Overset sygdom rammer mange: Børn gylper i smerte flere hundrede gange om dagen

Fire procent af alle spædbørn fødes med sygdommen.

En plet gylp på tøjet er næppe ukendt for småbørnsforældre.

Indimellem kan det gå så galt, at både barn og voksen må skifte tøj, men det kan slet ikke beskrive omfanget for nogle familier.

Det kan Kasper Lorentzen tale med om. Da hans søn Storm var bare fem uger gammel, blev han klar over, at noget var galt. 

- Han gylpede hele tiden. Det var ekstremt, og det var ikke kun lige efter et måltid, men også flere timer efter, fortæller Kasper Lorentzen. 

Det er nu syv måneder siden, og i dag kan han sætte navn på, hvad sønnen fejler. Han lider af refluks. 

Det betyder, at maveindholdet løber tilbage op i spiserøret og i nogle tilfælde helt ud af munden. Mavesyren ætser i spiserøret, og det kan derfor være ganske smertefuldt, fortæller Stine Dahl.

Hun er næstformand i Foreningen for forældre med refluksbørn og mor til pigen Kaja, der gylpede mere end 50 gange på en formiddag, da sygdommen var værst. 

- Det er ekstremt voldsomt, og det er frygteligt som mor, at man har et barn, der er så smertepåvirket og skriger og skriger, men man bare ikke kan hjælpe, siger hun.

Stine Dahls datter Kaja. Hun har både en tvillingebror og en storesøster, og når hun skreg rigtig højt på grund af sin refluks, kunne Stine Dahl finde sin ældste datter bange og rystet under sin seng.
Stine Dahls datter Kaja. Hun har både en tvillingebror og en storesøster, og når hun skreg rigtig højt på grund af sin refluks, kunne Stine Dahl finde sin ældste datter bange og rystet under sin seng. Foto: Privatfoto

Læge: Man skal lytte til forældrene

Ifølge Foreningen for forældre med refluksbørn er det omkring fire procent af alle spædbørn, der fødes med sygdommen.

Men tallet kan være meget højere, mener foreningen. Diagnosen kan nemlig forveksles med kolik. Især i de tilfælde, hvor mavesyren løber op i spiserøret, men ikke når ud som gylp, og man derfor blot oplever et barn, der skriger meget.

Samtidig er gylp eller opstød hos spædbørn meget normalt og for mange helt uproblematisk, hvilket kan gøre det svært at diagnosticere. 

Det har både Stine Dahl og Kasper Lorentzen oplevet. De følte ikke, lægerne tog dem alvorligt, og det problem anerkender overlæge på Hvidovre Hospitals børneafdeling Anders Pærregaard. 

- Jeg kan godt genkende det her billede, hvor småbørnsforældre oplever, at deres barns symptomer, i det her tilfælde mange gylp, overskrider den tærskel, hvor de synes, det er normalt. Når forældrene har den oplevelse, så skal man lytte til dem og vise engagement. For ellers får man ikke nogen tillid, siger han. 

Nogle nætter er vi oppe hvert kvarter, fordi han får de her opstød, der vækker ham i gråd

Kasper Lorentzen, far til barn med refluks

Lange nætter uden søvn

Udmeldingen glæder Kasper Lorentzen, der i mange måneder nu har forsøgt at få hjælp til sin søn.  

- Det er syv måneder siden, vi søgte læge, og det er først nu, vi endelig er blevet hørt. Vi fik hele tiden at vide, at Storm trives, fordi han tog på. I virkeligheden overspiste han, fordi det slukkede den brændende følelse i spiserøret på ham, siger Kasper Lorentzen. 

Kasper Lorentzen med sin søn Storm. Kasper Lorentzen er tidligere professionel fodboldspiller og er i dag tilknyttet TV 2 som fodboldekspert.
Kasper Lorentzen med sin søn Storm. Kasper Lorentzen er tidligere professionel fodboldspiller og er i dag tilknyttet TV 2 som fodboldekspert. Foto: TV 2

Nu har hans søn endelig fået en tid til undersøgelse af mavesyren på hospitalet, og Kasper Lorentzen håber, at lægerne kan hjælpe lille Storm, for problemerne har stor indvirkning på hele familien. 

- Vi kan ikke lægge ham fra os. Vi skal hele tiden have ham på armen. Nogle nætter er vi oppe hvert kvarter, fordi han får de her opstød, der vækker ham i gråd, når han ligger ned. Det er utroligt hårdt, også for et forhold, siger Kasper Lorentzen. 

Vores behandlingsmetoder er ikke særligt effektive. Det kan vi lige så godt sige med det samme

Anders Pærregaard, overlæge

Svært at behandle

Men selv på hospitalerne er lægernes muligheder for behandling desværre begrænsede. 

- Problematikken opstår hurtigt ved, at vores behandlingsmetoder ikke er særligt effektive. Det kan vi lige så godt sige med det samme, erkender overlæge Anders Pærregaard.

Umiddelbart nedslående nyt for de pressede børn og forældre, men meldingen vækker faktisk glæde i Foreningen for forældre med refluksbørn. 

- Jeg er rigtig glad for, at han anerkender problemet og fortæller, at der ikke er den nødvendige hjælp i dag. Vi ved, vi har rigtig dygtige læger i Danmark, men måske er der ikke nok viden eller ressourcer på området til at varetage desperate forældre med refluksbørn, siger næstformand Stine Dahl.

Kan fortsætte i mange år

De fleste af børnene vokser fra sygdommen, når de er mellem et og halvandet år. Kasper Lorentzen kan også se ændringer hos sin otte måneder gamle søn.

- Nu får han lidt mere fast føde, og det hjælper på, at det ikke kommer ud som gylp. Men det kører op i halsen og svælget på ham hele tiden stadigvæk, og han har stadig smerter, siger han. 

Op mod otte procent lever fortsat med sygdommen som større børn og unge, og tallet er tilmed stigende, skriver sundhed.dk.

Du kan se her, hvilke symptomer på sygdommen du skal være opmærksom på:

Barnet gylper

Barnet tager ikke nok på i vægt

Hurtig vægtøgning - barnet kan overspise for at mindske generne

Spiseproblemer og gråd ved måltider

Barnet synker, selvom det ikke spiser

Barnet bøjer hovedet meget bagover for at undgå, at syren kommer op

Gråd og ubehag når barnet lægges ned - specielt lige efter måltider

Barnet sover dårligt

Barnet er meget grædende

Barnet har vejrtrækningsstop

Mavesmerter

Hæshed

Irritabilitet