TV 2-vært får tilsendt penisbilleder - mændene gør det af to årsager, mener forsker

TV 2-vært Cecilie Beck har fået tilsendt adskillige såkaldte 'dickpicks' af mænd, hun ikke kender. En ny bog sætter fokus på fænomenet.

Det er nok de færreste kvinder, der finder det indladende at få tilsendt billeder af erigerede penisser fra mænd, de aldrig har mødt.

Ikke desto mindre er det gået hen og blevet et moderne fænomen.

Sådan lyder en af konklusionerne i en ny bog om fænomenet dickpicks af den svenske forfatter og kulturjournalist Caroline Hainer, der har sat sig for at afdække, hvorfor mænd sender billeder af deres penisser til kvinder, de ikke kender.

Der findes ikke officielle tal for, hvor udbredt fænomenet er i Danmark, men alt andet lige er det ikke kun de svenske mænd, der uopfordret sender billeder af deres kønsdele til intetanende kvinder.

Det kan den danske TV 2-vært Cecilie Beck skrive under på.

Selv har hun modtaget omkring 10 såkaldte dickpicks, siden hun blev single for halvandet år siden, fortæller værten i 'Go' morgen Danmark'.

Cecilie Beck: Det er grænseoverskridende

Cecilie Beck tager ikke billederne alvorligt.

Mest af alt undrer hun sig bare over, at nogle mænd kan finde på at sende et foto eller en video af deres penis til fremmede, og hun forstår, hvis andre finder det krænkende.

For det er det, lyder det.

- Jeg fordømmer det ikke på nogen måde, men det er grænseoverskridende at smide sine kønsdele op i hovedet på folk på den måde, uden de har bedt om det, siger tv-værten i 'Go' morgen Danmark'.

Er det strafbart at dele penisbilleder?

Deling af penisbilleder falder under straffelovens paragraf 232, som kan bringes i anvendelse på enhver seksuel handling af en vis grovere karakter, som ikke er omfattet af de øvrige bestemmelser i straffeloven.

Strafansvar efter bestemmelsen forudsætter dog, at gerningsmanden enten krænker blufærdigheden eller giver offentlig forargelse.

Bliver man dømt for at have krænket blufærdigheden, kan man straffes med bøde eller fængsel op til fire år.

Kilde: Straffelovrådets betænkning om seksualforbrydelser
 

Cecilie Beck har modtaget mange forskellige typer fotos, videoer og beskeder. 

- Mænd skriver de sjoveste ting. Det kan være rigtig søde mænd, som vil noget helt reelt. 10 minutter efter det var kommet frem, at jeg var blevet skilt, fik jeg en besked: "Hej, vil du med til Skanderborg Festival? Jeg har telt og det hele", fortæller Cecilie Beck.

- Mænd er meget optimistiske i forhold til de muligheder, der er i livet. Lad mig bare sige det på den måde, tilføjer hun.

Forsker: Derfor sender de penisbillederne

I Caroline Hainers bog, der har titlen 'Mænd viser mig deres pik', bliver porno, ekshibitionisme og internettets mange muligheder nævnt som en del af forklaringen på, at fænomenet er opstået.

Og ifølge Kenneth Reinicke, der er mandeforsker og lektor ved Roskilde Universitet, er dickpicks kommet for at blive.

Han mener at kunne se to konkrete årsager til, at mænd sender billeder af deres kønsdele.

- Jeg tror, der er nogle mænd, der bilder sig selv ind, at det er en konventionel måde at tilnærme sig en kvinde på - de tror, at man er i gang med noget flirteri, siger han.

Den anden grund er, at de mænd, der sender billederne, får et kick ud af gøre det.

På sin vis er det at sende et foto eller en video af sin penis en ny måde at være blotter på, lyder det fra Kenneth Reinicke.

- Man skal ikke undervurdere, at der er nogle af mændene, der godt er klar over, at Cecilie ikke ringer tilbage, når hun åbner billedet, men som ønsker at chokere, ydmyge og fornedre, siger forskeren.

For den gruppe mænd ligger der en magt i at sende et foto af en rejsning - en følelse af magt, der tænder dem seksuelt, forklarer Kenneth Reinicke.

Onanerede til TV 2 Nyhederne på video

Cecilie Beck kan godt se, at det muligvis er den tankegang, der ligger bag nogle af de billeder, hun har modtaget.

Engang modtog hun en video fra en mand, der havde filmet sig selv onanere til billedet af hende, der læste nyheder op på tv.

- Det, tror jeg, der ligger en form for magtdemonstration i, siger Cecilie Beck.

En ting er dog sikkert: Hvis det er for at starte en flirt, så virker det ikke, slår tv-værten fast.

- Jeg kan godt forstå, hvis man er i en længere relation, at det kan være befordrende at sende den slags materiale, men som åbning på et forhold, synes jeg, det er meget hårdt, siger Cecilie Beck.

 - Og man skal i hvert fald ikke forvente at få et svar, slutter hun.

Afstemning

Har du prøvet at få tilsendt et upassende foto eller en video af seksuel karakter?