Er der en læge til stede?

For 5 år siden søgte danskerne efter 'influenza' på nettet - her er de 10 mest søgte diagnoser

Nederst i artiklen kan du se en liste over de 10 mest søgte sygdomme.

I en statistik over de sygdomme, som danskerne googlede mest i 2017, ligger stress nu nummer et.

Det viser en liste, som Google har lavet for TV 2.

I 2013 var det virussen influenza, som danskerne søgte mest information om, og dengang var stress slet ikke at finde i top 10.

Hos Stressforeningen kender formand Manu Sareen godt til den øgede interesse for stress blandt danskerne.

- Vi får rigtig mange henvendelser. Det er næsten ligefrem proportionalt med antallet, der googler stress, siger han til TV 2.

De mange henvendelser har gjort det svært for Stressforeningens medarbejdere at rådgive danskerne om symptomerne, når de ringer til den frivillige forening.

Lyt til kroppen

Men på trods af den store virtuelle interesse for stress er danskerne ikke bekendte med, hvad der gør, at man har stress.

- Folk ved ikke rigtig, hvad stress er. De er derfor nysgerrige på, om de har stress. Det næste er så, hvad man skal gøre ved det, og om der er nogen former for behandling, fortæller seniorforsker i stress Bo Nellestrøm til TV 2.

Når danskerne oplever stressrelaterede symptomer, kan det skyldes, at det kan være svært at leve op til de krav, der er ude på arbejdsmarkedet. For eksempel når man har fri fra arbejdet, formår man ikke altid at koble af.

Telefonen er hele tiden inden for rækkevidde, hvilket gør det muligt konstant at holde øje med opkald og beskeder.

- Det siger noget om, at de krav, der bliver stillet til folk ude på arbejdsmarkedet, er stigende. Det kan alle ikke leve op til, lyder det fra Bo Netterstrøm.

Han gør opmærksom på, at det er vigtigt at lytte til sin krops signaler, så man er observant på eventuelle symptomer, der kan føre til stress.

- Folk trækker den for længe, så man piner sig selv til et sammenbrud i stedet for at stoppe op og tænke over, hvad man skal gøre for at forebygge stress.

Afstemning

Har du prøvet at google sygdomme og symptomer?

Unge bliver stressede

Men stress går ikke kun udover folk på arbejdsmarkedet.

Unge helt ned til folkeskolen oplever et samfundsmæssigt pres. Det sker fra politisk side, da man vil have unge hurtigere igennem uddannelserne. Derudover giver de sociale medier også anledning til stress. Her bliver der opstillet skønhedsidealer, som de unge forsøger at leve op til.

- De unge mennesker er så meget på, at de glemmer at slappe af. De skal i dén grad præstere i skolen og på de sociale medier, siger Bo Netterstrøm.

Og han er ikke alene om sin bekymring. Manu Sareen mener også, at der er et stort pres på både unge og voksne. Han efterlyser en mere åben dialog omkring stress.

- Det allerstørste problem, vi oplever med stress, er, at det er tabuiseret. Stress bliver opfattet som et kæmpe svaghedstegn, siger Manu Sareen.

Patienter googler ofte symptomer

Det er ikke kun stress, danskerne søger efter, når de bruger internettet til at få klarhed om deres skavanker. 85 procent af den danske befolkning bruger søgemaskinerne som den første konsultation, når der er tegn på sygdom.

Det viser en analyse lavet af Epinion fra 2017.

Lægeforeningens næstformand, Michael Dupont, mener, at danskernes nysgerrighed for eventuelle symptomer er en god ting.

- Vi kan kun være glade for, at folk er godt forberedt og selv undersøger, hvad det kan være og ikke kan være. Og vi læger hører jo selv med til de 85 procent, der googler, siger han.

Michael Dupont erkender, at patienternes egne søgninger til tider kan skabe misforståelser. Men i så fald er det sjældent værre, end at lægen ”må prøve at rette på det”, som han udtrykker det.

Nedenfor kan du se listen over de 10 mest googlede sygdomme.

De 10 mest googlede sygdomme

  1. Stress

  2. Svamp

  3. Diabetes

  4. Angst

  5. Allergi

  6. Depression

  7. ADHD

  8. Demens

  9. Lungebetændelse

  10. Diarré

Kilde: Google