GO'

Mistede benet i en ulykke - nu modbeviser han lægernes dom

Medaljeslugeren Daniel Wagner Jørgensen fik at vide, at han aldrig ville komme til at stå på snowboard igen.

Daniel Wagner Jørgensen har sat sig for at gøre det, ingen dansker har gjort før ham.

For 10 år siden mistede den 24-årige dansker sit højre ben fra knæet og ned.

Senere denne måned skal han som den første dansker nogensinde stå på snowboard ved De Paralympiske Lege i Sydkorea.

Daniel Wagner Jørgensen er spændt, fortæller han i 'Go' aften Danmark'.

- Jeg elsker at gøre det umulige. Jeg elsker at blive sat i en situation, hvor folk siger, jeg ikke kan klare det, og så kaste mig ud det og leve et liv med mange udfordringer og ude af komfortzonen, siger han.

Og med sin deltagelse sætter den 24-årige dansker en stor, tyk streg under, at lægerne tog fejl, da de for 10 år siden sagde, at han aldrig ville komme til at stå på snowboard igen.

- Jeg fik at vide, at jeg ikke kunne stå med min protese, og at jeg skulle tage den af og stå på ski med ét ben i stedet for. Det har jeg bare aldrig været fan af, siger Daniel Wagner Jørgensen i 'Go' aften Danmark'.

Vågnede op med kun et ben

Daniel Wagner Jørgensen vil gerne bruge sit handicap.

Sådan har han haft det, lige siden han mistede sit højre ben under en opvisning med sit atletikhold i Vejle i 2008.

- Jeg skulle lave en dobbelt forlæns salto på en minitrampolin, hvor man roterer rundt i luften og lander på en madras, fortæller Daniel Wagner Jørgensen.

Men springet gik helt galt.

Daniel Wagner Jørgensen landede så skævt på benet, at det gik af led. Faktisk gik det så meget af led, at knæleddet endte med at sidde på låret. Det stod ikke til at redde.

- Det var en stor mundfuld for mig, for jeg blev som 14-årig lagt i fuld narkose med et knæ, der var gået af led, men jeg vågnede op med et ben, der var... ja, var væk, siger Daniel Wagner Jørgensen.

Blodkarrene i knæet var blevet revet over, og den manglende blodtilførsel gjorde, at benet 'døde', forklarer han.

 - De gjorde alt, havde de kunne, og de opererede på mig i 13 timer, men de tog saven til sidst, siger Daniel Wagner Jørgensen.

Ville ikke lytte til lægerne

Det var en svær nyhed at vågne op til, men det tog ikke lang tid for den dengang 14-årige at beslutte sig for, hvad der nu skulle ske, husker han.

- Syv måneder efter stod jeg på snowboard igen. For når de siger, jeg ikke kan, så er det bare brænde på bålet. Så vil jeg det bare endnu mere, siger Daniel Wagner Jørgensen.

Håbet er, at han kan være en rollemodel for andre og vise, at der er en vej for dem, der har viljen.

- Har man drømme, så følg dem, lige meget hvor umuligt det er, siger Daniel Wagner Jørgensen.

Det har han selv gjort.

I dag kan den 24-årige Daniel Wagner kalde sig verdensmester i længdespring for benamputerede og sølvvinder på 100-meter-distancen, og nu venter De Paralympiske Vinterlege, lyder det.

Her stiller han op i disciplinerne banked slalom og snowboard cross.

Forestil dig, at du kører ned ad den sorte løjpe på ét ben

Daniel Wagner Jørgensen er den eneste danske deltager ved legene i Sydkorea i marts, og han lægger ikke skjul på, at det bliver svært.

Når Daniel Wagner Jørgensen skal forklare, hvordan det føles at stå på snowboard med et ben og en protese, siger han, at man skal forestille sig, at man står på et ben, samtidig med at knæet hviler på en stol.

- Forestil dig så, at du sætter hele molevitten på et snowboard, og du stiller dig klar til at stå ned af den sorte løjpe. Jeg har meget lidt kontrol og så alligevel slet ikke, siger Daniel Wagner Jørgensen.

Om vinter-PL i Sydkorea

Vinter-PL afvikles i PyeongChang, Sydkorea, fra den 9. til 18. marts 2018.

Det bliver de største vinterlege til dato med 670 atleter fra 45 lande.

Der er seks sportsgrene på programmet: alpinski, skiskydning, langrendsski, slædehockey, snowboard og kørestolscurling. Der kæmpes om 80 medaljesæt.

Kilde: Parasport Danmark

Selvom danskeren har fået udviklet en særlig protese til at køre ned ad pisterne med og har kørt på snowboard hele livet, tør han alligevel ikke satse på medaljer.

Daniel Wagner Jørgensen regner med, at han er med i top-10, når han deltager i De Paralympiske Vinterlege i Sydkorea, men drømmen er, at han lander i top-5.

Sker det, åbner han champagnen, lyder det.