Sundhed

Danskerne føler sig langt yngre, end de er

Tendensen til at føle sig yngre stiger, des ældre vi bliver.

Halvdelen af de danskere, der er i 40’erne, føler, at de mentalt er som en person i 30’erne eller endnu yngre. Det viser en ny måling, Megafon har lavet for TV 2.

For de, der er i 50’erne er det hele 66 procent, der føler, de mentalt stadig er i 40’erne eller endnu yngre. Jo ældre generationer, man spørger, jo flere giver udtryk for, at de føler sig yngre end deres reelle alder.

- De store karakteristika i vores personlighed er meget stabile igennem livet, og også mere stabile end vores fysiske formåen. Vi oplever os selv, som da vi var 30 eller 35 år, så på den måde synes vi, vi ligner os selv, da vi var yngre, siger professor Kaare Christensen, der er leder af Dansk Center for Aldringsforskning ved Syddansk Universitet.

Når vi føler os yngre, betyder det også, at vi bevæger os mere og dyrker mere sport.

- Så laver man også nogle fysiske aktiviteter, der hører sig til at være yngre, og det er overordnet meget positivt, at vi holder kroppen i gang, siger klinisk professor ved Københavns Universitet Michael Kjær.

Han peger dog på, at danskerne skal huske på deres reelle alder, især når de dyrker sport.

- Man skal vide, at hvis man laver noget med kroppen, der svarer til, at man er meget yngre, så er det hårdt for kroppen. Jeg ser flere skader hos ældre end for bare 10 og 20 år siden. De ældre presser sig selv mere end tidligere. Men vævet skal have tid til at komme sig, efter vi har trænet, siger han og peger på, at det tager længere tid at komme sig efter træning for ældre end for yngre.

Målingen viser ligeledes, at det er de ældre mænd, der fører an, når det gælder om at føle sig yngre.

For de 60-69-årige føler hele 73 procent af mændene, at de mentalt er i 50’erne eller endnu yngre, mens det gælder for 68 procent af kvinderne.

For mændenes vedkommende skyldes følelsen af ”evig ungdom" muligvis mændenes følelse af at være aktive, især hvis de stadig er på arbejdsmarkedet.

- Målet for mange mænd er at være produktive og at arbejde. Arbejdet er en meget stor del af mændenes identitet. Så hvis mændene fungerer på arbejdet og med kollegerne, er der ingen forandringer at mærke for manden, selvom han er kommet lidt op i årene, siger psykolog og ekspert i mænds sundhed og psyke ved Rigshospitalet, Svend Aage Madsen.

Han peger desuden på, at ældre danskeres øgede økonomiske formåen over de senere år også har noget at sige i forhold til, at mange føler sig yngre. For 30 år siden var ældre mennesker, udover at de var fysisk svagere, også økonomisk afhængige af samfundet.

- De ældre har aldrig været så rige før. Det gør en kæmpe forskel for følelsen af ikke at være gammel, at man har råd til at flyve et sted hen, leje en bil og sidde og nyde solen. Den tendens og den følelse vokser i takt med, at pensionsformuerne vokser hele tiden, siger Svend Aage Madsen.

Undersøgelsen viser også, at næsten ingen over 70 år føler, at de mentalt har deres egen alder. Kun 8 procent af de, der er over 70 år, føler, de har deres egen alder mentalt.

- Når vi sammenligner os med andre, sammenligner vi os med vores fødselsårgang. Og når folk bliver meget gamle, er der efterhånden mange, der er faldet fra, og så regner man også de døde med i sammenligningen. Så hvis man bare kommer hjem med hovedfeltet, så er det en bedrift. Så har mange en fornemmelse af, at de stadig er med i kampen.