Sundhed

71-årig far til 7-årig dreng: Rystende at se mig selv på tv

- Jeg kunne ikke have en bedre alderdom end at have ham, siger Freddy Andersen, der er 71 år og far til Nicolai på syv.

Han ruller rundt i sit køkken på en stol med hjul. Udover sin diabetes er leddene slidte. Og langsomme. Vægten er ikke den laveste, alderen ej heller. Et langt liv som maler har sat sig.

Selvom han er fuldt ud opmærksom på, at han allerede har levet i 71 år, var det alligevel overraskende for Freddy Andersen, da han så optagelserne af sig selv i TV 2-dokumentaren ’Rynker og rollinger’, der blev sendt på TV 2 torsdag aften.

- Det var rystende at se udsendelsen første gang. Jeg kunne godt se, at jeg er gammel – hvad jeg ikke føler mig, siger han. Han så derfor udsendelsen endnu engang.

- Da jeg havde set programmet anden gang, blev jeg enig med mig selv om, at det er sådan, jeg ser ud, siger han, der er far til 7-årige Nicolai, som han har med sin tidligere hustru.

Taler med 7-årig søn om sin egen død

I dokumentaren ser vi blandt andet, hvordan den 7-årige selv kravler rundt i køkkenet for at finde bestik i skabene, når nu faderen er knap så mobil. Freddy Andersen er en af de tre fædre, seerne møder i programmet. Han er dermed et billede på, at flere ældre mænd end nogensinde før bliver fædre.

- Jeg snakker jo lidt med Nicolai om, at jeg pludselig kan falde død om. Hvad han skal gøre, hvis jeg pludselig…

Freddy Andersen bliver stille, inden han fortsætter sætningen om sønnens eventuelle situation omkring faderens død:

- Det er han helt indforstået med. Det er bedre, at han ikke er bange for det. Jeg synes bare, jeg skal forberede ham på, at det er noget, der skal ske, siger Freddy Andersen om sine samtaler med 7-årige Nicolai.

Fik sit første barn i 1968

Selv er Freddy Andersen ikke så bange for døden, siger han. Men han er trist. Trist over, at han ikke har så mange år tilbage med sin yngste søn grundet sin fremskredne alder.

Fædres alder i Danmark

  • Gennemsnitsalder for mænd, når de får første barn: 31,2 år
  • Gennemsnitsalder for samtlige mænd, når de får børn: 33,3 år
  • De ældste mænd, der får første bor i Dragør Kommune med en gennemsnitsalder på 36,2
  • Morsø Kommune har landets yngste førstegangsfædre med et gennemsnit på 29,2 år.

Kilde: Danmarks Statistik

i 1968 blev Freddy Andersen far første gang. Fire børn har han i alt. Det er hårdt at være far til en lille dreng, når man er 71 år, men han ville bestemt ikke være sin yngste søn foruden.

- Jeg er ked af, at jeg skal væk fra ham. En eller anden dag kommer det jo. Det er sgu ret specielt at være gammel far. Men uanset min alder og uanset det, der er sket, så mener jeg, det var godt, at Nicolai fik sit liv. Det har han fortjent.

Søn skal skabe en familie, for han har ingen

Freddy Andersen gør det klart i sin opdragelse af sin søn, at drengen, når han bliver større, skal prioritere at skabe sin egen familie.

- Han skal stræbe efter at få sin egen familie, for han har ikke nogen familie. Så han kan kun skabe sin egen, og det skal han også nok. Han er en meget dejlig dreng, siger Freddy Andersen.

- Jeg kunne da ikke få en bedre alderdom end at have ham. Jeg tror, han vil være tæt på mig resten af min tid. Det er jeg helt overbevist om, siger den 71-årige og tørrer en tåre væk fra øjenkrogen.

71-årig pisker sønnen op til fodbold

Freddy Andersen går lidt langsommere og lidt mere besværet end de fleste fædre til en 7-årig. Han ser også noget ældre ud end den gennemsnitlige far til børn i den alder. Bortset fra det er det meste mellem den ældre far og den lille dreng som mellem de fleste andre fædre og sønner. Således giver den 71-årige også gode råd til sin søn, når drengen spiller fodbold.

- Han er jo en lille, frisk fyr. Jeg har også selv spillet fodbold, og jeg kunne godt have lært ham noget på banen. Det kan jeg så ikke vise ham fysisk, siger Freddy Andersen, inden han genvinder gejsten i stemmen og siger:

- Men jeg kan godt piske ham op, når han skal spille en rigtig kamp. Han lavede 12 mål i en af kampene, og modstanderen råbte: ”Se at få stoppet ham!”, fortæller den 71-årige og forklarer årsagen:

- Det er, fordi jeg hvisker ham i øret, at han skal fremad. ”Kan du ikke klare den fremad, så se om du kan finde en medspiller bagved. Han går ud og prøver at gøre det, jeg hvisker i øret på ham.” Jeg er med ham i det hele, fortæller Freddy Andersen.

Fogeden tog bilen

I TV 2-dokumentaren ser man, hvordan fogeden henter Freddy Andersens bil, fordi han ikke kan betale sine regninger. Hvis der er noget, ud over alderen, der bekymrer den 71-årige, er det hans egen økonomi og dermed hans muligheder for at gøre ting sammen med sin 7-årige søn.

Siden bilen blev hentet under optagelserne til dokumentaren, har han købt en ældre bil for 7.500 kroner.

- Bilen er 16 år gammel, så nu er vi to, der er gamle - vi må holde sammen, siger han med et glimt i øjet og fortæller, at han selv har planer om at gøre bilen klar til det næste bilsyn, fordi han ikke kan undvære den, når han skal køre sin søn.

Økonomien er et mareridt

- Jeg kan godt lave den klar til syn. Der er langt ned til bremserne, men der er endnu længere, når du skal op igen, men det må gå stille og roligt, siger Freddy Andersen, der kører taxa for at tjene lidt ekstra for at supplere folkepensionen.

- Økonomien er et mareridt hver måned. Hvis jeg ikke havde en vognmand, der var et godt menneske og hjalp mig, så havde jeg ikke klaret det økonomisk, siger han.

Du kan se hele dokumentaren om Freddy Andersen og de øvrige ældre fædre på TV 2 PLAY.