GO'

Familievejleder: Sådan får du bedst talt dit barn fra at ryge

Forældre må ikke vente med ryge-snak til 11. time. Snakken skal tages meget tidligere, anbefaler familievejleder Lola Jensen.

Det har ikke skortet på skræmmekampagner og advarsler om, hvor farligt det er at ryge.

Alligevel begynder flere og flere unge på den dårlige vane, viser nye tal fra Den Nationale Sundhedsprofil.

Ifølge familievejleder Lola Jensen skal flere forældre tage snakken om rygning i god tid.

Tag allerede snakken, når børnene nærmer sig de 10 år, hvor de har en høj moral, lyder hendes opfordring i 'Go' morgen Danmark'.

- De kan godt lave kampagnerne i skolen, men det er vigtigt, at det også bliver bygget op derhjemme, og at man tager en snak om det, siger Lola Jensen.

I den alder har børn en høj moral, og det skal man udnytte til at præge sine børn.

Unge og rygning

 • 9,2 procent af de 16-årige ryger dagligt.
   
 • 16,4 år er alderen, hvor man typisk begynder at ryge regelmæssigt.
   
 • 9,3 procent af alle, der i dag er mellem 11 og 17 år, eller godt 44.000 personer, skal forvente at dø af tobak.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Det er for sent at vente til barnet står med cigaretten i munden, mener familievejlederen.

Hun har fire råd til forældre, der ønsker at deres barn ikke skal begynde at ryge.

Fire råd om børn og rygning

 1. Begynd tidligt med de opbyggelige samtaler

  Vil man præge sine børn til ikke at blive rygere, skal man ikke vise drabelige billeder af rygerlunger eller 'overfalde' med lange og intensive formaninger.

  I stedet anbefaler familievejleder Lola Jensen, at man tager nogle opbyggelige samtaler med barnet og fortæller nogle historier om, hvor usundt og dyrt det er at ryge.

  Tag snakken over en længere periode og brug gerne rigtige eksempler, lyder rådet.

  Begynd allerede, når barnet er 9-10 år gammelt. Brug historier fra dit eget liv, ting du har set, eller nyhedshistorier om cigaretters skadelige effekt, men gør det drypvis. Så vil du alt andet lige langsomt påvirke dit barn til ikke at ville ryge, når det bliver ældre.

  - Grunden til, at du skal starte allerede, når barnet bliver 9-10 år gammel, er, at du jo ikke ved, hvad barnet kan blive udsat for i gruppen, som han eller hun er en del af, siger Lola Jensen.

  Når barnet er 10 år, går der ikke mange år, inden den første cigaret kan blive introduceret, og derfor skal det rustes til at træffe det rigtige valg og sige nej.

  - Der er mange unge, der siger, at de ikke vil ryge, men når de så oplever gruppepres, er det en udfordring, som er svær at tackle, siger familievejlederen.

 2. Lok ikke med et kørekort

  Overvejer man at 'lokke' sine børn med en belønning, eksempelvis et kørekort, hvis de holder sig fra smøgerne, skal man lade det blive ved tanken.

  - Det er altså ikke nogen fordel. Det kan godt være, at der er nogen, der siger, at de har haft held med det, men man kan også komme til at opleve, at barnet så bare begynder at ryge, når det fylder 19 år, for: "Ha ha, nu er kørekortet jo i land", siger Lola Jensen i 'Go' morgen Danmark'.

  Alternativt kan barnet også vælge at skjule det for sine forældre eller sågar begynde at ryge i trodsighed, fordi det selv vil bestemme, så det er ikke vejen frem, tilføjer hun.

 3. Sådan gør du, hvis dit barn begynder at ryge

  Når man opdager, at ens barn er begyndt at ryge, er de flestes første reaktion, at de bebrejder sig selv for ikke at have været gode nok til at opdrage deres barn til ikke at ryge.

  Dernæst bliver mange grebet af en lille panik og griber til lommepengene, lyder det fra Lola Jensen.

  Man skal ikke give barnet flere penge til cigaretter, men man skal heller ikke inddrage barnets lommepenge eller sætte stolen for døren, mener hun.

  - Jeg synes, at man som forælder skal sige, at barnet stadig får de lommepenge, som det fik, inden rygningen blev opdaget, men at man understreger, at man ikke vil finansiere cigaretterne, siger familievejlederen.

  Sanktioner er med andre ord ifølge Lola Jensen ikke vejen frem.

  For barnet vil bare alt andet lige reagere med trods, hvis man sætter hårdt mod hårdt, lyder det. Familievejlederen har sågar oplevet børn, der er presset så langt ud, at de er begyndt at stjæle for at finansiere deres cigaretforbrug.

  I stedet skal man tale åbent og ærligt om rygningen og ikke være bange for at konfrontere sit barn, hvis man kan lugte røgen i tøjet.

  - Spørg nysgerrigt, og lad tvivlen komme barnet til gode, hvis barnet siger, det ikke var ham eller hende, der har røget, anbefaler Lola Jensen.

 4. Brug dig selv som et eksempel, hvis du er ryger

  Er man selv ryger, vil barnet på et eller andet tidspunkt sige: "Hvad med dig selv?" og bruge det som et argument for at få lov til at fortsætte sit cigaretforbrug.

  Men den skal man ikke gå med på. I stedet må man bruge sig selv som et eksempel, lyder det fra Lola Jensen.

  - Sig: "Du ved, at jeg er træt af det, og jeg ved, at jeg kommer til at lugte af det, og jeg er afhængig af det. Så jeg er faktisk ekspert i at fortælle dig de her ting, og jeg er super ked af, at det ikke er lykkedes mig, for selvom jeg har været et dårligt forbillede, har jeg haft gode forudsætninger for at fortælle dig, hvor svært det er at holde op igen", lyder familievejlederens råd.

Rådene er udarbejdet efter interview med familierådgiver Lola Jensen i 'Go' morgen Danmark'.