Er der en læge til stede?

Gæt med i Hans Pilgaards nye vidensquiz: Hvad fejler disse personer?

Kan du stille de rigtige diagnoser? Test dig selv her.

Et par klik på nettet, og dit kriller i halsen kan pludselig være forkølelse, kighoste eller kræft.

For 85 procent af den danske befolkning er søgemaskiner på nettet den første læge, der konsulteres, når der er tegn på sygdom. Det viser en analyse lavet af Epinion i 2017.

Især kvinder topper tendensen med at benytte sig af digitale lægeleksika som Google, Sundhed.dk, Netdoktor og Sygebørn.dk. Af dem anvender hele 9 ud af 10 nemlig nettet til at blive klogere på sygdom og sundhed.

Quiz selv med om rigtige patienter

Men bliver både mænd og kvinder også klogere af at bruge søgemaskinerne som første front af praktiserende lægevidenskab?

Det undersøger TV 2s nye vidensquiz ’Er der en læge til stede?’.

Her styrer Hans Pilgaard slagets gang, når et hold på tre læger dyster i diagnoser overfor tre helt almindelige mennesker, som kender hinanden fra arbejdet, skolen, familien eller fritiden.

I det ene hjørne har lægerne deres lange uddannelse og faglighed som våben. I det andet hjørne står hele internettet til rådighed. Og måske bliver begge hold klogere undervejs.

Prøv selv, om du kan stille de rigtige diagnoser i quizzen nedenfor. Patienterne er virkelige, men deres navne er ændret.

’Er der en læge til stede’ sendes mandage på TV 2 og på TV 2 PLAY.

QUIZ: Hvad fejler patienterne?

 1. Camilla var som 9-årig på to ugers badeferie på Sicilien med sin familie. Her badede de morgen og aften, var konstant i badetøjet, og alt var dejligt. Men da Camilla kom hjem, begyndte hun at føle sig utilpas, svag og fik ondt i ryggen. Hendes mor sagde tilmed, at man nærmest kunne se lige igennem Camilla, fordi hun var så tynd.

  Du har 0 rigtige

 2. Anne er 20 år, arbejder som portrætfotograf og bor i København. For to år siden blev hun sengeliggende i to uger med feber. Hun fik ondt i muskler og led, blev meget tørstig og drak masser af vand. I dag lever Anne stadig med sygdommen, som hun får medicin for.

 3. Da Alexander var 14 år, var han meget aktiv og spillede tennis i fritiden. En dag fik han en dyb, kraftig og tør hoste, som ikke ville gå væk. Det gjorde ondt at ligge på siden, og Alexander måtte blive hjemme fra skolen i næsten to uger.

 4. Da Karen gik i 1. klasse, fik hun meget ondt i maven. Hun begyndte at spise mindre og føle sig slidt. Hun fik blødninger i tyktarmen og modtager i dag immundæmpende medicin. Hun skal desuden undgå at blive våd og kold om vinteren.

 5. Susanne havde aldrig haft problemer med synet, men for to år siden måtte hun misse med øjnene og koncentrere sig ekstra meget for at kunne læse. Hun blev plaget af hovedpine og blev overfølsom for lys. En dag fik hun et anfald af så stort ubehag, at hun måtte tage hjem fra arbejde og sove.

 6. Da Jacob var 24 år, var han udvekslingsstudent i Italien. Her boede han sammen med to piger i et kollektiv uden opvaskemaskine. En dag følte Jacob sig svag og udmattet. Han tænkte selv, at han nok bare trængte til nogle ekstra vitaminer, men måtte til sidst sendes hjem til Danmark på grund af farligt høje levertal.

 7. Kort efter, Kasper var begyndt i skole som 5-årig, viste noget sig at være galt. Han kom træt og udmattet hjem, blev tyndere og havde meget ondt i maven. Han havde også meget luft i maven, tynd afføring og kvalme.

 8. Christian har haft dårlig nattesøvn, så længe han kan huske. Selv efter en lang nat i sengen, er han uoplagt og nødt til at snige sig til små lure i løbet af dagen. Nogle gange har han oplevet, at hele kroppen har været lammet, når han vågner.

 9. Maria var 19 år og arbejdede som lærling i en frisørsalon, da hun blev stærkt udmattet og svimmel. Hun troede, at det var dårlig kondi, men orkede ikke at træne. Hun havde dårlig appetit, blev deprimeret og sygemeldt i tre uger. Med behandling kom hun dog hurtigt på benene og har siden været frisk.

 10. Suleima har siden gymnasiet døjet med stærke menstruationssmerter og smertefuld afføring. Det er så slemt, at hun næsten besvimer fra smerterne og ofte må blive hjemme. Først efter mange år fik hun sin diagnose, og lægerne mener, at hun skal opereres.

 11. For to år siden dyrkede Helene ofte hård styrketræning. Ved siden af fik hun job i en tøjbutik, men mærkede hurtigt, at det var smertefuldt at arbejde med højre arm højt i vejret. Under styrketræningen virkede den højre arm desuden svagere end den venstre.

 12. Som kajakroer på eliteplan træner Nina normalt meget hårdt. Men sidste sommer følte hun sig mere træt end normalt. Hun opdagede et rødt udslæt på foden, som senere forsvandt. Kort efter deltog hun i det nordiske mesterskab, men kunne ikke helt følge med som hun plejer: Hun blev for træt og fik udstrålende smerter i benene.