Seerne advarede kok i 'Go' morgen Danmark' om orm i fisken
Seerne fik måske kaffen galt i halsen, da en orm kravlede frem på stegepanden på direkte tv. De findes dog i de fleste fisk, fortæller marinbiolog.
Det er ikke altid, det går som planlagt, når der skal laves mad på direkte tv.
Det kan Theis Brydegaard, der er køkkenchef på restaurant Nabo, nu skrive under på.
Midt under tilberedningen af en ret i 'Go' morgen Danmark' kravlede en lille hvid orm nemlig ud af et af de fiskestykker, der lå og stegte på panden.
Ormen fik ikke sine 15 minutters berømmelse, men den nåede at få et par minutter på hver side, mens fisken blev stegt for rullende kameraer. Episoden har fået flere seere til at reagere.
- Spis ikke fisken. Så en levende orm under stegning på panden, lyder det eksempelvis fra en seer på Facebook.
- Der kravler en orm ud, hvor de to fileter støder sammen på midten af panden, skriver en anden.
Derudover har flere ringet til TV 2 og 'Go' morgen Danmark' for at advare om den uvelkomne gæst.
Kok: Det er ikke ualmindeligt, at det sker
Theis Brydegaard, der er tidligere michelinkok, takker for de mange 'advarsler'.
Det er netop derfor, man altid skal tilberede fisk, inden man spiser dem, lyder det.
- I torsk og lignende fisk kan der altså være parasitter i, og man kan ikke se dem, for de er inde i kødet, og så kommer de ud, når man varmer fisken, siger Theis Brydegaard.
- Det er derfor, man skal fryse en fisk, inden man bruger den til sushi, for så dør de nemlig, tilføjer han.
Orme er mere almindelige, end folk går og tror
Jens Peder Jeppesen, der er akvariechef og marinbiolog på Øresundsakvariet ved biologisk institut under Københavns Universitet, giver kokken ret.
Parasitter og orme er meget almindelige.
Typisk finder man tre typer parasitter i fisk: marine-rundorme, ikter og bændelorme.
De er ikke farlige at spise, hvis fisken tilberedes ordentligt, og har du spist fisk, har du sikkert også spist en orm eller to uden at opdage det, lyder det.
- Det, vi ser her, er en torskeorm, som har det med at krybe ind i musklerne på fisken, lyder det fra Jens Peder Jeppesen.
- De er nok mere almindelige, end folk lige går og tror. Jeg er jo havbiolog, og jeg skal ikke sidde og dissekere de sildefileter, som folk sidder og spiser, når jeg er til julefrokost, men de er der, siger han.
Finder han en torskeorm som den, der kravlede frem på skærmen, står marinbiologen dog af. De kan blive helt op til otte centimeter store.
- Alle fisk har nok orm i sig et eller andet omfang, men når de ligefrem kravler ud af kødet, så vælger jeg personligt at give fisken til katten, for så bliver det lidt for ubehageligt at tænke på, siger Jens Peder Jeppesen.
Sådan skal du tilberede en fisk
Eksemplet viser dog meget rigtigt, hvorfor det er vigtigt, at fisk tilberedes ordentligt, lyder det.
Parasitter kan trænge ud i menneskers tarmsystem og ind i bughulen og give bughindebetændelse, og torskeormen er sågar mistænkt for at kunne bore sig vej ud gennem tarmvæggen for at sætte sig fast i blodvejene og forårsage en blodprop.
Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at rå fisk altid forarbejdes, så parasitterne i fisken bliver dræbt, inden man spiser fisken.
Det gør man ved at stege, koge, grille, varmrøge, salte eller marinere fisken.
Vil man spise rå fisk, skal fisken forinden have været frosset ned til minus 20 grader celsius i mindst 24 timer.
Letsaltning, koldrøgning, gravning eller en let marinering er derimod ikke nok til at dræbe parasitterne, skriver Fødevarestyrelsen.