undersøgelsen.
Er man svært overvægtig, kræver det en stor indsats at tabe sig. Man skal have lagt en komplet plan for hele ens liv, hvis man skal tabe sig, og kroppen vil kæmpe imod.
Fedtet vil aktivt kæmpe for at bevare sig selv
Det er det, som Per Nielsen forklarer alle dem, der kommer til ham for at tabe sig.
- Man skal forstå, hvordan fedtet aktivt prøver at bevare sig selv. Hvis kroppen oplever underskud, så vil den aktivt kæmpe imod vægttabet, så det handler i sidste ende om, hvordan man kan få en hverdag, hvor man aktivt kan spise uden hele tiden at tænke på, hvad man indtager. Det skal blive til en vane, der kan vare hele livet, siger han.
- Forstår man ikke det, så er det noget, man bare overhovedet ikke skal udtale sig om, lyder det fra Per Nielsen i 'Go' morgen Danmark'.
For der er mange, der kæmper med vægten, ligesom Christina Jensen, og det er hårdt, når de samtidig skal kæmpe med andres holdninger, siger han.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er 47 procent af den danske voksne befolkning overvægtige - det vil sige, at de har et BMI, der ligger over 25.
Ud af dem er 13 procent svært overvægtige med et BMI på over 30, og Christina Jensens BMI lå på den anden side af 40, da hun mødte Per Nielsen første gang.
Hun skulle følge to regler
I Christina Jensens tilfælde viste det sig, at middagstallerkenen var en af de helt store syndere.
- Jeg spiste alt for store og alt for mange portioner, siger hun selv.
Efter at have dannet sig et overblik over hendes liv, lagde Per Nielsen derfor en træningsplan, hun skulle følge sammen med to enkle regler:
- Jeg giver ikke en decideret kostplan, men i den plan Christina har fået, kan vi eksempelvis se på, hvordan og hvor meget hun spiser, og til aftensmad har jeg sagt, hvordan tallerkenen skal se ud. Hun må gerne spise to portioner, men der en regel om, at der skal gå 20 minutter før anden omgang, siger han.
Derudover aftalte Per Nielsen med Christina Jensen, at hun skulle gå 10.000 skridt om dagen. Det var sådan, hun kom igang.
I dag har Christina Jensen vænnet sig til at spise mindre portioner og flere grøntsager, og hun træner fem gange om ugen.
Per Nielsen tror, at hun vil holde kursen.
- Ifølge statistikken er der ikke særligt mange, der kan holde det. Men når man har været igennem sådan et langt forløb, som Christina har været, så tror jeg på, at hun kan fortsætte med de her ting, som er kommet ind på den lange bane. Og hendes forudsætninger er markant større. Vi andre kan jo ikke sætte os ind i den smerte, som de har, de svært overvægtige, slutter han.