GO'

25-årig har skrevet sig ind i eliten - læses af millioner verden over

Mette Peleikis' fobi styrede hendes liv, indtil hun begyndte at skrive historier. I dag kan hun leve af det og har stor succes i udlandet.

Det lå bestemt ikke i kortene, at Mette Peleikis fra Viborg skulle blive en anerkendt forfatter med en stor fanskare i udlandet.

For blot få år siden lå hun sygemeldt i tre år med angst og depression, lammet af sin fobi. 

Mette Peleikis lider af emetofobi - en fobi, der gør, at hun har en intens, irrational angst for opkastning.

- Jeg har haft det siden, jeg var seks år gammel. Jeg tror, det startede med, at jeg havde et ganske almindeligt sygdomsforløb, hvor jeg havde en voldsom oplevelse med at kaste op, men hvor jeg ikke var forberedt på det. Det gjorde mig rigtig forskrækket, og min mors reaktion var, at hun blev meget overrasket, og det forstærkede min egen oplevelse. Siden har jeg simpelthen været så bange for, at det skulle ske igen, forklarer hun  i 'Go' morgen Danmark'.

Fanget i en boble af rædsel

Fobien prægede Mette Peleikis' liv i mange år. I teenageårene begyndte den at forhindre hende i at være sammen med sine venner, og med årene blev det så slemt, at hun næsten ikke turde gå uden for en dør.

Mette Peleikis var bange for at miste kontrollen. Til sidst endte det med en sygemelding i tre år.

- Jeg turde ikke tage ud og handle, som ganske almindelige mennesker gør. Lejligheden var det eneste sted, jeg var sikker. Jeg havde selvmordstanker, og det påvirkede alle tænkelige aspekter af mit liv. Monsteret ville ikke lade mig gøre det, jeg ville. Jeg følte mig fanget i min egen lille boble af rædsel. Ja, det var rigtig svært, fortæller hun.

Tjener 25.000 kroner om måneden efter skat

Nu ser hverdagen dog helt anderledes ud for den 25-årige jyde.

På få år har Mette Peleikis skabt sig et stort navn på verdens største platform for interaktiv fiktion, Episode Interactive, der har over 8,3 millioner registrerede brugere.

Hvor Mette Peleikis før knapt nok turde gå uden for en dør, tjener hun nu hver måned mellem 25.000 og 35.000 kroner efter skat på sine historier og får fanbreve ind ad døren.

- Det er jo skørt, men også en meget stor oplevelse. Jeg får nogle gange fanmails fra folk. De sender breve til mig, fordi de ser op til mig, og jeg er åbenbart en inspiration for folk, der gerne vil skrive, siger Mette Peleikis.

Fire milliarder kapitler

Episode Interactive er sikkert ikke et navn, mange danskere kender, men det er stort i blandt andet USA.

Det er en app til mobiltelefonen, som fungerer som et fortællingsnetværk og en platform, hvor det overlades til brugerne at bestemme handlingen gennem de valg, de træffer med den hovedperson, de 'spiller med'.

Og det er der mange, der gør.

App'en, der er udviklet i San Francisco, er på tre år vokset til at indeholde over 73.000 historier med i alt fire milliarder kapitler svarende til cirka 600.000 timers spiltid.

Nogle bruger universet som underholdning. Andre gør som danske Mette Peleikis; de skriver deres egne historier.

Mettes kapitler er læst 65 millioner gange

Ifølge Mette Peleikis skriver man historierne i kapitler.

Hendes forfatternavn er miss Monarch, og hun udgiver en eller to tekster hver uge.

Ligesom Youtube honorerer sine youtubere, får hun andel i de reklameindtægter, som Episode Interactive tjener, når folk læser hendes historier. Og Mette Peleikis' historier har rigtig, rigtig mange læsere.

Kapitlerne i hendes i alt otte historier er læst 65 millioner gange, og udover Episode Interactives officielle forfatterprofil er Mette Peleikis den forfatter, der har flest følgere i verden.

Hendes Instagram taler for sig selv. Over 150.000 personer følger Miss Monarch og de historier, hun udgiver.

Mette Peleikis har sågar skrevet kontrakt med Episode Interactive om at udgive to af sine historier, fortæller hun.

- Det er hovedsageligt kærlighedshistorier, jeg skriver. Der synes jeg, det største publikum er. Jeg har ikke selv den helt store erfaring i kærlighedslivet, for jeg har kun haft én kæreste hele mit liv, men på en måde er det sjovt at udforske andre scenarier - scenarier, som man kun kan drømme om i dag, siger Mette Peleikis.

Mette Peleikis tjener over 25.000 kroner efter skat på at lave historier til verdens største platforme for interaktiv fiktion, Episode Interactive, der har over 8,3 millioner registrerede brugere. Video: Thomas Jørgen Seerup

På en måde er historieskrivningen også en måde at flygte fra virkeligheden på, lyder det. Det har den 25-årige viborgenser haft brug for.

For fire år siden så hendes verden som nævnt nemlig helt anderledes ud.

Modtager fanbreve fra hele verden

I dag er alting forandret. For Mette Peleikis blev historieskrivningen en måde at komme ud af sin boble.

I januar tog hun det afgørende skridt og rykkede ud af lejligheden og ned på et kontor - samme sted som hendes kæreste. Her skriver hun historierne til sine mange følgere.

- Det blev en måde at komme ud af min lejlighed på og noget, jeg kunne bruge min tid på. Det endte med, at mine historier blev læst så mange gange, at jeg begyndte at kunne leve af det, og succesoplevelsen gav mig en bekræftelse af, at der var noget, jeg var god til. Det havde jeg brug for for at komme i gang igen, siger den unge forfatter.

Mette Peleikis modtager fanbreve fra hele verden, men ikke fra Danmark.

Hendes følgere bor hovedsageligt i USA. I Danmark er hun stadig et ukendt navn.

- Det er sjældent, at jeg møder nogen, som bruger det (Episode Interactive, red.). Jeg har nogle få følgere, men det er måske en håndfuld danskere, lyder det fra Mette Peleikis.

Ønsker at skrive en rigtig bog

Mette Peleikis har ingen planer om at stoppe med at fortælle historier. Faktisk håber hun, at hun med tiden kan skrive en rigtig bog.

- Jeg er kommet ud i et forfatterskab, og jeg føler mig succesfuld i det, jeg gør, og behøver ikke længere bekymre mig om min fremtid, siger hun.

- Jeg overvejer dog også, hvordan det ville være at skrive en rigtig bog, hvor jeg kan prøve at skrive på en anden måde, for interaktiv historiefortælling er en helt anden form for forfatterskab, og jeg vil gerne kunne gå i detaljer med beskrivelser, men det må vente. Lige nu er episoderne min indkomst, slutter den 25-årige.