Danskernes mest googlede sygdomme sidder ikke kun i kroppen

Der er kommet en flydende grænse mellem, hvornår man arbejder, og hvornår man har fri. Det kan i sidste ende føre til angst og depression.

Når danskerne googler efter sygdomme og symptomer, er der én kropsdel, der særligt interesserer mere end noget andet: Hovedet.

Sygdomme, der tager sit udspring i vores hjerne, fylder meget i en liste over danskernes søgehistorik.

Det viser en statistik over de mest googlede sygdomme i Danmark, hvor demens, ADHD, depression, angst og stress indtager top 10.

Listen er lavet af Google for TV 2.

Ingen mentale sygdomme i 2013

Hos Statens Institut for Folkesundhed er man ikke overrasket over, at det er de fem mentale sygdomme, der ligger højtplaceret i danskernes søgehistorik.

- Vi ved, at der er en stigning i både stress, angst og depressive lidelser. Generelt kan vi se en stigning i ensomhed og et fald i livstilfredshed, fortæller seniorforsker i mental sundhedsfremme ved Statens Institut for Folkesundhed Vibeke Koushede til TV 2.

I 2013 viste en lignende måling, at der ingen mentale sygdomme var at spore i top 10. Her lå influenza nummer et.

Vibeke Koushede udtrykker sin bekymring om det samfund, vi lever i. Individuel præstation bliver hyldet ofte på bekostning af fællesskabet.

Derfor har mange i højere grad fokus på at sætte sig selv i et godt lys blandt andet gennem de sociale medier. Det gør, at man ikke giver sig selv tid og ro til at koble af.

Arbejdsmarkedet giver stress

I toppen af listen over de mest googlede sygdomme indtager stress førstepladsen. Det ser man blandt andet på arbejdsmarkedet, hvor der er kommet en flydende grænse mellem, hvornår man arbejder, og hvornår man har fri.

Her kan angst og depression være en af de følgesygdomme, som opstår i kølvandet på et stresset arbejdsliv.

- Stress er et positivt fænomen, der gør, at vi kan klare dagligdagen, men hvis vi ikke giver efter, kan det føre til sygdom, fortæller seniorforsker i stress Bo Netterstrøm til TV 2.

Hos Stressforeningen kender formand Manu Sareen godt til den øgede interesse for stress blandt danskerne.

- Vi får rigtig mange henvendelser. Det er næsten ligefrem proportionalt med antallet, der googler stress, siger han.

Afstemning

Har du prøvet at google sygdomme og symptomer?

Fokus på trivsel

Det er især arbejdslivet, der kan give en stresset hverdag. Her efterlyser Vibeke Koushede en ny kultur, hvor man kan lade sin telefon ligge og ikke tjekke mails og besvare opkald efter arbejdstid.

- Selvom man godt ved, at man gør sig selv en tjeneste ved at koble af indimellem og lukke ned, så oplever mange, at det forventes af omgivelserne, at man er tilgængelig hele tiden, siger hun.

Hos Statens Institut for Folkesundhed har man derfor sat øget fokus på trivsel. Før var man interesseret i, hvad der skabte angst og depression. 

Nu er instituttet mere observante på, hvad der skal til, for at folk trives i deres hverdag, så de indgår i fællesskabet og ikke føler ensomhed.

De 10 mest googlede sygdomme

  1. Stress

  2. Svamp

  3. Diabetes

  4. Angst

  5. Allergi

  6. Depression

  7. ADHD

  8. Demens

  9. Lungebetændelse

  10. Diarré

Kilde: Google