Hjertegalla

Små drenge så deres farfar falde om – nu bliver de hædret som helte

De to brødre mistede deres far for tre år siden. I juni 2017 frygtede de også for at miste deres farfar.

5-årige Viktor Lyngaas Schnedler hamrede løs på sin farfar med sin lille knyttede næve sammen med sin storebror Oskar Lyngaas Schnedler på syv år.

Deres 80-årige farfar, Otto Skov Schnedler, lå livløs på den sandfarvede sofa. Efter adskillige forsøg gik det op for de to drenge, at de ikke kunne få deres farfar til at vågne.

Oskar tog sin lillebrors hånd. På strømpesokker løb de over den asfalterede vej og hen til naboen.

- De stod og græd, og jeg tænkte, om de var faldet. Men de sagde, at det var deres farfar, den var gal med. De kunne ikke vække ham, så jeg løb med drengene over til Otto, fortæller nabo Torben Høgh.

Hvad er Årets Hjerteredder?

De nominerede til 'Årets Hjerteredder' har alle reddet en persons liv ved at yde førstehjælp og tilkalde hjælp.

Hjerteforeningen har modtaget 54 indstillinger til 'Årets Hjerteredder' 2019.

Et dommerpanel valgte at nominere tre redninger blandt de indstillede.

I alt seks personer er indstillet i forbindelse med de tre redninger.

Farfar faldt om i sofaen

Den oprivende episode var ellers startet fredeligt, da de to brødre en lørdag i juni var på besøg hos deres farmor og farfar, Karen Margrethe og Otto Skov Schnedler.

Farmoren spurgte drengene, om de ville med ned og handle. Men Otto fortalte Viktor og Oskar, at de måtte få en is, hvis de blev hjemme hos ham.

I bedsteforældrenes ene sofa sad brødrene med en is i hånden og så fjernsyn, mens deres farfar satte sig på den anden sofa.

Men pludselig faldt farfar om i sofaen.

- Drengene opdagede, at der var noget galt, fordi farfar sagde en underlig lyd og blev helt blå i hovedet, fortæller Viktor og Oskars mor, Berit Lyngaas.

For tre år siden mistede hun sin mand,  Viktor og Oskars far, til kræft. Brødrene frygtede nu også for at miste deres farfar, som står dem meget nær.

Løb over til naboen

De begyndte at kalde på deres farfar for at få liv i ham.

- Vi prøvede at slå farfar bagi, men det hjalp ikke. Han blev bare mere og mere blå i ansigtet og opførte sig mærkeligt, når vi kaldte på ham, fortæller Oskar Lyngaas Schnedler.

Drengene løb over til naboen, Torben Høgh, for at få ham til at hjælpe.

Torben var i gang med at ordne blomsterne i haven. Han kiggede op fra bedet, hvor han så Viktor og Oskar stå med tårene trillende ned ad deres kinder.

- "Du skal komme med", sagde de og tog min hånd, fortæller Torben Høgh.

Han løb med brødrene over til Karen Margrethe og Ottos hus. Og synet, der mødte Torben, gav ham en voldsom forskrækkelse. 

Han så sin nabo ligge livløs på sofaen.

- Så ringede jeg 1-1-2, og de guidede mig igennem, hvad jeg skulle gøre.

Torben bad Viktor og Oskar om at gå over til sin kone. Han gik derefter i gang med at trykke og puste luft i Otto. Sådan blev han ved, indtil ambulancen nåede frem, og redningsfolkene tog over.

Den livreddende indsats har gjort, at Viktor, Oskar og Torben er nomineret til Årets Hjerteredder 2018 efter at have genoplivet Otto. Vinderen af prisen bliver afsløret i TV 2 CHARLIEs store show 'Hjertegalla' den 22. april.

Far sendte Otto tilbage

Otto Skov Schnedler blev fløjet med helikopter til Aarhus Universitetshospital, hvor han blev nedkølet til 33 grader og lagt i kunstigt koma for at undgå skader på hjernen.

I en uge kæmpede Otto mellem liv og død. Lægerne vurderede, at det ikke var forsvarligt at forsøge at vække ham.

Efterfølgende blev han overflyttet til Herning Sygehus. Her slog Otto øjnene op, efter lægerne havde fået ham tilbage på normal temperatur.

I familien går historien på, at farfar har været oppe og banke på ved himlens porte. Men i åbningen stod hans afdøde søn, Thomas. Han fortalte sin far, at det var for tidligt, og han var nødt til at tage tilbage til familien. De havde stadig brug for ham.

Efter Otto er kommet hjem fra sygehuset, er Viktor og Oskar igen faste gæster hos deres farmor og farfar.

- Jeg er pavestolt af de to drenge, og jeg er meget taknemmelig for Torbens hjælp, fortæller Otto Skov Schnedler. 

Han fik indopereret en ny pacemaker og har ikke haft varige mén efter hjertestoppet.

De første par gange brødrene var på besøg efter Ottos hjertestop, gik de forbi Torben. De skulle lige sikre sig, at han var hjemme, hvis endnu et uheld skulle opstå.

Det skal du gøre, hvis en person får hjertestop

 1. Ring 1-1-2

  Hvis en person får hjertestop, skal du som det første ringe til Alarmcentralen på 1-1-2. Uanset om du har lært førstehjælp eller ej, er det vigtigt, at du kaster dig ud i det. Hos Alarmcentralen sidder der veluddannet personale, der kan guide dig. 

 2. Giv hjertemassage

  Når du skal give livreddende førstehjælp, skal du begynde med hjertemassage.

  Placér den ene hånds håndrod midt på brystkassen, placer den anden hånd oven på den første. Flet fingrene. Tryk, så brystkassen sænker sig 5-6 centimeter ved hvert tryk. Giv 30 tryk med en hastighed på mindst 100 tryk i minuttet. Det svarer til rytmen i det gamle Bee Gees-hit 'Stayin' alive'.

  Tryk hårdt og hurtigt. Giv skiftevis hjertemassage i 30 tryk og kunstigt åndedræt med to pust. 

 3. Giv kunstigt åndedræt

  Bøj personens hoved godt tilbage. Klem personens næse sammen og pust ind i personens mund, indtil du ser brystkassen hæve sig. Når brystkassen har sænket sig, skal du puste igen. To pust i alt. Hvis du ikke kan eller vil give kunstigt åndedræt, må du nøjes med hjertemassage, det er bedre end ingenting.

  Alternativt kan du lægge et lommetørklæde over personens mund, så I ikke er i direkte mund-til-mund kontakt.

Kilde: Hjerteforeningen