GO'

Kvinde viser ar frem efter organdonation og kommer nu med et opråb

"Respekt". "Smukt". "Så sejt". Sådan lyder nogle af de reaktioner, som Caroline Lerche har fået, efter hun har delt et foto af sit ar.

Tag stilling.

Sådan lyder det fra 26-årige Caroline Lerche, der er sygeplejerske og sexolog, i et opslag på Facebook.

For to måneder gennemgik hun en operation for at donere sin ene nyre til en ven, der havde desperat brug for hjælp.

Nu viser den 26-årige arret på maven offentligt frem - sammen med et opråb.

Hendes formål er at inspirere de hundredetusindvis af danskere, der endnu ikke har taget stilling til, hvad der skal ske med deres organer, når de ikke længere har brug for dem.

Det fortæller Caroline Lerche i 'Go' morgen Danmark'.

- Vi skal alle blive lidt mere åbne og tale mere om organdonation. Mit håb er, at folk vil sætte sig ned et øjeblik og tænke: "Hvad hvis det var mig eller en af mine kære, der havde brug for et organ?", siger den 26-årige.

For det var netop det, der skulle til, før Caroline Lerche selv tog stilling.

Hendes ven skjulte sin sygdom

Caroline Lerche valgte først at blive organdonor, da det viste sig, at en af hendes nære venner, Bei Leibeck, havde en nyresygdom.

Han havde i længere tid forsøgt at skjule sin sygdom og levede et dobbeltliv, men til sidst kunne han ikke holde den hemmelig længere.

- Han var meget syg. Han kunne ikke sove om natten. Når han havde været i dialyse, så snurrede hele hans hoved, og han skulle op og på arbejde, så det var et stort pres for ham. Nogle gange vågnede han og kastede op, og han havde hovedpine og kunne ikke komme på arbejde, husker Caroline Lerche.

Da hun fandt ud af, at hendes ven led af nyresvigt og faktisk var i daglig dialysebehandling, tog det hende derfor ikke lang tid at beslutte sig for at give ham sin ene nyre.

Men det skete under protest.

Gjorde det mod hans vilje

Vennen, Bei Leibeck, nægtede i første omgang at tage imod en nyre fra hende, fordi han frygtede, at der ville ske hende noget under operationen.

Så Caroline Lerche måtte sætte gang i processen mod hans vilje.

- Selvom han ikke ville have, at jeg skulle donere min nyre, kontaktede jeg alligevel hans sygeplejerske. Organdonation er jo ikke noget, man bare gør. Jeg skulle igennem en masse undersøgelser for at blive godkendt. Og vi to skulle også være et match, lyder det fra den 26-årige.

Caroline Lerche valgte først at blive organdonor, da det viste sig, at en af hendes nære venner, Bei Leibeck, havde en nyresygdom. I starten nægtede han dog at tage imod den, fortæller han selv. Video: Thomas Jørgen Seerup

I dag, to måneder efter operationen, er Caroline Lerche en nyre fattigere, men glad for sin beslutning.

Transplantationen har forandret Bei Leibecks liv totalt, lyder det.

- Det tog tid for ham at acceptere det, men i dag er han glad. Hans hverdag er blevet ændret og ikke længere præget af hans nyresygdom og dialyse, fortæller Caroline Lerche.

Det var det, der fik hende til at dele billedet via Instagram og Facebook.

For der er flere som Bei Leibeck derude, lyder det.

- Der er mange mennesker rundt omkring i verden, der har brug for et nyt organ. Alene i Danmark er der 448, der står på venteliste til et nyt organ. Men ventelisten er fyldt med folk, der ofte svinger mellem liv og død, skriver Caroline Lerche til billedet, hun har delt.

32 døde, før de fik et nyt organ

Ifølge Dansk Center for Organdonation blev 374 patienter transplanteret med et eller flere organer i 2017, men der er, ligesom Caroline Lerche skriver, mange hundrede på venteliste.

Om organdonation i Danmark

I Danmark er det kun i de tilfælde, hvor hjernen på en patient dør først, at organdonation kan blive en mulighed. I Danmark sker det omkring 150-200 gange om året. 

Hvis en døende, der er erklæret hjernedød, ikke i levende live har tilkendegivet sin holdning til organdonation enten i Donorregistret, på et donorkort eller mundtligt til familien, så er det de pårørende, der alene skal træffe beslutningen.

Der anvendes i gennemsnit 3,5 organer per donor. I 2017 var den ældste donor 84 år. 29 procent af donorerne var over 70 år.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

32 patienter døde, før de fik et nyt organ i 2017, og selvom 87 procent af befolkningen ifølge den seneste opgørelse på området er positive over for organdonation, stod kun omkring 21 procent af danskerne over 18 år registeret i donorregistret ved udgangen af 2016.

Og antallet af organdonationer per millioner indbyggere er i Danmark lavere end i de andre nordiske lande, skriver Dansk Center for Organdonation.

Caroline Lerche håber, at hun kan være med til at skabe en forandring med sit opråb.

- Jeg synes ikke, at vi er gode nok til at tage stilling. Det er jo ok, hvis man ikke ønsker at være organdonor. Min opfordring er blot, at man tager stilling, slutter hun.